Народний банк купив Qazkom. Що зміниться?

  1. Казка буде працювати самостійно
  2. Що буде з банківськими картами?
  3. Чи збережеться онлайн-банкінг?
  4. Чи треба переоформляти кредит?
  5. Чому Народний банк купив Казка?
  6. Це блокує ринок

Союз року укладено: Halyk bank купив 96,81% простих акцій Казкома. Перед цим БТА банк повністю погасив свою заборгованість перед Казкоммерцбанком в розмірі 2,4 трлн тенге. Крім того, планується докапіталізація Казкома на суму 185 млрд тенге.

Як грандіозна операція позначиться на клієнтах обох банків, що тепер буде з їхніми рахунками, депозитами, які послуги будуть доступні, а які ні, з'ясовував Informburo.kz.

Казка буде працювати самостійно

Один з головних питань: чи зникне Qazkom як бренд або продовжить автономно працювати під старою назвою? У прес-службі Національного банку РК у відповідь на офіційний запит повідомили, що "після операції обидва банки в повній мірі продовжать функціонувати в якості самостійних фінансових інститутів, які виконують свої зобов'язання перед вкладниками, кредиторами та інвесторами". Кожен банк збереже свій бренд і буде працювати, як раніше.


Заступник голови правління АТ "Народний банк Казахстану" Марат Альменно повідомив, що казка не буде простою поглинений, як це сталося свого часу з БТА банком.

Союз року укладено: Halyk bank купив 96,81% простих акцій Казкома

Марат Альменно / Фото kapital.kz

"Оскільки Казкоммерцбанк стає дочірнім банком Halyk banka, на найближчий час він збереже статус окремого фінансового інституту, зі своєю клієнтською і продуктової політикою в усіх напрямках, - прокоментував Марат Альменно в офіційній відповіді на запит Informburo.kz. - Ми впевнені, що клієнтська база Казкоммерцбанка НЕ тільки збережеться, але й збільшиться за рахунок підвищення його фінансової стійкості після вступу в групу Halyk. Відмінність даної угоди від угоди між ККБ і БТА в тому, що Казкоммерцбанк стане дочірнім банком, тобто від діловою юридичною особою, зі своєю клієнтською базою і системами. На поточний момент не ставиться питання про об'єднання двох банків і двох брендів, таке рішення вимагає всебічного аналізу та ретельної підготовки ".

Що буде з банківськими картами?

Простим клієнтам обох банків цікаві не стільки мотиви і інтереси великих гравців фінансового ринку, скільки те, що буде з їхніми грошима. Відразу напрошується питання: чи треба бігти міняти звичну пластикову картку на якусь невідому нову. Відповідь: ні. Марат Альменно запевнив нас, що покупка Казкома не відіб'ється на клієнтському сервісі. Це стосується не тільки карт, але і депозитів. Умови за договорами банківських вкладів клієнтів Казкома не зміняться і будуть діяти аж до закінчення термінів цих договорів.

"Умови по депозитах Казкоммерцбанка також будуть збережені, гроші на рахунках будуть доступні в будь-який час, як і раніше, - повідомив Марат Альменно. - Казкоммерцбанк як окремий фінансовий інститут веде і буде проводити власну депозитну політику. Нагадуємо, що Halyk bank і Казкоммерцбанк є лідерами на ринку термінових депозитів фізичних осіб і лідерами на ринку по залишкам на поточних і карткових рахунках ".

Що стосується банківських карт, зміни все ж є: Halyk і Qazkom об'єднали банкоматні мережі. Тепер немає різниці, банкоматом якого банку користуватися, - додаткової комісії не буде. Мережа терміналів для переведення в готівку грошей не буде скорочуватися в зв'язку з купівлею Казкома Народним.

Чи збережеться онлайн-банкінг?

Багатьох клієнтів Казкома також хвилювало питання про те, чи зміниться онлайн-банкінг. Як пояснили в Народному банку, і тут все залишиться як і раніше.

"Обидві системи онлайн-банкінгу - homebank і myhalyk - працюють в звичайному режимі для своїх клієнтів", - поінформували нас в Народному банку.

Можливо, в майбутньому ряд сервісів Halyk bank і Qazkom будуть об'єднані за прикладом мережі банкоматів. Ці питання зараз опрацьовуються.

"Обидва банки в сукупності мають найбільшу кількість АТМ, POS-терміналів, терміналів самообслуговування і відділень серед казахстанських комерційних банків, а також найбільш розвинену інфраструктуру дистанційного банківського обслуговування в Казахстані. Всі ці переваги дадуть можливості клієнтам обох банків отримувати максимум зручностей при обслуговуванні як в мережі Halyk bank, так і в мережі Казкома ", - прокоментував Марат Альменно.

Чи треба переоформляти кредит?

Свого часу ті, хто брав кредити в БТА банку, після перекладу в казку пройшли процедуру переведення кредиту. За словами тих, хто пройшов через процедуру, це був довгий і складний процес, який для когось ще не закінчений. У Народному банку стверджують, що побоюватися такої ж ситуації з Казкома не варто.


