Нафта. Новини дня: Український маршрут перетворюється в тупикову гілку - Вільна Преса - Нафта сьогодні. Ціна на нафту. Ангела Меркель. Ринок нафти. Вартість нафти сьогодні. Україна. Новини України. Новини України сьогодні.

Києву слід готуватися до оброблення газотранспортної системи на металобрухт, тому що Росія неминуче відмовиться від транзиту газу через Україну після добудови всіх альтернативних трубопроводів. Такий похмурий прогноз щодо майбутнього самостійний труби дав в ефірі одного з місцевих телеканалів голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень (Київ) Василь Філіпчук.

«Як ви собі уявляєте, що при нинішніх відносинах Росія буде гарантувати нам певний обсяг газу, який вони прокачують? - задається питанням Філіпчук. І сам тут же робить висновок: «рано чи пізно, ми дійде до ситуації, коли Україна буде викинута як ключовий стратегічний канал поставки російського газу в Європу».

Утримувати величезну інфраструктуру ГТС в цьому випадку він вважає невигідним і пропонує порізати трубу на металобрухт і продати - «в ту ж Туреччину».

Заява українського політика дуже схоже на жест відчаю. Хоча з чого б впадати в зневіру?

адже і Путін , і Меркель під час недавньої зустрічі в німецькому Мезеберг ще раз дали зрозуміти, що Україна збереже за собою статус транзитера російського газу в Європу. Причому, це було сказано ними до початку двосторонніх переговорів, на яких 18 серпня сторони протягом трьох годин, як висловився прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков , «Звіряли годинники» з актуальних міжнародних тем, в тому числі питань, пов'язаних з реалізацією проекту «Північний потік-2».

Варто нагадати, що фрау канцлерін завжди підкреслювала прихильність Німеччини збереженню транзиту газу через Україну - по суті, це було однією з умов, на яких Берлін та інші європейські учасники проекту погодилися в ньому брати участь. Тому в Мезеберг вона явно була задоволена, коли Володимир Путін підтвердив , Що «Північний потік-2» не передбачає закриття транзиту через Україну.

«Я дуже задоволена, що нам вдалося почати переговорний процес з цієї тематики», - зізналася Меркель.

Читайте також

Румуни відводять у «Газпрому» Молдавію, як цигани коня Румуни відводять у «Газпрому» Молдавію, як цигани коня

Кишинів відмовився продовжувати контракт з російською компанією, понадіявшись на Бухарест

Складно сказати, чи звернула вона увагу на умову, яку висунув президент Росії, кажучи про українську трубу ... А він, між тим, ясно підкреслив, що український транзит повинен відповідати економічним вимогам і бути «економічним у всіх сенсах цього слова».

Питання тільки в тому, хто і як зробить його економічно обґрунтованим сьогодні і в майбутньому?

- Важливо зазначити, що сторони неодноразово вже робили заяви про те, що транзит через Україну повинен зберегтися, - коментує ситуацію провідний експерт Фонду національної енергетичної безпеки, викладач Фінансового університету при уряді РФ Ігор Юшков. - І Меркель про це говорила, і Путін, і глава «Газпрому» Міллер . І тут ніхто не лукавить.

Якби, наприклад, у 2017 році працювали і «Північний потік-2», і «Турецький потік», і дозавантаження була б «Північного потоку-1» - ще 4 млрд. Кубів в нього влізе, все одно всіх цих додаткових потужностей НЕ вистачило б, щоб повністю відмовитися від транзиту через Україну. Буквально 3 млрд. Кубів, але все одно не влізло б.

У минулому році транзит через Україну склав 93,5 млрд. Кубометрів. При тому, що в Європу Росія поставила 194,5 млрд. Кубів газу, в цьому році поставки ще виростуть приблизно на 10 млрд. Кубів. У 2018-му при наявності всіх раніше названих газопроводів не вистачило б уже місця, відповідно, для 13 млрд. Кубометрів.

Ось вона, будь ласка, та цифра, яку називав Міллер, коли говорив, що ми залишимо на транзит через Україну 10-15 млрд. Кубів газу.

Тобто, в своїх заявах і Меркель, і Путін підтверджують, що транзит через Україну збережеться. Але ніхто про обсяг не згадує. А обсяги, звичайно, будуть не такі як зараз - не під сто мільярдів кубометрів, а набагато менше.

І, загалом-то, зрозуміло, навіщо Меркель весь час говорить про необхідність збереження українського транзиту. Треба показати всім і довести, що «Північний потік-2» не є політичним проектом. Тобто, він не спрямований на те, щоб економічно вбити Україну, а просто це новий газопровід замість застарілої труби. До того ж, «Газпром» буде повністю власником всієї морської частини «Північного потоку-2», значить, він платить за прокачування сам собі. Нарешті, це диверсифікація маршрутів постачання, щоб можна було вибирати хоча б сам маршрут.

Адже нам постійно європейці кажуть: «Ми хочемо вибирати джерела постачання газу, тому і будуємо СПГ-термінали, наприклад». Так і Росія хоче вибирати маршрути доставки газу, щоб вони конкурували між собою.

«СП»: - Хіба зараз це неможливо?

- Зараз Україна фактично безальтернативний транзитер. Скільки виставить рахунок, стільки «Газпрому» і доведеться сплатити, інакше він не зможе виконати умови контракту з європейцями. Як протистояти примхам Києва тоді? Ось і створюється альтернативний маршрут для європейців. І це все на користь.

