Налаштування акустики кімнати: як домогтися гарного баса [переклад], стаття. Журнал "Stereo & Video"

Якщо ви дивилися наш «серіал» Building a new Music Room (eng), то знаєте, що в кімнаті досить серйозний резонанс - пік на частоті 25 Гц в музичній кімнаті.Експерименти з установкою резонаторів Гельмгольца в кожному кутку кімнати, щоб зменшити викид на частотній характеристиці, не дав нічого, крім невеликого зниження рівня стоячих хвиль.Отже, що ж нам було потрібно робити?

Зберегти і прочитати потім - Зберегти і прочитати потім -

Ми недавно виклали останній відеокліп із серії «Building a new Music Room» (Споруда музичної кімнати). У ньому ми розповіли, як нам вдалося зробити хороший низький бас в кімнаті. Вважаю, з подібною проблемою стикалися багато. Я дам кілька порад, як її вирішити.

Якщо ви дивилися наш «серіал» Building a new Music Room (eng) , То знаєте, що в кімнаті досить серйозний резонанс - пік на частоті 25 Гц в музичній кімнаті. Експерименти з установкою резонаторів Гельмгольца в кожному кутку кімнати, щоб зменшити викид на частотній характеристиці, не дав нічого, крім невеликого зниження рівня стоячих хвиль. Отже, що ж нам було потрібно робити? Як я пояснюю в відеокліпі, ми перенесли місце для прослуховування точно в середину провалу по басам. Потім ми переустановили колонки відповідно до нового місця.

Сьомий ролик з серії Building a new Music Room, де розповідається про проблему баса (eng):

Це те, що кожен з вас може зробити, якщо у вас проблема з глибокими басами в кімнаті (або їх занадто мало, або занадто багато). Зазвичай, коли ми налаштовуємо звучання пари акустичних систем, ми маємо в своєму розпорядженні їх там, де вони найкраще звучать в даній кімнаті. Потім ми вибираємо місце для прослуховування там, де можна отримати найкращий звуковий образ і тональний баланс при заданому положенні колонок. Однак, якщо у вас проблеми з басом, то в багатьох випадках потрібно поступати саме навпаки. Треба сказати, що у більшості з вас немає таких проблем, тому що ви, ймовірно, взагалі не почуєте низьких басів, поки не встановите сабвуфер. Але для тих, у кого є сабвуфер, який видає по-справжньому низький бас, слід виконати ці кілька кроків, щоб вирішити проблему з кімнатними резонансами.

Перший крок - визначення проблемних частот. Якщо резонанс низький (від 20 Гц до 30 Гц), то за рахунок переміщення сабвуфера можна зробити не так вже й багато. В цьому випадку, вам доведеться рухатися не колонки, а своє крісло, щоб знайти точку в кімнаті, де звучання відповідає вашим потребам. Якщо ж проблемні частоти лежать вище, то переміщення сабвуфера буде ефективним.

Коли у вас немає звукового генератора, можна використовувати музичні записи, щоб розібратися з проблемою. Для цього я зазвичай вибираю що-небудь з органної музики, з її великими трубами - вони допомагають з'ясувати, яка частота турбує. Моя улюблена запис - це «Реквієм» Руттера . Вона містить кілька фрагментів з надзвичайно низьким басом. Настільки низьким, що більшість людей навіть не підозрюють про його існування - їх системи просто не відтворюють його. Цікаво, що ті ж самі люди думають, ніби у них в аудіо системі хороший бас.

Трек №9 ідеально підходить для цієї мети, і при його відтворенні низькі ноти органу має відповідати рівню інших інструментів і природно звучати в кімнаті. Це досить потужні звуки, тому не бійтеся, якщо вони відкриють вам вуха. Але важливо ще досягти належного балансу зі співаками і оркестром.

Потім настає момент, коли необхідно налаштувати сабвуфер. Або за допомогою його органів управління, або за рахунок його розміщення в кімнаті. І ви отримаєте тільки одну частину спектру, що лунає правильно (сподіваюся, що це баси вище 30 Гц), але не всі інші частини одночасно. З вашого місця ви почуєте дуже багато низьких органних нот. Але якщо зменшувати гучність саба, втрачається багатство і «повнокровності» мидбасов. Це та точка, де досвідчений настроювач відновлює рівень саба назад для кращої інтеграції з мідбас і починає ходити по кімнаті вперед і назад, слухаючи нижні баси в «вузлах» - піках стоячих хвиль. Як я пояснюю в відеокліпі, низькі частоти мають тенденцію накопичуватися в цих самих вузлах приміщення. Якщо ходити від фронту до тилу, то рівень низьких частот дуже сильно змінюється. Ось де ви зможете знайти правильне місце для нижніх басів і саме в ньому потрібно встановити ваше крісло для прослуховування.

Тепер все, що залишилося зробити, це вибрати положення для основних колонок. Таке, щоб зберегти правильний звуковий образ і тональний баланс, заснований на новій позиції для прослуховування.

Я знаю, що це найкоротший і швидкий спосіб, і ми могли б, ймовірно, міркувати про налаштування протягом декількох годин, але без правильного настроечного диска це краще, що я можу зробити в цьому пості.

Метод зворотного розміщення для настройки баса

Ще один з простих і ефективних методів настройки баса. Він підійде як для сабвуфера, так і для повнодіапазонних колонок.

Я, звичайно, не міг використовувати цей спосіб з колонками IRS в нашій кімнаті прослуховування через їх розмірів і ваги. Але якщо ваші колонки не такі важкі, спробуйте цей рецепт настройки.

Він називається «метод зворотного розміщення». Коротше кажучи, ви ставите колонки на місце для прослуховування, а самі ходите по всій області, в яку хочете, врешті-решт, встановити АС, і шукаєте оптимальне по звуку місце. Детальніше по пунктам:

- Встановіть сабвуфер (або повнодіапазонні колонки) в те місце, де б ви хотіли сидіти, а не туди, де ви хочете його розмістити.

- Візьміть в руки липку стрічку.

- Ходіть по кімнаті, знайдіть найкращий баланс середнього і низького баса.

- Відзначте це місце шматочком липкої стрічки.

- Продовжуйте робити це, щоб в результаті вийшло кілька точок.

- Запросіть в кімнату дружину, і нехай вона допоможе вам вибрати, які з ваших місць розумніше за все задіяти. Її точку зору краще враховувати відразу (Wife Acceptance Factor - фактор дружини).

Якщо у вас є така розкіш, як другий сабвуфер, цей же самий метод можна використовувати для отримання найкращого баса в тих областях, де його не вистачає:

- Визначте зону, де баса мало.

- Додайте сабвуфер в цьому місці.

- Ходіть по кімнаті, слухаючи і намагаючись знайти місця, де висока якість басів

- Позначте ці місця липкою стрічкою

- Виберіть місце, яке вам найбільше подобається, і розмістити там сабвуфер

Якщо у вас є 3 або 4 сабвуфера, ви можете продовжувати процедуру, поки не отримаєте гранично рівномірне бас незалежно від місця прослуховування. Це, мабуть, самий простий, швидкий, ефективний і майже безпомилковий метод.

оригінали: Room tuning і Reverse bass setup

Про автора: Пол МакГоуен (Paul McGowan) - директор (CEO) і співзасновник компанії PS Audio Inc. з міста Боулдер, Колорадо, конструює і випускає High End-аудіо продукти і сервіси.

Підготовлено за матеріалами журналу "Stereo & Video", жовтень 2013 р www.stereo.ru

Отже, що ж нам було потрібно робити?
Отже, що ж нам було потрібно робити?

Новости