Найдорожчі метали

Ви досі вважаєте золото найдорожчим і дорогим металом на землі? Ніщо для вас не блищить прекрасніше і привабливіше, ніж золото? Тоді ми вас розчарувати: золото - не найдорожчий метал. Є метали набагато цінніші. Але які це метали? В першу чергу потрібно сказати, що є природні метали і отримані в лабораторний умовах ізотопи. Ціни їх різняться в тисячі і десятки тисяч разів. Для початку розберемося з природними дорогоцінними металами.
Ви досі вважаєте золото найдорожчим і дорогим металом на землі

Перше місце займає родій , його вартість становить близько 58 доларів за грам. Відкрито в Англії в 1803 році Вільямом Гайдом Волластоном в ході робіт з самородної платиною. Світові запаси родію оцінюють всього в кілька тонн, а щорічний видобуток вимірюють сотнею кілограмів. Це твердий перехідний метал сріблясто-білого кольору, з легким блакитним відтінком. По блиску і кольором нагадує алюміній, але, в порівнянні з ним, є набагато більш твердим, стійким до окислення і дії високих температур. Благородний метал платинової групи (рутеній, родій, паладій, осмій, іридій, платина).
Родій настільки дорогий метал, що найчастіше його застосовують тільки в тих областях, де він абсолютно незамінний. 98% родію йде на випуск автомобільних каталізаторів (використовується в каталітичних перетворювачів для зниження вуглецевих викидів автомобіля). Родієві детектори застосовуються в реакторах для вимірювання нейтронного потоку. За останні роки потреба в родії виросла в 10-13 разів. Родій міститься в деяких золотих пісках Південної Америки, в нікелевих і платинових рудах у вигляді простого з'єднання. До 43% світових запасів родію доводиться на мексиканські золоті родовища. Висока вартість металу змусила шукати рівнозначні замінники, що роблять в США, Японії і в інших розвинених країнах. Одночасно зростає і видобуток родію. ПАР дає майже дві третини цього металу, добувають його також на Уралі, в Заполяр'ї і в Норильську. Головним джерелом родію в майбутньому може стати відпрацьоване ядерне паливо. До 130-180 грамів стабільного ізотопу родію доводиться на тонну осколків поділу ядерного палива (урану, плутонію, торію).
Кілька інші ціни описані в Вікіпедії. У лютому 2006 ціни на родій досягли рекордного значення 3500 дол. за тройську унцію (близько 113 доларів за грам) ...
(Тройська унція дорівнює 31,1034768 грамам).
... У січні 2008 року ціни на родій встановили новий рекорд - 7000 дол. За унцію (226 доларів за грам). Після піку в 10100 дол. За унцію (326 доларів за грам) ціна на родій впала до 900 дол за унцію (29 доларів за грам) на кінець листопада 2008 року в зв'язку з кризою в автомобілебудуванні. 19 листопада 2009 року ціна металу піднялася до 2600 доларів за унцію (84 долари за грам).

Перше місце займає   родій   , його вартість   становить   близько 58 доларів за грам
Родієвого фольга і дріт


Друге місце займає ПЛАТИНА . Вартість близько 60 доларів за 1 грам. сьогодні в Росії вартість платини 1736 доларів за тройську унцію (56 доларів за грам).
Платина - блискучий благородний метал сріблясто-білого кольору. Хімічний елемент з атомним номером 78. Назва платині була дана іспанськими конкістадорами, які в середині XVI ст. вперше познайомилися в Південній Америці (на території сучасної Колумбії) з новим металом, зовні схожим на срібло (ісп. plata). Слово буквально означає «маленьке срібло», «серебрішко». Пояснюється таке зневажливе назва винятковою тугоплавкостью платини, яка не піддавалася переплавки, довгий час не знаходила застосування і цінувалася удвічі нижче, ніж срібло.

