Нарахування страхових внесків: зміни 2019

  1. Що нас чекає в 2019?
  2. Що зміниться в процедурі нарахування страхових внесків
  3. Зміни у сплаті страхового внеску
  4. Що зміниться в звітності

У 2019 обов'язки адміністрування страхових внесків знімаються з ФСС і переходять до податкових органів. Але так як подібні зміни очікуються лише в майбутньому році, все частіше виникають питання, кому тепер надавати звітності з інформацією про страхові внески, коли відбувається нарахування страхових внесків і куди їх оплачувати?

Але так як подібні зміни очікуються лише в майбутньому році, все частіше виникають питання, кому тепер надавати звітності з інформацією про страхові внески, коли відбувається нарахування страхових внесків і куди їх оплачувати

Що нас чекає в 2019?

За фактом все зміни відбудуться 1 січня 2019 року. Але дія закону № 212-ФЗ втрачає свою силу вже в цьому році 31 грудня. А1 січня замість нього починають діяти закони № 243-ФЗ, 250-ФЗ, що мають поправки за всіма видами страхувань, які зараз належать до ФСС. Про обов'язкове страхування буде також тепер присутня інформація і в НК в новій главі 34. Вона має і відповідну назву «Страхові внески».

Але що означає для компаній перехід адміністрування до податкових служб? В першу чергу, потрібно сказати про новий порядок обчислення і подальшої сплати страхових сум. Тепер вони будуть змінюватися відповідно до норм, зазначеними в НК. Також здійснювати контроль виконання компаніями обов'язків, пов'язаних зі сплатою за термінами страхових сум, стануть податкові органи.

На камеральні та виїзні перевірки також тепер буде надавати що регулює вплив НК. Саме за вказаними в ньому нормам у 2017 році почнуть проводитися ряди перевірок. Затвердження форми, правила їх оформлення повністю переходять в розпорядження ФНС. Дізнатися все нюанси, пов'язані з численнями і сплатами внесків, також можна буде в ФНС.

Незважаючи на істотні зміни, багато правил і порядки залишилися колишніми. Це відноситься до обов'язкових страхуванням, пов'язаними з нещасними випадками і профзахворюваннями. Вони продовжать регулюватися законом №125-ФЗ і залишаться в адмініструванні ФСС. На даний момент вже проводяться завершальні роботи, пов'язані з передачею адміністрування по страхових внесках до іншу службу. Всі дані, необхідні для закінчення цієї процедури, активно передаються податковим органам з служб, раніше займаються всіма процесами страхових внесків.

Вже на 1 лютого 2019 року податкові служби повинні будуть отримати всі існуючі в пенсійному фонді відомості по відокремленим підрозділам, які мають в якості повноважень можливість здійснення виплат і різного роду винагород, які видаються фіз. особам.

Що зміниться в процедурі нарахування страхових внесків

На даний момент використовуються всі ті ж правила, які застосовувалися протягом року. Тобто нарахування страхових сум здійснюється відповідно до прописаними в законі №212-Ф3 правилами. Таким чином, виходить, що в останній місяць 2016 року нарахування заробітних плат, винагород фіз. особам проводиться з урахуванням правил 2016 року.

А ось з 1 січня 2019 року всі процедури нарахувань доходів фіз. особам здійснюються за нормами, присутнім в гл. 34 НК.

Ознайомитися з особливостями обліку страхових внесків та з новою главою НК можна в цьому відео:

Зміни у сплаті страхового внеску

У грудні 2016 року оплачувати страхові внески слід продовжувати в ПФР і ФСС. Також до останнього дня 2016 року продовжують діяти коди КБК, але вони перестануть бути дійсними вже 1 січня 2017 року. Страховий внесок за грудень 2016 року теж підлягає сплаті за старою схемою і з застосуванням діючих ще кодів КБК.

У 2019 оплачувати страхові внески компанії зобов'язані будуть за окремими платежами, призначеним для певного виду страхування. Оплата буде проводитися в ФНС за новими КБК. Це правило стосується всіх внесків. Навіть якщо нараховані страхові внески були за грудень 2016 року, але фактична їх оплата була проведена на початку наступного року, то вже перерахування сум повинно бути здійснено за новим КПК.

По термінах, виділеним для оплати внесків, в 2019 році ніяких змін не передбачається. Оплата повинна бути здійснена до 15 числа наступного місяця. Це правило стосується і страхових внесків, що сплачуються НС і ПЗ.

Що зміниться в звітності

Весь перехідний період звіти по страхових внесках передаються в служби відповідно до діючих зараз правил і формами. Але цей порядок в корені зміниться зі звітом, наданим за 1 квартал 2019 року. Він уже повинен буде передаватися в ФНС з застосуванням введених нових правил, присутніх в гл. 34 НК. Подібне правило стосується і уточнених розрахунків. У разі необхідності подання уточненого документа до настання 2019 року його оформляється і передається в ФСС в чинному в 2016 році порядку.

Слід сказати пару слів про внески НС і ПЗ. Так як вони будуть залишені в 2019 році в веденні ФСС, для них була створена форма 4-ФСС. Вона призначена для відображення сум страхових внесків, які підлягають оплаті за страхуванням від нещасних випадків і профзахворювань. Дана форма починає діяти з 1 кварталу 2019 року.

Що нас чекає в 2019?
Що нас чекає в 2019?
Але що означає для компаній перехід адміністрування до податкових служб?

Новости