Тому Путін постійно підкреслює, що - так! - «ми залишимо Україні транзит, але це не означає, що ми даємо Україні карт-бланш».

У Києві адже що заявляють: «Вам діватися все одно нікуди. Тому ми вам поставимо такий тариф, що незалежно від обсягів - сто або десять мільярдів кубів будете качати, - все одно заплатите нам однаково ».

Щоб ось цього не було, наш президент весь час підкреслює, що треба економічно доцільно ставитися до транзиту.

«СП»: - Але в Києві все одно обіцяють компенсувати зменшення обсягів газу на українському маршруті збільшенням тарифів на транзит. Це можливо?

- Я думаю, коли Меркель сказала, що «ми почали конструктивний діалог», вона мала на увазі не нинішню зустріч з Путіним, а липневі переговори в тристоронньому форматі - Росія, Україна, ЄС - про те, які газові контракти повинні бути після 2019 року і як за ними працювати. Це була перша, попередня зустріч, на якій сторони заявили свою позицію. А наступна пройде, якщо не помиляюся, в жовтні. І це буде вже предметна розмова з обговоренням всіх питань детально.

У жовтні буде зрозуміло, будується в результаті «Північний потік-2» або не будується - бо Штати обіцяли якісь нові санкції після 22 серпня ввести. Подивимося, що там, в общем-то, буде. Які переговорні позиції, виходячи з реальності, можливо, сторони будуть мати.

Думаю, що канцлер мала на увазі саме ці переговори по транзиту з 2020 року. І тут, скоріше за все, події поступово будуть розвиватися.

«СП»: - Поясніть.

- Є ймовірність, що в 2020-м європейці не встигнуть на своїй території побудувати продовження «Північного потоку-2» в повному обсязі. Тому він буде завантажений не на 55 млрд. Кубів, а десь на 30 млрд. І, знову ж таки, не встигнуть закінчити продовження на європейській частині другої нитки «Турецького потоку». Відповідно, це ще 15 млрд. Кубометрів. І плюс ті самі 10-15, які не влазять.

Виходить, в сумі приблизно на 40-50 млрд. Кубів триватиме транзит через Україну в 2020-му. А в 2021-м (це вже остаточна завантаження «Північного потоку-2» і другої нитки «Турецького потоку) - мінус 30 млрд. Кубів.

Але там все буде залежати від того, скільки самі європейці купуватимуть. У них власний видобуток падає, і їм імпорт необхідно збільшувати.

Почнуть вони збільшувати закупівлі російського газу, буде через Україну 20-30 млрд. Кубів транзиту. Чи не будуть, тим гірше для України - залишиться їй на транзит 10-15 млрд. Кубів.

У жовтні на цей рахунок вже буде щось вирішуватися.

Читайте також

# БосфорНаш: Чи повинна Росія вкластися в новий турецький канал

Ердоган побудує альтернативний водний шлях з Чорного моря в Середземне

«СП»: - А чи є сенс взагалі утримувати таку величезну інфраструктуру ГТС, якщо вона буде використовуватися тільки на 10-15%?

- Дійсно, чим менше ви качаєте, тим дорожче вам обходиться утримання труби і ви більше витрат на тисячу кубів робите. Україна просто треба теж реально дивитися на речі, а не шапкозакиданням займатися.

На зустрічі в липні представники української сторони раптом заявили, що хочуть від Росії збільшення обсягів транзиту в Європу українським маршрутом. Називалася цифра - понад 120 млрд. Кубометрів.

Спочатку вся ця газотранспортна система, дійсно, будувалася за радянських часів з розрахунку, по-моєму, 240 млрд. Кубів на вході і 180-й - на виході. Природно, ці обсяги зараз не завантажити, і технічно вона вже не потягне таке навантаження.

Російська позиція: скільки захочемо, стільки прокачаємо, щоб не було умови «бери або плати». І щоб ставка транзиту визначалася як в європейських країнах - за таким же тарифоутворення. А не за принципом - «що ліва нога захоче».

Відповідно, Україна треба розуміти, які приблизно обсяги будуть в найближчі десять років гойдатися через них.

А в рамках тристоронніх переговорів треба з'ясовувати, які у європейців будуть потреби в газі. І які можливості є у Росії - як і куди вона буде цей газ качати. В ту ж Молдавію, Румунію, Болгарію ми через Україну буде качати чи ні?

Я б сказав так українським колегам: коридори, які нами будуть затребувані для транзиту, залишайте. Все інше розбирайте і оптимізуйте, щоб було менше витрат. Щоб прибуток від транзиту не розпорошуватися на всю ГТС, в тому числі на труби, які не використовуються. Покажіть, нарешті, що конкурентний ринок транзиту утворився на Україні.

Нафта і газ: Пєсков прокоментував спроби протистояти «Північному потоку - 2»

Новини економіки: Меркель висловилася про транзит газу через Україну

«Як ви собі уявляєте, що при нинішніх відносинах Росія буде гарантувати нам певний обсяг газу, який вони прокачують?
Хоча з чого б впадати в зневіру?
Питання тільки в тому, хто і як зробить його економічно обґрунтованим сьогодні і в майбутньому?
«СП»: - Хіба зараз це неможливо?
Як протистояти примхам Києва тоді?
Це можливо?
В ту ж Молдавію, Румунію, Болгарію ми через Україну буде качати чи ні?

Новости