Платина була відома ще в Давньому Єгипті, Греції, Ефіопії і Південній Америці. До 1748 р платина добувалася і проводилася тільки на території Америки, а в Старому Світі була відома. Спочатку платину вважали білим золотом, але застосування знайти не могли через труднощі її обробки. Першими платину застосували фальшивомонетники, так як дешевий, досить важкий (в порівнянні з сріблом і золотом) метал з високою щільністю міг обтяжувати монети. Тільки в середині XVIII ст. платина була визнана самостійним металом.
У чистому вигляді її в природі не існує. Самородна платина зазвичай являє собою природний сплав з іншими благородними (паладій, іридій, родій, рутеній, осмій) і неблагородними (залізо, мідь, нікель, свинець, кремній) металами. Для її отримання самородки розігрівають в котлах з "царською горілкою" (суміш азотної і соляної кислоти) і потім "доводять" численними хімічними реакціями, нагріванням і плавкою.
Основна частина родовищ платини (більше 90%) укладена в надрах п'яти країн. До цих країн належать ПАР, США, Росія, Зімбабве, Китай. Найбільший добувач платини - ПАР. У 2007 році в світі було видобуто 213 т платини, а в 2008 році - 200 т.




І тільки третє, почесне місце, займає ЗОЛОТО , З його вартістю близько 45 доларів за 1 грам. Світова ціна золота щодня встановлюється за результатами золотого фіксингу .
Золото - головний дорогоцінний метал, визнаний таким по всьому світу з найдавніших часів. Хімічний елемент з атомним номером 79, благородний м'який метал жовтого кольору. Золото - дуже важкий метал: щільність чистого золота дорівнює 19,32 г / см³ (куля з чистого золота діаметром 46,237 мм має масу 1 кг). Серед металів за щільністю займає шосте місце: після осмію, іридію, ренію, платини і плутонію. Серед металів за щільністю займає шосте місце: після осмію, іридію, ренію, платини і плутонію.
Золото немов самою природою створено для карбування монет і виробництва ювелірних прикрас: воно зустрічається виключно в чистому вигляді, пластично і стійке до корозії, однорідне, компактно, коротше, - ідеальний, в деякому сенсі, метал. Золото також - самий ковкий метал. З 1 грама можна витягнути дріт довжиною 2,4 км.
За своєю хімічною стійкості та механічної міцності золото поступається більшості платиноїдів, але як кращий провідник незамінне, як матеріал для електричних контактів. Тому в мікроелектроніці золоті провідники і гальванічні покриття золотом контактних поверхонь, роз'ємів, друкованих плат використовуються дуже широко.
Золото використовується в якості мішені в ядерних дослідженнях, в якості покриття дзеркал, що працюють в далекому інфрачервоному діапазоні, в якості спеціальної оболонки в нейтронної бомби і т. Д.
Найбільшими країнами-золотошукача є: ПАР, США і Австралія. За всю історію людства видобуто близько 161 тисячі тонн золота (оцінка на 2011 рік) [ дані National Geographic ]. Якщо сплавити все це золото воєдино, вийде куб зі стороною приблизно 20 м.
Ці запаси розподілені наступним чином (оцінка на 2003 рік):
- державні ЦБ і міжнародні фінансові організації - близько 30 тис. Тонн;
- в ювелірних виробах - 79 тис. Тонн;
- вироби електронної промисловості і стоматології - 17 тис. Тонн;
- інвестиційні накопичення - 24 тис. Тонн.
У 2007 році в світі було видобуто 2,38 тис. Т золота, а в 2008 - 2,33 тис. Т. Лідерами видобутку золота стали [Mineral commodity summaries 2009, pdf ]:
КНР (добув у 2007 році 275 т / у 2008 році - 295 т).
ПАР (252/250).
США (238/230).
Австралія (246/225).
Перу (170/175).
Росія (157/165).
Канада (101/100).
Індонезія (118/90).
Узбекистан (85/85).
Гана (84/84).
Папуа - Нова Гвінея (65/65).
Чилі (42/42).
Мексика (39/41).
Бразилія (40/40).
У 2013 році середня ціна на золото склала 1411,2 дол за тройську унцію (31 = 45,5 доларів за грам). Вартість тройської унції золота в Росії сьогодні становить одна тисячу шістсот двадцять п'ять доларів за унцію (близько 52 доларів за грам).
І тільки третє, почесне місце, займає   ЗОЛОТО   , З його вартістю близько 45 доларів за 1 грам

