Наш милий Ромео Рустам Сагдуллаєв

Ім'я узбецького кіноактора Рустама Сагдуллаева у багатьох поколінь глядачів легендарних фільмів «Закохані» і «В бій ідуть одні« старики »викликає відчуття чогось дуже близького і рідного. Воно й зрозуміло. Адже наш співвітчизник відноситься до тих унікальних артистам, яких називають «штучним товаром». Саме вони, стираючи будь-які межі між країнами і народами, своїм талантом здатні достукатися до людських сердець і подарувати їм світло і радість.

Розповідати про Рустама Сагдуллаеве і легко, і надзвичайно важко. Легко тому, що цього актора сприймаєш як члена своєї власної сім'ї, причому самого мудрого, доброго і все розуміє. А про таких людей завжди хочеться говорити багато і тільки хороше, - воно саме проситься на папір. Труднощі ж полягає в незвичайній популярності цієї людини, про який написаний не один десяток статей, як у вітчизняних, так і зарубіжних ЗМІ. Тому знайти щось абсолютно нове в біографії Ромео, який до цього дня обожнюємо тисячами прихильниць, дуже непросто. Однак, зустрівшись з нашим улюбленим артистом і його чудової дружиною Мариною, в черговий раз переконуєшся в тому, що все знати про людину неможливо, тим більше про таку багатогранну і талановитої особистості як Рустам Сагдуллаєв.
початок
Рустама з дитинства тягнуло до лицедійства. Кумиром підлітка був Георгій Мілляр, що знімався в добрих казках Олександра Роу. Майбутній Ромео намагався наслідувати відомому артисту, що цілком вдавалося - на новорічних виставах в школі не було кращої Баби-Яги і Кощія Безсмертного, ніж Сагдуллаєв. Не думав він тоді, що згодом саме мистецтво перевтілення стане справою всього його життя. Адже обстановка в рідній домівці була вельми суворою. Батько займав відповідальну посаду секретаря обкому. Хоча, за словами самого Рустама Абдуллаевич, «тато мав м'яким характером», а вихованням дочки і сина займалася мати-домогосподарка, яка раз у раз карала ременем непосидючого хлопчика.

Рік 1963 став для 13-річного Рустам поворотним. У Будинок піонерів, куди він ходив у драматичний гурток, прийшов асистент режисера і запросив хлопців на кастинг для участі в зйомках фільму «Канатоходці». З трьохсот пацанів з усього Ташкента Равіль Батиров, головний режисер картини, вибрав усміхненого Рустама, розгледівши в ньому іскорку справжнього таланту. І у нашого героя, і у його хрещеного батька режисера Батирова стрічка «Канатоходці» виявилася першою роботою в кіно. В руках професіонала юний Сагдуллаєв був пластиліном, з якого ліпили те, що вважали за потрібне, а поруч з корифеями узбецького кіно, такими як Р. Хамраев, К. Ходжаєв, С. Бурханов і інші, хлопчина по-справжньому розумів, що значить справжня майстерність актора.
Увійшовши одного разу в творчу річку кіно, Рустам вже не захотів з неї виходити. І до ролі Ромео у фільмі геніального режисера Леоніда Бикова «У бій ідуть одні« старики »- Сагдуллаєв знявся в картинах« Ніжність »,« Білі, білі лелеки »і« Закохані ». До речі, Ташкентський театрально-художній інститут імені О. М. Островського Рустам Сагдуллаєв закінчив в 1975 році, тобто після того, як вже став відомим артистом на весь колишній Союз.
Ти мені віриш?
Фільм «В бій ідуть одні« старики »увійшов до книги рекордів Гіннеса, як зібрав найбільшу глядацьку аудиторію і самий часто показується по телебаченню. Він до цих пір викликає хвилювання і у тих глядачів, хто бачить його вперше, і у тих, хто дивиться стрічку в десятий раз. А роль Ромео стала візитною карткою Рустама Сагдуллаева на всьому пострадянському просторі. Але ніхто не знає, що був такий момент, коли актор, незадоволений своєю зовнішністю (!), Хотів відмовитися від подальших зйомок в легендарній картині. А сталося це через те, що Рустам разом з Сергієм Івановим, що грав у фільмі винахідливого «Коника», потайки підгледіли частина вже відзнятого, але сирого матеріалу картини, яку, як годиться, на самоті переглядав режисер.
