Наказ про призначення директора ТОВ: зразок 2018-2019 років, форма для генерального та комерційного директора, в разі одного і двох засновників

  1. Особливості складання та оформлення
  2. Як правильно сформувати
  3. Структура основного документа
  4. Комерційний директор
  5. призначення заступника
  6. Виконавчий директор
  7. Призначення глави філії
  8. Фінансовий директор
  9. обов'язкові процедури

Жоден глава компанії не може приступити до виконання своїх обов'язків без вступу документа про його призначення в силу. Іншими словами, при відсутності наказу паперу, підписані керівником, будуть визнані недійсними.

недійсними

Основне завдання документа - повідомити наглядовим державним органам, а також співробітникам підприємства то, що певна особа набула посаду глави фірми з конкретної дати.

Зміст статті

Особливості складання та оформлення

Посада глави компанії можна називати як завгодно: президент, генеральний директор (в залежності від структури організації). Крім того посаду керівника може зайняти як засновник підприємства (або один із засновників), так і інша особа. Сам же генеральний директор за своєю суттю визнається простим працівником, з великими повноваженнями.

Якщо главою компанії стає засновник, то він зберігає за собою обов'язки, права власника і набуває додаткові обов'язки і відповідно права, але в якості керівника підприємства.

Кількість засновників Особливості процедури Призначення керівника з декількома засновниками Для складання наказу знадобиться протокол зборів, із зазначенням фізособи, яка взяла на себе обов'язки глави фірми. Цей документ складається на стадії реєстрації компанії і по закінченню того терміну, на який був призначений минулий генеральний директор. Стверджується протокол секретарем, головою зборів. Призначення президента з одним засновником Тут складається Рішення, із зазначенням інформації про фізичну особу, назначаемом на посаду або самим засновником, або співробітником компанії. Документ завіряється одноосібно самим власником.

На підставі протоколу або Рішення формується наказ, який стверджує на посаду керівника. Документ складається від імені підприємства, але затверджується особою, яка виконує обов'язки генерального директора. А ось трудова угода між керівником і компанією підписується головою і:

  • головою зборів від імені фірми;
  • засновником, уповноважений загальними зборами підписати цей документ;
  • єдиним власником підприємства.

Наказ про вступ на посаду керівника - один з головних документів компанії. Юридичні особи при підписанні угод вимагають пред'явити у вигляді підтвердження існування підприємства копії установчих документів, а також дане розпорядження.

Як правильно сформувати

Певної форми документа не передбачено Певної форми документа не передбачено. Складати наказ краще на офіційному бланку компанії, з зазначенням її повної назви, юридичної адреси, реєстраційних відомостей.

Якщо призначення здійснюється спільно з відкриттям нового підприємства , То на документі вказується тільки найменування юридичної особи, адже іншої інформації немає. У бланку повинні міститися дані про дату, місце його складання.

Бланк повинен містити основні відомості:

  • назва наказу;
  • коментар про рішення зборів власників про вступ фізичної особи на посаду;
  • ініціали керівника, дату набрання призначення і термін закінчення повноважень.

На відміну від інших документів про прийом співробітника на роботу, в цьому наказі не вказуються дані про зарплату і інша обов'язкова інформація. Це пов'язано з тим, що рішення про призначення генерального директора - відкриті відомості, все інше може бути комерційною таємницею компанії. Тому вони прописуються виключно в трудовому договорі глави підприємства.

Документ затверджується самим президентом фірми з розшифровкою його ініціалів, після чого наказ фіксується в журналі реєстрації та йому присвоюється індивідуальний номер. Знайомити генерального директора з рішенням не потрібно, тому даний запис на бланку не передбачена.

Документи для скачування (безкоштовно)

У невеликих підприємствах головний бухгалтер може виконувати функції керівника. Тому рішення про призначення глави фірми може містити й іншу інформацію щодо цієї обставини. Завіряється даний наказ печаткою компанії за бажанням.