Четверте місце займає ОСМІЙ . Його вартість 20-25 доларів за 1 грам.
Осмій - хімічний елемент з атомним номером 76, сіро-блакитний, твердий, але крихкий метал платинової групи з дуже високою питомою масою, що зберігає свій блиск навіть при високих температурах.
Основні родовища осмистого іридію зосереджені в Росії (Сибір, Урал), США (Аляска, Каліфорнія), Колумбії, Канаді, країнах Південної Африки, Тасманії, Австралії. найбільшими запасами мають родовища Бушвельдского комплексу в Південно-Африканській Республіці. У природі чистий осмій не найден і відомий лише пов'язаним в мінералах іншим платиновим металом - іридію. Також зустрічається у вигляді сполук із сіркою і миш'яком. Разом з іншими благородними металами зустрічається в складі залізних метеоритів.
Грецьке слово osme (запах) дало ім'я відкритого 200 років тому платиновому металу осмію. Його оксиду OsO4 дійсно притаманний неприємний дратівливий запах, схожий на суміш хлорки і часнику.
Такі мінерали є в Сибіру, ​​на Уралі, а за кордоном - в Південній Африці, США, Колумбії і Канаді.
Осмію дуже мало в земній корі, він надзвичайно розсіяний і тому доріг. Через це осмій використовують лише там, де при його малих витратах можна отримати значний ефект. США, наприклад, ввозять за рік трохи більше 100 кілограмів осмію, в основному для виробництва ліків - кортизону. Зовсім трохи осмію споживає хімічна промисловість для виготовлення каталізаторів.
В даному випадку мова йде про звичайний осмій. Але є ще радіоактивні ізотопи. Вартість ізотопу осмію-187 на чорному ринку становить 60 000 - 200 000 доларів за 1 грам. Але широкого громадянського застосування осмій-187 не має, так що приватні комерційні операції з ним зазвичай використовуються для відмивання нелегальних капіталів. Спеціальне застосування осмію-187 описано нижче.


П'яте місце займає іридій . Ціна за тройську унцію на світових ринках становить близько 540 доларів (31 = 17,4 доларів за грам).

Іридій був відкритий в 1803 р Це хімічний елемент з атомним номером 77. Він отримав свою назву від грецького "ірис" ( "веселка") - завдяки різноманітної забарвленням своїх солей.
Іридій - сріблясто-білий метал, за зовнішнім виглядом нагадує олово, дуже твердий, один з найважчих металів, тугоплавкий, міцний, але крихкий. Самостійне застосування іридію досить рідко і найчастіше його використовують як лігатури. Додавання 10% іридію до відносно м'якою платині робить її твердіше майже втричі. Для ювелірів це якість іридію абсолютно незамінне, так як прикраси з платиново-іридієвого сплаву дуже красиві і практично не зношуються.
Цікаво, що цей же сплав застосовується для виготовлення еталонів ваги і довжини. Також його використовують для виготовлення електроконтактів, хірургічних інструментів, точних хімічних ваг. З іридію роблять кінчики пір'я дорогих авторучок. Сплави іридію з платиною застосовують в біомедицині та аерокосмічній техніці.
У земній корі іридій зустрічається набагато рідше золота і платини. За рік у світі витрачається трохи більше тонни іридію. Дві третини поглинає хімічна промисловість, решті іридій використовують в різних каталітичних процесах, в ювелірних і стоматологічних сплавах, а також для виробництва тиглів і бойових лазерів. Щорічне виробництво іридію на Землі становить близько 3 тонн [ іридій . Популярна бібліотека хімічних елементів]. Цей платиновий метал майже цілком походить з ПАР. Також його добувають в Канаді, Росії, США і Нової Гвінеї [eBullionGuide.com. Iridium Price History].


Шосте місце закріпилося за металом Рутенія . Його ціна ~ 100 $ за унцію, тобто 3,2 долара за 1 грам за даними Вікіпедії, за іншими даними - близько 15 доларів за грам.
Інертний, тугоплавкий. Метал названий на честь Росії (від позднелатинского слова Ruthenia - Росія). У періодичної системі має атомний номер 44. Це теж твердий і в той же час досить крихкий метал, найрідкісніший з платинової групи.
Його використовують при виготовленні проводів, контактів, електродів, лабораторного посуду, ювелірних виробів. У Західній Європі і Японії все більше металу йде на виробництво резисторів і друкованих схем в електронній промисловості, а також для отримання хлору і різних лугів.
Цей метал цілком походить з ПАР. Видобуток рутенію в 2009 склала 17,9 тонн [ Ринок металів платинової групи 2010: Додати родій, іридій, рутеній, осмій . metalresearch.ru]. Світові запаси рутенію оцінюються в 5000 тонн [Emsley, J. (2003). «Ruthenium». Nature's Building Blocks: An AZ Guide to the Elements. Oxford, England, UK: Oxford University Press. pp. 368-370].