- Я раптом побачив себе з боку, - розповідає Рустам Абдулаевич. - Класне дівча Женька Симонова, втілення ніжності і чистоти, а тут поруч якийсь бабай варто ... Як Леонід Федорович допустив мене до ролі? Адже хто я в порівнянні з Симонової? Розсерджений на самого себе, я влетів в оглядовому зал і попросився назад в Ташкент, пояснивши режисерові, що абсолютно не виглядаю в кадрі поруч з Симонової. Леонід Федорович же почав лаяти тих людей, які допустили акторів до перегляду відзнятого матеріалу, а потім став заспокоювати мене, кажучи, що все буде нормально. Я вперто стояв на своєму. Биков кілька разів запитав мене, чи вірю я йому? Я мовчав. Тоді він сказав: «Добре, якщо ти так до себе ставишся, я заміню Симонову на іншу актрису, але тебе залишу». При цьому в його погляді було стільки рішучості, що я злякався - він зробить це обов'язково. Довелося погодитися з думкою великого режисера. Такі люди, як Леонід Биков, народжуються один раз в тисячу років.
- Коли ми зустрілися в Києві з нагоди 30-річного ювілею фільму, виявилося, що багато акторів, що знялися в ньому, пішли з життя, - з гіркотою продовжує Рустам. - А ми нашою бригадою їздили по областям. Як зустрічали !! Це вражає! Виходили до нас ветерани з орденами. Впізнають мене в Києві досі. Одного разу одна бабулька, побачивши мене, підбігла, почала обіймати і цілувати, кажучи при цьому: «Рідний ти мій! Я ж на твоїх фільмах виросла! »А я про себе ще подумав:« Стривай, а скільки ж мені тоді років? »Просто жінка, напевно, перехвилювалася. Приємно, що пам'ятають. СРСР давно розпався, а ми все одно тягнемося один до одного. Наші батьки і діди в одній війні вистояли і перемогли. Минуле не викреслити. Та Перемога в серці, в крові всіх народів. І неважливо, російський ти, українець чи узбек ...
Марина
Одружився Рустам Абдуллаевич, по східним мірками, дуже пізно, коли йому було далеко за тридцять. Можливо, десь в глибині душі він передчував, що в його житті ще зустрінеться справжня любов. І мав рацію.
Зі свого Джульєттою Ромео познайомився на зйомках вітчизняного художнього фільму «Шок». 22-річна Марина працювала начальником пошивочного цеху в «Узбекфільм». Якось зайшов Рустам до них в цех, щоб забрати вже готовий костюм. Йдучи, він просто подякував дівчаток, тоді як актори зазвичай до слів подяки додавали плитку шоколаду. Смілива на язичок Марина сказала навздогін відомому артисту: «І все, что ли?» Сагдуллаєв повернувся і відповів: «Ні. Якщо хочете, можу дітей подарувати ». Його пропозиція виявилася пророчою.
Спочатку Марина, знала з розповідей знайомих і колег про непостійність артистів, не довіряла Рустаму і до його наполегливим залицянням ставилася скептично, але потім ...
- Знаєте, - поділилася з нами Марина Володимирівна, - якби я не побачила в ньому надзвичайно доброго, порядного і шалено самотнього в душі людини, ні його популярність, ні талант і чарівність не змусили б мене залишитися з ним.
Рустам ж, добившись від Марини згоди на шлюб, тут же побіг з нею до РАГСу. Там, вони в оточенні співробітниць держустанови, схвильованих раптовою появою відомого актора, без попередніх заяв, 3-меясчного очікування і без свідків, узаконили свої стосунки. А коли прийшли додому, то матір нареченої виявила, що в паспортах молодят замість штампа «зареєстровані» поставили ... «розведені». Непорозуміння швидко вирішилося, а страх втратити один одного залишився назавжди.