Структура основного документа

Особа, яка тимчасово виконує посадові обов'язки глави компанії, призначається у відсутності глави підприємства на робочому місці через серйозного захворювання, чергового або позачергового відпустки, відрядження, інших обставин Особа, яка тимчасово виконує посадові обов'язки глави компанії, призначається у відсутності глави підприємства на робочому місці через серйозного захворювання, чергового або позачергового відпустки, відрядження, інших обставин.

Підписати наказ може постійний керівник або керуючий орган (рада директорів, загальні збори і т.п.).

Для цього потрібна згода працівника (в письмовій формі), а також рішення, в якому буде вказана сума матеріальної винагороди за виконання обов'язків глави фірми, обсяг і терміни повноважень.

Документ формується довільно і повинен містити наступну інформацію:

  • дані про директора, причини, а також терміни його відсутності;
  • відомості про працівника, тимчасово виконуючого обов'язки глави фірми;
  • період часу, протягом якого працівник буде займати керівну посаду;
  • інформацію про заробітну плату;
  • інші дані.

Наказ підписується президентом компанії і співробітником, тимчасово виконуючим його обов'язки. Документ реєструється в книзі обліку і зберігається протягом 75 років.

Комерційний директор

Призначення співробітника на посаду здійснюється у відповідності з основними правилами:

  • формуванням наказу займається президент компанії;
  • якщо мова йде про ІП, то документ може скласти як сам кандидат, так і керівник.

Разом з наказом формується посадова інструкція для працівника, складається трудовий контракт.

призначення заступника

Процедура здійснюється в наступній послідовності:

Кандидат повинен ознайомитися з документом, укласти трудовий контракт і вивчити посадову інструкцію. До особової справи та трудової книжки заносяться дані про призначення працівника на посаді заступника.

Виконавчий директор

Посадова особа призначається за аналогічною схемою, що і президент підприємства, за умови, що він єдиний глава компанії. Коли виконавчий керівник в підпорядкуванні у голови організації, процедура прийому його на роботу аналогічна процесу призначення комерційного директора .

Призначення глави філії

Керівник окремого підрозділу приймається на роботу на підставі наказу генерального директора і письмовій характеристики глави департаменту, відділу регіональної фінансово-комерційної діяльності, а також комерційного директора.

Наказ підписується головою підприємства, начальником відділу по регіональної діяльності і співробітником, на якого покладаються обов'язки керівника філії.

Як відбувається поміняй директора, можна дізнатися з даного відео.

Фінансовий директор

Звільнення з посади і прийом на роботу фінансового директора проходить відповідно до рішення глави підприємства, а також рекомендацією виконавчого директора. Крім цього призначення узгоджується з загальними зборами.

Для фінансового директора формується посадова інструкція, яка затверджується виконавчим керівником і главою фірми.

Для фінансового директора формується посадова інструкція, яка затверджується виконавчим керівником і главою фірми

обов'язкові процедури

Для того щоб повідомити контролюючим органам про призначення нового президента компанії, необхідно підготувати наступний пакет документів:

  • рішення про прийом на роботу глави єдиного засновника фірми або протокол зборів всіх учасників;
  • трудовий контракт між керівником і підприємством;
  • наказ про прийом на роботу президента організації;
  • трудова книжка;
  • належна інструкція керівника (правовий локальний акт підприємства, що описує трудову діяльність співробітника, його обов'язки, основні права в залежності від посади).

Всі перераховані вище документи підтверджують правовий статус генерального директора юридичної особи з точки зору трудового і корпоративного законодавства. В їх відсутності підпис керівника компанії буде вважатися недійсною.

Після надання перерахованих документів до податкової територіальну службу президент фірми становить наказ про вступ на посаду, з моменту рішення про прийом його на роботу або іншого моменту, визначеного усіма засновниками . З фізичною особою підписується контракт і робиться запис у трудову книжку.

Тільки після виконання всіх процедур генеральний директор може виступати від імені компанії і приймати рішення щодо її фінансово-господарської діяльності, укладати договори з контрагентами. При виявленні порушень, допущених під час призначення кандидата на керівну посаду, організації загрожує штраф.

Як виплачується заробітна плата директору, єдиному засновникові, можна дізнатися в даному відео.

Новости