Сьомий за ціною - ПАЛАДІЙ - 25 доларів за 1 грам (сьогодні вартість грама на сайті ЦБ РФ 900 рублів за грам, а курс долара 36,5 рублів за долар). А Нацбанк України сьогодні скуповує паладій по 240 грн. за грам (без ПДВ, 20%), курс долара 9,75 грн. за долар, те.е скупка йде по 24,6 долара за грам.
У періодичної системі паладій має атомний номер 46. Це благородний метал платинової групи. У паладію красивий сріблясто-білий колір. Це найлегший, легкоплавкий, гнучкий і пластичний з усіх платинових металів, легко прокочується, простягається в дріт, відмінно полірується і не тьмяніє, стійкий до корозії.
Останнім часом паладій поступово займає гідне місце в ювелірних колекціях. Легковажність і невисока ціна паладію дозволяє дизайнерам втілювати в цьому металі найсміливіші фантазії і створювати різні за стилями і цінових категорій вироби, що робить паладій одним з найпопулярніших металів платинової групи.
Те, що паладій з платинових металів найбільш доступний, і до того ж порівняно дешевше, дозволяє його широко використовувати для антикорозійних покриттів, в різних очисних пристроях. Особливо ж виріс попит на паладій, коли розвернувся випуск автомобільних каталізаторів.
Найбільше паладію на світовий ринок постачає Росія, вдвічі більше, ніж йде на другому місці ПАР. Це цілком виправдано - родовища мідно-нікелевих руд Норильська і Талнах містять втричі більше паладію, ніж платини. На Уралі також є руди з паладієм.
Відомі великі родовища паладію на Уралі, Алясці, а також в Австралії, Колумбії, Трансваалі (Африка), Канаді [ Норільський метал - А що ми знаємо про паладій? ].
Поставки паладію в світі в 2007 році склали 267 тонн (в тому числі Росія - 141 тонна, ПАР - 86 тонн, США і Канада - 31 тонна, інші країни - 9 тонн). Споживання паладію в 2007 році склало в автомобільній промисловості 107 тонн, у виробництві електроніки - 40 тонн, в хімічній промисловості - 12 тонн [Бюлетень іноземної комерційної інформації, № 95, 23.08.08г., С.12.].
Основними країнами-постачальниками сировини є Росія (41%), ПАР (38%), Канада (9%), США (6%) та інші країни (6%). Головні споживачі - Європейські країни, Японія, КНР і Північна Америка. Найбільшою російською компанією з видобутку паладію є ГМК Норільський Нікель, що має багаті родовища сировини на території РФ. У ПАР - це Impala Platinum і Anglo Platinum, в США - Stillwater Mining Company.
За оцінкою лондонської дослідницької компанії GFMS, в 2009 році РФ продала приблизно 1,1 млн унцій паладію, в 2010-800 тисяч унцій, в 2011 році обсяг експорту буде аналогічним [ Thomson Reuters GFMS. Analytics and content for metals professionals. Thomson Reuters Eikon. pdf ].



Восьме місце зайняло СРІБЛО . Вартість 0,7 долара за 1 грам. Курс ЦБ РФ за 1 грам срібла сьогодні приблизно 25 рублів (0,68 долара за грам), курс долара 36,5 рублів.
У періодичної системі має атомний номер 47. Ковкий, пластичний благородний метал сріблясто-білого кольору. Срібло відоме людству з найдавніших часів. Це пов'язано з тим, що свого часу срібло, так само як і золото, часто зустрічалися в самородному вигляді - його не доводилося виплавляти з руд.
Застосовується в ювелірній справі, для карбування монет, в фотографії, електроніці, як покриття для дзеркал, в медицині і т.д. Області застосування срібла постійно розширюються і його застосування це не тільки сплави, але й хімічні сполуки.
Світові запаси срібла оцінюються в 570 000 т. Значні родовища срібла розташовані на територіях наступних країн: Німеччина, Іспанія, Перу, Чилі, Мексика, Китай, Канада, США, Австралія, Польща, Росія, Казахстан, Румунія, Швеція, Чехія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Норвегія [ Про срібло. Місце народження ]. Найбільші запаси срібла знаходяться в Польщі, США, Канаді, Мексиці, Австралії. Також, родовища срібла є в Вірменії, на Кіпрі і на Сардинії [6]. У 2008 році [MINERAL COMMODITY SUMMARIES 2009 pdf ] Всього видобуто 20 900 т срібла. Лідером видобутку є Перу (3600 т), далі йдуть Мексика (3000 т), Китай (2600 т), Чилі (2000 т), Австралія (1800 т), Польща (1300 т), США (1120 т), Канада (800 т).