20 років потому
Сьогодні в родині Сагдуллаевих підростають 14-річна Навруза і 11-річний Равшан. За словами Марини, Рустам дуже ласкавий батько, який шалено любить своїх дітей і не може їм ні в чому відмовити. Саме на дружині лежить обов'язок - бути суворою і вимогливою по відношенню до дітей, хоча, дивлячись на Марину, неможливо уявити цю м'яку і добру жінку, яка говорить напівголосно, щоб вона за щось лаяла своїх чад.
У їхньому житті бувало всяке, як, втім, у будь-якої справжньої міцної родини, в якій образи не накопичуються роками, а всі проблеми вирішуються раз і назавжди.
Сварки. Рустам Абдуллаевич дуже запальна людина, але швидко остигає. Марина Володимирівна знає характер чоловіка і намагається не заперечувати йому в ці моменти. «Навіщо витрачати нерви на дрібниці», - міркує вона. «Часто побут отруює нам життя», - скаржиться актор.
Ревнощі. Він до цих пір ревнує її, хоча це ніколи не стає причиною їх сварок. Дружина ж до його популярності ставиться спокійно. Буваючи разом на фестивалях і різних зустрічах, Рустама Сагдуллаева часто оточують шанувальниці, просять його сфотографуватися з ними, дати автограф. Марина, розуміюче відходить в сторону, залишаючи його одного купатися в променях слави. Але як тільки Ромео зауважує нудьгу в очах своєї Джульєтти, вибачається перед усіма і спрямовується до своєї другої половинки.
Безгрошів'я. Це було давно, десь в середині 90-х років, коли Рустама Сагдуллаева, як і багатьох інших його колег, перестали запрошувати на зйомки. У актора почалася депресія. На допомогу прийшла дружина, що займається пошиттям одягу. Марина, щоб прогодувати сім'ю бралася за оптові роботи: халати, джинси, сорочки, чохли на меблі. Потім, коли у чоловіка справи знову пішли в гору, вона повернулася до творчості, тобто пошиття ексклюзивного одягу, яку сьогодні можна побачити як на Наталці Варлей і Ользі Кабо, так і на звичайних ташкентських жінок.
Ніщо не змогло зруйнувати у цієї пари того ніжного і складного почуття один до одного, що зветься любов'ю. Одного разу на вечірці старих друзів, де були і наші герої, настав відповідальний момент, коли після сказаного кимось тосту, всім запропонували поцілувати свою другу половинку. Рустам швидко поцілував Марину, але в ту ж саму мить у обох промайнуло, що цього не достатньо. Вони поцілувалися ще раз, і ще. Здавалося, їх поцілунок мовчазної примирення тривав вічність. На них уже звернули увагу оточуючі, мовляв, Сагдуллаеви ​​завжди в своєму репертуарі. Ні, це був не репертуар, що не позерство, а просто справжня любов, несподівано спалахнула з новою силою.
Людина-порох
За словами Марини, чоловік не може стримати себе, коли бачить несправедливість. Не раз на вулицях Ташкента і міст Росії він заступався за абсолютно незнайомих йому жінок, і, опиняючись при цьому в однині, Рустам продовжував з'ясовувати стосунки з кривдниками. Він категорично не виносить брехня. Маючи чудовий слух, Сагдуллаєв по інтонації може відрізнити, говорить людина правду або кривить душею. Хоча, за його словами, з роками переконуєшся, що всі люди - актори. «Адже подивіться, що зараз твориться! Скільки акторів в кіно розвелося. І з кожним роком їх стає все більше і більше. Правда, особливе питання - їх професіоналізм і талант ». До речі, своїми власними ролями, зіграними в кіно, Рустам Сагдуллаєв до сих пір не задоволений. Лише думка мільйонної глядацької аудиторії змушує актора погодитися з тим, що його образи все ж вдалися на екрані. Але і тут він вважає, що артистів псують саме глядачі, підносячи їх на таку висоту, від якої у слабких людей починається зоряна хвороба.
