Нафта Іраку і Судану - перспективи для Росії - Новини - Науково-освітній портал IQ - Національний дослідницький університет «Вища школа економіки»

  1. Ірак: ризики ще високі
  2. Гра варта свічок
  3. Три кити подальшого успіху
  4. Судан: нафта чекає російських інвестицій
  5. Тримати вухо гостро і запастися терпінням

В кінці 2009 року російським компаніям вдалося виграти тендер в Іраку, а президент Судану заявив про бажання співпрацювати з Росією в нафтовидобувній сфері. Чи вдасться нашим нафтовикам закріпитися на іракському і суданському нафтових полях, аналізує експерт МГИМО (У) МЗС Росії Ельдар Касаєв

Ірак: ризики ще високі

Незважаючи на те, що де-юре «Лукойлу» вдалося повернути «Західну Курну-2» , Де-факто для виведення проекту на самоокупність російському нафтовому гігантові знадобиться вкласти не менше 4-5 млрд дол. Протягом 5-7 років.

Крім того, сьогодні ще надто рано говорити про якийсь контроль над всією виробничої ланцюжком «сировина - готовий продукт», адже укладені сторонами договори є по суті сервісними: «Лукойл» і «Газпром нафта» стануть за встановлену плату вести видобуток «чорного золота », а розпоряджатися ним буде іракська сторона.

За підрахунками фахівців, доходи компанії Вагіта Алекперова після досягнення піку видобутку складуть близько 450 млн дол. В рік і не можна порівняти з економічною віддачею другої черги родовища Західна Курна в цілому.

Крім економічних, слід також відзначити деякі політичні і правові ризики, які очікують російський бізнес в Іраку.

Перш за все, внутрішня обстановка в країні до цього дня залишається складною, що багато в чому обумовлено триваючою гострої і напруженою боротьбою між різними політичними силами. Іракська влада і військове командування США побоюються, що в міру наближення парламентських виборів, запланованих на березень 2010 р озброєна опозиція може значно активізувати свої дії для того, щоб утруднити їх підготовку і проведення.

Найістотніше правовий ризик - відсутність в законодавчій базі сучасного Іраку закону, який би детально регулював порядок залучення і заохочення іноземних інвестицій в паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) державної економіки. І хоча 23 листопада 2009 р парламент Іраку затвердив закон про інвестиції, але цей нормативний акт лише дає право іноземцям купувати іракську землю під житлове будівництво (раніше вони могли тільки орендувати її на короткий час). Новий закон не зачіпає нафтовий сектор і не дозволяє іноземцям займатися будівництвом готелів.

Але всі ці перешкоди російських нафтовиків не зупиняють. Чому?

Гра варта свічок

Основною причиною можна назвати те, що ведення профільної діяльності на території Іраку надає вітчизняним нафтовикам унікальну можливість отримати не тільки дохід (нехай і в перспективі), а й геофізичну інформацію про регіон, яка в майбутньому допоможе нашим компаніям в прийнятті нових інвестиційних рішень за участю в проектах на території країн-сусідів Іраку.

Примітно, що поки енергетичний діалог з арабськими нафтовими монархіями знаходиться ще в початковій стадії, а найменш розвинені арабські держави поки не можуть зацікавити російських експортерів та інвесторів, основна ставка в російській зовнішньоекономічної стратегії в останні роки робиться на держави з середнім рівнем доходів, але щодо диверсифікованої економікою - Єгипет, Сирію, Йорданію, Ліван, країни Магрибу.

Досить нагадати, що «Лукойл» є провідною російською транснаціональною компанією за величиною зарубіжних активів, вартість яких, за підрахунками фахівців, становить 23,5 млрд дол. Або 33% від її сукупних активів (на початок 2009 р). Справедливості заради відзначимо, що освоєння іракського родовища Бадра, право на яке компанія «Газпром нафта» отримала в складі консорціуму з турецькою TPAO, корейської Kogas і малайзійської Petronas, стане для нафтової "дочки" російського газового монополіста першим закордонним проектом.

Три кити подальшого успіху

Які ж механізми для успішної діяльності наших нафтовиків в Іраку?

Перше. Перш за все, слід сумлінно виконувати договірні умови, одним з яких є залучення іноземних компаній до роботи на території Іраку максимальної кількості місцевого населення.

Друге. Напередодні майбутніх навесні парламентських виборів необхідно налагодити дружній, конструктивний і дієвий діалог з представниками різних етнічних і конфесійних груп, що проживають в Іраку і антагонічно налаштованих один до одного. Пов'язано це з тим, що від результату виборів буде багато в чому залежати не тільки майбутня політична обстановка в країні, а й економічна. Іншими словами, сили, які прийдуть до влади в Багдаді, можуть серйозно вплинути на просування енергетичних інтересів Росії на території Іраку.