Ну а тепер перейдемо до ізотопів. Ціни тут просто астрономічні. Розповімо лише про двох металах: найдорожчому і найбільш затребуваному. Найдорожчим металом є Каліфорній-252 - 500 000 доларів за 1 грам.
Світовий запас каліфорнія-252 становить кілька грамів, ймовірно, ніяк не більше 5 м На Землі тільки 2 реактора можуть напрацьовувати його. Один реактор - в Росії, інший - в США. Кожен з реакторів виробляє по 20-40 мікрограмів на рік. Каліфорній неймовірно доріг. Які ж властивості, незважаючи на це, роблять цей ізотоп такою необхідною?
Каліфорній-252 має період напіврозпаду 2,6 року. При цьому мимоволі ділиться 3% всіх атомів і при кожному діленні виділяється чотири нейтрона. 1 г в секунду виділяє 2,4 більйона нейтронів. Це відповідає нейтронного потоку середнього ядерного реактора! Якби таке нейтронне випромінювання захотіли отримати класичним шляхом з радієва-берилієвого джерела, то для цього треба було б 200 кг радію. Настільки величезного запасу радію взагалі не існує на Землі. Навіть таке невидиме оком кількість, як 1 мкг каліфорнія-252, дає більше 2 мільйонів нейтронів в секунду. Тому калифорний-252 останнім часом використовують в медицині як точкового джерела нейтронів з великою щільністю потоку для локальної обробки злоякісних пухлин.
У багатьох випадках калифорний-252 може тепер замінити атомний реактор. За допомогою нейтронної радіографії просвічуються деталі літаків, частини реакторів, вироби самого різного профілю. Пошкодження, які зазвичай неможливо виявити, тепер легко знаходять. Для цієї мети в СРСР і США була розроблена транспортабельна нейтронна камера з Каліфорнії-252 в якості джерела випромінювання. Вона дозволяє вести роботу незалежно від стаціонарного атомного реактора. У боротьбі зі злочинністю в США така нейтронна камера показала свій чудовий «нюх». Таблетки ЛСД і марихуана, заховані в патронних гільзах, були відразу виявлені. За допомогою рентгенівських променів контрабандні наркотики знайти не вдавалося.




Самим же затребуваним з дорогих ізотопів металів є Осмий-187. Його величезна вартість пояснюється, по-перше, дуже невеликою кількістю в природі, по-друге, величезною трудомісткістю поділу ізотопів. Отримати осмій-187 до недавнього часу можна було лише шляхом мас-сепарації на унікальних центрифугах. Процедура отримання осмію-187 триває близько 9 місяців, протягом яких центрифуги постійно обертаються.
Осмій є дрібнокристалічним порошок чорного кольору з фіолетовим відтінком. Будучи самим щільним речовиною на Землі, він при цьому дуже крихкий, його легко розтовкти на дрібні частинки в звичайній ступі. Найчастіше його застосовують у фармакологічній галузі як каталізатор у багатьох хімічних процесах, для виготовлення деталей вимірювальних приладів.
Першим і єдиним державою, які виставили Осмий-187 на продаж був Казахстан. За запасами ізотопу осмію-187 Казахстан займає перше місце в світі. Колись на місце лідера претендувало держава Чилі, так і не зумівши зайняти його після проведених геологами досліджень, - виявилося, що їх надра молодше казахстанських на 250 мільйонів років. Відповідно, через це в породах міститься менша кількість осмію.


Відповідно, через це в породах міститься менша кількість осмію

Джерела: studclub.poltava.ua (2010), samogo.net .

Ви досі вважаєте золото найдорожчим і дорогим металом на землі?
Ніщо для вас не блищить прекрасніше і привабливіше, ніж золото?
Але які це метали?
Які ж властивості, незважаючи на це, роблять цей ізотоп такою необхідною?

Новости