Найшвидший пасажирський і військовий літак у світі

  1. Найшвидший пасажирський літак у світі
  2. Топ 10 найшвидших літаків в світі
  3. Три найшвидших літака на планеті

З точки зору світової історії людина тільки-тільки навчився літати, але прогрес в цьому напрямку досягнуто суттєвого: найбезпечнішим видом транспорту став авіаційний, вартість перельотів стає все доступнішим для населення, а найшвидший літак у світі може за 5 годин облетіти планету по екватору! Новітні досягнення науки і техніки знаходять втілення в цивільної та військової авіації, розвиток авіабудування не припиняється ні на секунду. Швидкість завжди хвилювала людини, розбурхувала кров. У небі ніщо не заважає розігнатися як слід і людському генію вдалося створити чимало високошвидкісних літальних апаратів.

У небі ніщо не заважає розігнатися як слід і людському генію вдалося створити чимало високошвидкісних літальних апаратів

Найшвидший пасажирський літак у світі

Самим швидкісним літаком в цивільній авіації є радянський ТУ-144, максимальна швидкість якого складає 2430 км / год. Його розробка припала на 60-ті роки, а перший політ провели напередодні Нового Року - 31 грудня 1968 р Вікіпедія повідомляє, що таким чином радянські конструктори з бюро Туполєва на 2 місяці випередили світову прем'єру знаменитого французького Конкорда. Через п'ять місяців, на початку червня 1969, Ту-144 підкорив нову вершину - на висоті в 11 кілометрів розвинув швидкість, що перевищила швидкість звуку. Всього було побудовано 16 надзвукових «тушок», в сукупності виконали більше двох з половиною тисяч вильотів.

У біографії надзвукового ТУ-144 були і трагічні моменти. У червні 1973 року у Франції проходила авіаційна виставка, на якій були присутні дітище КБ Туполєва. Виконуючи демонстраційний політ, російський літак виконав надто різкий маневр, що стало причиною його падіння і подальшої загибелі 6 осіб екіпажу, а також 8 людей на землі. Точну причину трагедії не встановили, за однією з версій, льотчиків з СРСР збило з пантелику поява французького Миража, метою якого було зробити кілька фото. За іншою версією, під час запису документального відео в кабіні літака командир корабля генерал-майор В.Н. Бендеров упустив камеру і вона заклинило штурвальну колонку, що призвело до падіння.

Бендеров упустив камеру і вона заклинило штурвальну колонку, що призвело до падіння

Перевезення пасажирів за допомогою ТУ-144 була нерентабельною через великих витрат на обслуговування і заправку літака. Керівництву країни довелося робити висновки про необхідність призупинення перевезення громадян на сверхзвуке. Найшвидшим пасажирським літаком у світі на довгі роки став французький Конкорд, який перевіз понад 2-х мільйонів чоловік.

Гіперзвукові літальні апарати зараз переважають у військовій авіації, Росія як спадкоємиця СРСР також представлена ​​в рейтингу високошвидкісних літаків.

Топ 10 найшвидших літаків в світі

10-е місце: Су-27.

Радянський, а пізніше російський універсальний винищувач, розробка ОКБ Сухого. Вікіпедія призводить його адаптоване назву, що застосовується в країнах НАТО, - Russian Flanker-B, що можна приблизно перекласти як «Русский удар з флангу». Надзвуковий літак може перевищити швидкість Маха в 2,5 рази, досягаючи неймовірних 2876 км / год.

Вперше в історії авіабудування Росії була впроваджена дистанційна система управління, а реактивну тягу створюють два двигуни. До десяти ракет класу «повітря-повітря» можуть бути підвішені в спеціальних точках фюзеляжу, бойову підтримку їм надає стаціонарна 30-мм гармата. На даний момент створено кілька сучасних модифікацій літака Сухого, він перебуває на службі російських ВПС вже більше 35-ти років.

9-е місце: F-111 General Dynamics.

Тактичний бомбардувальник, що перебуває на службі ВВС США до 1998 року. Здатний розігнатися в небі до 3060 км / год. Коли перші фото і відео цього літака побачили військові, хтось влучно пожартував, назвавши цей літак «мурахоїдів» за витягнуту форму кабіни і її характерний нахил. Це жартівливе прізвисько прижилося. Незважаючи на миле назву, F-111 був грізним носієм смертельної зброї:

  • до 14,3 тонн переносяться бомб;
  • до 9 ракет «повітря-повітря», швидко монтованих на спецточкі;
  • багатоствольної гарматі з великою швидкістю стрільби.

Основною перевагою мурахоїдів була вперше реалізована можливість змінювати стреловидность крила.

8-е місце: F-15 Eagle McDonnell Douglas.

Справжній хіт американських військово-повітряних сил, до сих пір вірою і правдою служить військовим США. Може розвивати швидкість до 3065 кілометрів на годину і на даний момент має понад сотню офіційно підтверджених перемог в повітряних боях. Свою біографію розпочав в 1976 році, коли був здійснений перший виліт. Згідно з планом військового керівництва Сполучених Штатів буде перебувати на активному озброєнні країни до 2025 року. Спочатку замислювався для перехоплення ворожих літаків і створення переваги в повітряному просторі. Але модифікація Strike перетворила F-15 Eagle також і в бомбардувальник. Озброюється 11-ма ракетами для ведення повітряного бою, високошвидкісний гарматою калібру 20 мм.

Озброюється 11-ма ракетами для ведення повітряного бою, високошвидкісний гарматою калібру 20 мм

7-е місце: Міг-31.