Рустам Сагдуллаєв дуже емоційна людина. Часом його мова не завжди встигає за тим потоком почуттів і думок, які в цей час проносяться в свідомості актора. Тоді він починає мімікою і жестами програвати невисловлене, роблячи це з притаманною лише йому майстерністю.
- Я ніколи не цікавився грошима, - каже Р. Сагдуллаєв, - можливо, якби був іншим, то і в рекламі знімався, і машину мав іншої марки. Я виріс зовсім на інших принципах. Ні, я не бурчить, як бабусі біля під'їзду: «А ось в наааше час ...» Але зараз між людьми інші відносини, на жаль, найчастіше побудовані на користі. Причому «купи-продай» на кожному кроці. Друг продає одного, брат - брата ... Мене пропонують познайомити з людиною, цінність якого полягає в тому, що він займає якийсь відповідальний пост або має солідний капітал. І не важливо цим людям, що прагнуть «продати» вигідне знайомство, що мене зовсім не цікавить його «місце розташування» в суспільстві або в офісі. Однак мені продовжують вселяти, що якщо ти чогось там захочеш, він, мовляв, допоможе ... Сумно, але мені здається, що все це скоро пройде, і духовні цінності візьмуть гору над матеріальними. На цей рахунок я - оптиміст.
«Робота акторів повинна бути видна»
Ми вже згадували про важкий періоді у творчій біографії Рустама Сагдуллаева. Зараз в Узбекистані відроджується кіно, причому з державними дотаціями. Про це Рустам Абдуллаевич ніколи не забуває сказати на всіх кінофестивалях, де він буває.
- Біда в тому, - засмучується актор, а з недавнього часу і режисер, - що перестав існувати єдиний всесоюзний кінопрокат. Раніше прем'єру бачили мільйони глядачів. А зараз, щоб вивезти фільм за межі Узбекистану, треба шукати гроші, щоб пробитися на кіноринок і хоча б частково окупити витрати. Адже для актора головне, щоб бачили його роботу. Для актора забуття рівносильно самогубству!
Це в повній мірі відчув на собі Р. Сагдуллаєв. Але сила волі і підтримка дружини допомогли йому протриматися до того моменту, коли удача знову йому посміхнулася. Несподівано прийшло запрошення в Москву взяти участь на кінофестивалі "Кіношок", а потім стати і членом оргкомітету міжнародної ради.
У 2000 році Сагдуллаєв організував студію "Равшан-фільм", назвавши її на честь сина. До речі, саме тут на почесному місці висить вимпел із зображенням Георгія Побідоносця. Він був вручений Рустаму разом з дипломом третього ступеня на Московському міжнародному фестивалі телефільмів у 2001 році за режисерську роботу в 10-серійному серіалі "Сліпі", де Сагдуллаєв був і продюсером, і співавтором сценарію, і актором. Цей приз став для нашого героя свого роду талісманом. Пішли в гору його справи. А в 2003 році за створення яскравих образів в кінематографі за рішенням 24 кіноакадеміків світу він був нагороджений орденом Святого Георгія. Тепер його фотографію можна побачити в каталозі найвідоміших акторів планети.
- Знаєте, мене багато запрошують зніматися в російські фільми, а ось у себе на батьківщині я не сказав би, що дуже затребуваний. За останній час знявся лише в двох комерційних картинах - «Кечір» ( «Прости») і «Ярим бахт» ( «Половина щастя»). Хотілося б більше працювати у вітчизняному кінематографі.


рецензії

Так, дійсно, саме таке сприйняття і є, коли чуєш це ім'я. Дуже привабливий, скромний і гідна людина. А ще його низький, чарівний голос. Дякую Настя, що так делікатно про нього написали.
Фаріда Ібрагімова 09.05.2014 23:32 Заявити про порушення Ти мені віриш?
Як Леонід Федорович допустив мене до ролі?
Адже хто я в порівнянні з Симонової?
Биков кілька разів запитав мене, чи вірю я йому?
»А я про себе ще подумав:« Стривай, а скільки ж мені тоді років?
Смілива на язичок Марина сказала навздогін відомому артисту: «І все, что ли?

Новости