Третє. Варто всерйоз підійти до проблеми належного інформаційного обміну та співпраці з іракською стороною. Це означає, що Москві необхідно проводити різні тематичні заходи різного рівня: зустрічі, конференції, форуми - з тим, щоб на Сході представники владних кіл і бізнес-еліта чітко собі уявляли реальні і потенційні можливості нашої держави в сфері іноземного інвестування. Доцільно підключати для цього як владні, громадські, так і наукові сили: МЗС Росії, ТПП Росії, РАН, а також інші організації.

Судан: нафта чекає російських інвестицій

Крім Близького Сходу, наша держава зацікавлена ​​в просуванні своїх інтересів на території цієї найбільшої африканської країни. Як заявив в грудні 2009 року президент Судану Омар аль-Башир, Москву і Хартум об'єднує відмінний досвід двосторонніх відносин і тому в даний час між країнами існує політичне взаєморозуміння. «У Росії ми бачимо не просто друга, але держава, яка завжди діє по справедливості, не залишаючи в біді друзів», - зазначив аль-Башир, підкресливши, що між двома країнами активно розвиваються контакти, перш за все, в сфері торгово-економічного обміну .

Як зазначає головний науковий співробітник ІСЕМВ РАН Георгій Мирський, на території Судану величезна кількість нерозвіданих родовищ, і російські компанії могли б взяти участь в їх освоєнні, так як їм під силу кинути виклик китайської монополії в цій країні. Однак якби російська влада виступила єдиним табором із західними країнами і підтримала рішення міжнародного трибуналу, аль-Башир не став би церемонитися з російськими компаніями і вигнав би їх.

Однак якби російська влада виступила єдиним табором із західними країнами і підтримала рішення міжнародного трибуналу, аль-Башир не став би церемонитися з російськими компаніями і вигнав би їх

Дійсно, після того, як Москва не підтримала рішення МКС, а навпаки, провела, безпрецедентний науково-практичний форум, присвячений суданської проблематики , Влади Хартума сприяють можливої ​​участі Росії в енергетичних проектах, зокрема - в сфері нафтовидобутку і електроенергетиці.

Говорячи про перспективи інвестицій російських нафтових компаній, суданський лідер підкреслив, що до сих пір також є можливість їх входження в паливно-енергетичний комплекс Судану. Він особливо відзначив, що міжнародна конференція по Судану, що пройшла в Москві в жовтні 2009 р, дала дуже хороший шанс для цього і буде сприяти прориву в двосторонніх відносинах.

Губернатор суданській провінції Північний Дарфур Мохаммед Юсиф Кібер Осман, який приїжджав на конференцію, запевнив автора в тому, що суданські правителі, поряд з представниками великого бізнесу, готові співпрацювати з нашою державою у багатьох взаємовигідних областях, включаючи нафтовидобувний сектор національної економіки Губернатор суданській провінції Північний Дарфур Мохаммед Юсиф Кібер Осман, який приїжджав на конференцію, запевнив автора в тому, що суданські правителі, поряд з представниками великого бізнесу, готові співпрацювати з нашою державою у багатьох взаємовигідних областях, включаючи нафтовидобувний сектор національної економіки.

Тримати вухо гостро і запастися терпінням

Очевидно, що такого роду завдання не матимуть легкого рішення і зажадають обліку з боку російської влади активності американської і китайської політики в Судані . Особливо це може стати актуальним в тому випадку, якщо утворюється якесь взаємодія між цими основними конкурентами Росії на території Судану.

Таким чином, перед Росією сьогодні стоїть дуже непросте завдання: продовжувати не допускати насильницького іноземного втручання у внутрішні справи африканської держави, в якійсь мірі врівноважити для Хартума «дарфурські неприємності». Варто нагадати, що російська сторона періодично блокувала американські резолюції в Радбезі ООН, що в підсумку могло дозволити США тримати під контролем поставки нафти з Судану своїм конкурентам.

Потенційно є такі можливості для затвердження російського підприємництва в координатах суданського бізнесу: участь в проектах зовнішньоекономічного співробітництва та налагодження зовнішньоторговельних контактів. Однак і в тому, і в іншому випадку необхідно поступово «втягуватися» в місцеве середовище, що є природним для арабського підприємницького капіталу, який сам категорично уникає ризиків, побоюється напористості з боку партнерів, вважає за краще, щоб попередньо методи їх роботи і діяльність були випробувані і предметно продемонстровані на досвіді інших країн.

До сказаного залишається додати, що миттєвого результату від майбутнього двостороннього енергетичного співробітництва з Суданом вітчизняним нафтовикам очікувати не варто. Це багато в чому обумовлено не тільки специфічної психологією місцевих владних та бізнес еліт, а й тією обставиною, що Росія приходить в найважливіший сектор економіки цієї держави аж ніяк не першої (та ще й з відчутним дефіцитом коштів), а очікувати того, що вже працюють там китайські, американські і деякі інші компанії спокійно поставляться до нашої «грі» на суданському нафтовому полі було б щонайменше нелогічно.

Ельдар Касаєв, юрист-міжнародник, фахівець з інвестицій в енергетику країн Близького Сходу і Африки

5 лютого, 2010 р

Чому?

Новости