Ще один представник радянських надзвукових літаків. Здатний розвивати до 3463 км / год, причому два його потужні двигуни дозволяють летіти на гіперзвукової швидкості і на малих, і на великих висотах над землею. Всього було випущено близько 500 таких машин, виробництво припинено в 1994 році. Ракетне оснащення було досить серйозним:

  • чотири ракети класу R-33 (важкі) для ураження цілей в повітрі;
  • або 6 легших ракет класу R-37.

Бойову підтримку їм надавала автоматична гармата з калібром в 23 мм і високою швидкістю стрільби.

6-е місце: Valkyrie XB-70.

Згідно міфології, Валькірія доставляла душі загиблих в бою воїнів в Вальгаллу, а іноді Бог один дозволяв їй вирішити результат битви. Саме такими функціями наділений і цей літак - він би міг вирішити результат холодної війни, перейди вона в гарячу фазу. Його дика гіперзвукова швидкість в 3672 км / год дозволила б відірватися від радянських винищувачів, а запас палива дозволяв залітати на територію Радянського Союзу на відстань до 7 тис. Км. і повертатися без дозаправки. Стратегічним завданням цієї машини смерті була доставка ядерних бомб і поразки наземних цілей. За задумом конструкторів швидкість XB-70 повинна була бути більшою, ніж швидкість поширення ударної і світлової хвилі від ядерного вибуху. Цей монстр часів холодної війни був випущений в кількості 2-х примірників.

Цей монстр часів холодної війни був випущений в кількості 2-х примірників

5-е місце: Starbuster Bell X-2.

Максимальний розгін цієї машини склав 3912 км / год. Вона була побудована в рамках експериментальної американської програми після другої світової війни. На момент свого першого польоту в 1954 році це був найшвидший літак у світі. Випробування пройшло невдало. Висока швидкість була досягнута, проте пілот виконав надто різкий маневр, і машина втратила керування. Після цього невдалого випробування програма була заморожена.

4-е місце: МіГ-25.

Другий представник ОКБ Мікояна-Гуревича в рейтингу найшвидших реактивних літаків. Основним завданням, яке ставили перед конструкторами військові, стала можливість перехоплення американських sr-71 blackbird і будь-яких інших пілотованих і безпілотних апаратів, які літали порівняно повільно. В реальних умовах жоден «Чорний дрізд» так і не був збитий «двадцять п'ятим», зате машина прекрасно зарекомендувала себе в кількох локальних конфліктах - таких, як восьмирічна ірано-іракська війна та ін.

МіГ-25 озброюється чотирма ракетами «повітря-повітря» і здатний вражати цілі на відстані до 25 км! Всього було побудовано близько 1000 повітряних машин цього типу, багато зразків досі стоять на озброєнні різних армій світу.

Три найшвидших літака на планеті

3-е місце: YF-12 Lockheed.

Найбільша швидкість літака склала 4100,4 км / год, так що він успішно впорався з задуманої для нього завданням - досягти 3,35 швидкості Маха. Саме YF-12 став прототипом знаменитого «Чорного дрозда». Розробити і YF-12 і SR-71 було доручено Кларенсу Джонсону. Зовні ці машини дуже схожі, відмінність тільки в тому, що Локхід озброєний трьома реактивними ракетами класу «повітря-повітря». На сьогоднішній день YF-12 Lockheed залишається найбільшим пілотованим літаком, призначеним для перехоплення цілей в повітрі.

На сьогоднішній день YF-12 Lockheed залишається найбільшим пілотованим літаком, призначеним для перехоплення цілей в повітрі

2-е місце: SR-71 Blackbird.

Цей літак використовувався для дослідницьких цілей вченими НАСА і для ведення розвідки військовими армії США. Повітряний розвідник вперше здійснив політ у 1964 році. Інноваційної родзинкою машини стало застосування технології Stels, що дозволяло зробити його недоступним для численних перехоплювачів. Є найшвидшим військовим літаком у світі, досягаючи неймовірних 4102,8 км / ч. «Чорний дрізд» збирав розвіддані над Кубою, Радянським Союзом та іншими країнами, використовуючи свою чудову швидкість. За всю історію було сконструйовано і випущено 32 «дрозда».

1-е місце: X-15 North American.

Очолює «топ 10» найшвидший надзвуковий літак, який може набрати фантастичну швидкість - 8201 км / год! Ця машина не злітає з аеродрому - її запуск проводиться з бомбардувальника в повітрі. X-15 є практично космічним пілотованим літальним апаратом, оскільки вже досяг висоти в 107 км і зробив суборбітальний політ. Був сконструйований в рамках програми вивчення надзвукових польотів. Приземлятися даний літальний апарат може самостійно, посадковою смугою виступає рівне дно висохлого солоного озера.

Приземлятися даний літальний апарат може самостійно, посадковою смугою виступає рівне дно висохлого солоного озера

Відповівши на питання який найшвидший літак у світі, ми зобов'язані згадати ще одну експериментальну модель, розроблену фахівцями національного космічного агентства США. Фактично найшвидший літак - це Х-43А, який може летіти зі швидкістю до 11850 км / год! Випробування цього літального апарату вперше було проведено в 2001 році і закінчилося невдачею - літак розвалився в повітрі. Другий раз даний літальний апарат випробували через 3 роки, в 2004 р - на цей раз політ пройшов вдало. Швидкість цього найшвидшого літака в світі по праву гарантувала б йому перше місце в рейтингу, але вся заковика в тому, що Х-43А є швидкісним безпілотником, а наш топ-10 включав в себе тільки пілотовані машини.

Підписуйтесь на наш канал Яндекс Дзен і ставте палець вгору!

Новости