Найпотужніший російський супутник міг впасти на території Алтаю після краху ракети «Протон-М»

Найпотужніший російський супутник зв'язку «Експрес-АМ4Р" не був виведений на розрахункову орбіту через аварію з ракетою-носієм "Протон-М», яка стартувала вночі 16 травня з космодрому Байконур. «Протон» впав за межами Казахстану, даних про жертви і руйнування поки не надходило. Про це повідомляють РІА «Новости». За інформацією джерела агентства, ракета також могла впасти на території Алтаю або в акваторії Тихого океану.

Ракета-носій була запущена в розрахунковий час - 1:42 мск. За повідомленням Роскосмоса, аварія сталася під час роботи третьої ступені «Протона», коли ракета перебувала в верхніх шарах атмосфери. Позаштатна ситуація виникла на 540-й секунді польоту, район падіння уламків досі точно не відомий.

Отруйний гептил, що міститься в ракетному паливі, швидше за все, згорів у верхніх шарах атмосфери. В даний час представники держкомісії аналізують телеметричну інформацію і з'ясовують причини аварії.

За даними прес-служби Роскосмосу, КА «Експрес-АМ4Р» створений європейською компанією EADS Astrium на замовлення на замовлення ФГУП «Космічний зв'язок» в рамках Федеральної космічної програми Росії на 2006-2015 роки. Космічний апарат масою приблизно 5755 кг побудований на базі платформи Eurostar Е3000 і оснащений 63 транспондерами С, Кu-, Ка, L-діапазону і 10 антенами для забезпечення сталого покриття зв'язком всій території Росії і країн СНД.

«Експрес-АМ4Р» є найпотужнішим і високотехнологічним на сьогоднішній день російським супутником зв'язку. Він повинен був стати третім космічним апаратом серії «Експрес», запущеним в 2014 році. 16 березня цього року ракета космічного призначення «Протон-М» з розгінним блоком «Бриз-М» успішно вивела на орбіту супутники «Експрес-АТ1» і «Експрес-АТ».

За даними джерела «Інтерфаксу», вартість втраченого апарату зв'язку «Експрес-АМ4Р» становить 1 млрд рублів. Апарат повинен бути застрахований.

Відзначимо, що в соцмережах 16 травня з'явилися коментарі барнаульцев, які бачили яскравий слід на небі від пролітає невідомого об'єкта.

Реклама: Антена погано ловить сигнал? Для цього існує підсилювачі. Вашій увазі представлена 3g антена . Більш детально ознайомитися з її характеристикою і можливостями можна на сайті http://www.goodok.com.ua.

Фото: сайт Роскосмосу, соцмережа "ВКонтакте"

Реклама: Антена погано ловить сигнал?

Новости