"У випадку з покупкою Казкоммерцбанка Народним банком злиття двох фінансових інститутів не планується, принаймні в найближчій перспективі, тому клієнтам Казкоммерцбанка не потрібно нічого боятися. Ніякого переведення на обслуговування в Народний банк не планується. Порівняння з угодою Казкома з БТА банком некоректно, так як тоді сталося поетапне злиття двох банків - їх банкоматних і філіальних мереж, продуктових лінійок, клієнтських баз. Тому в рамках процесу об'єднання БТА і Казкома позичальники БТА перейшли на обслуговуван в Казку ", - пояснив Марат Альменно.

Масових закриттів відділень Казкоммерцбанка або їх переїзду поки теж не планується. Подібні рішення, як пояснили в Народному банку, будуть прийматися тільки на основі аналізу ефективності роботи кожного конкретного відділення.

Чому Народний банк купив Казка?

Якщо говорити про союз двох банків, то кому-то він може здатися мезальянсом. Казки з важким спадком від БТА банку, раз у раз харчувався державними траншами - 400 млрд тенге в грудні 2016 року і ще 200 в лютому 2017 го - здавалося б, не найвигідніший партнер. Однак всі проблеми з минулого життя Казкома були враховані угодою. БТА погасив свою заборгованість перед Qazkom, який в свою чергу розплатився з ФНБ "Самрук-Қазина" за акції АТ "БТА Банк" по угоді 2014 року на суму 41 млрд тенге.

З одного боку, купівля Казкома Народним банком може зміцнити фінансову систему країни, рятуючи одного з її великих представників. З іншого боку, це ж веде до зменшення кількості гравців на фінансовому ринку і зменшення конкуренції, що може негативно позначитися на економіці країни. Думки експертів з цього приводу розділилися.

Айдархан Кусаінов / Фото kapital.kz

Економіст Айдархан Кусаінов схильний вважати угоду між Halyk bank і Qazkom цілком комерційної.

"В цілому я думаю, що ця угода в тих умовах, в яких вона відбувається, досить ринкова. Умовами угоди є викуп Фондом проблемних кредитів активів БТА. І БТА повинен погасити борг в розмірі 2,4 трильйона тенге перед Казкома", - поділився своїм думкою Айдархан Кусаінов.

Економіст вважає, що банківська система від покупки Народним Казкома зміцниться.

"У нас був БТА, потім Казки, тобто зомбі-банки, - говорить Айдархан Кусаінов. - Начебто великі активи, але вони не працюють. Зрозуміло, що жоден банк Казахстану такий обсяг кредитів на себе повісити не може, тому уряд, грубо кажучи, викуповує погані активи. Крім того, є проблема докапіталізації. погані кредити генерували збитки і проблеми власного капіталу. Тому казки потребує докапіталізації. Не всякий банк у нас може такими обсягами докапіталізувати. Народний банк - найбільший і може це зробити. Обра але: банк лежав при смерті, держава його відкачали, тепер його потрібно годувати, реабілітувати. І Народний банк може цим зайнятися ".

Це блокує ринок

Екс-віце-міністр з інвестицій та розвитку РК, економіст Рахім Ошакбаев вважає, що угода між Народним банком і Казкома була здійснена для уникнення паніки в фінансовій сфері країни.

"Казка - один з системоутворюючих банків, відповідно, сумніви в його платоспроможності могли викликати паніку на фінансовому ринку, відтік депозитів. Напевно це було однією з ключових мотивацій", - говорить Рахім Ошакбаев.

Напевно це було однією з ключових мотивацій, - говорить Рахім Ошакбаев

Рахім Ошакбаев / Фото Ia-centr.ru

Економіст вважає, що зменшення кількості конкурентів в банківській сфері - це кілька нездорова ситуація. Також він вважає, що втручання держави в природні ринкові процеси може гальмувати економіку. На думку Рахіма Ошакбаева, казки треба було дати спокійно збанкрутувати.

"Це збільшує концентрацію в банківському секторі і зменшує конкуренцію, що в цілому не зовсім добре, - прокоментував Рахім Ошакбаев. - До того ж це чергове порятунок банківської системи за рахунок бюджетних коштів. Це геть блокує всі ринкові механізми. Якщо банк неплатоспроможний, він повинен збанкрутувати, а його кредитори повинні понести збитки. а ми бачимо, що з 2012 року вдруге результати неефективного управління банками покриваються за рахунок бюджетних грошей. Таким чином, ми блокуємо роботу ринкових механізмів. банков кий сектор - це невід'ємний інститут ринкової економіки, його не можна ні в якому разі блокувати таким чином. Тому що це заохочує прагнення не заробляти, а імітувати заняття бізнесом і отримувати субсидії або державну підтримку в тому чи іншому вигляді. У нас і так субсидуються сільське господарство , автопром, малий і середній бізнес, а банки отримують найбільші субсидії ".

Станом на 1 травня 2017 сукупна частка ринку по залишкам на ощадних і поточних рахунках обох банків становить 37,69%. Крім того, Qazkom і Halyk bank є найбільшими учасниками Казахстанського фонду гарантування депозитів.

Чи збережеться онлайн-банкінг?
Чи треба переоформляти кредит?
Чому Народний банк купив Казка?
Що буде з банківськими картами?
Чи збережеться онлайн-банкінг?
Чи треба переоформляти кредит?
Чому Народний банк купив Казка?

Новости