Нас чекає друга хвиля світової економічної кризи

На сьогоднішній день існують як мінімум три епіцентри можливого зародження другої хвилі світової фінансової кризи. Питання в тому, звідки ж до нас прийде ця біда.

Згідно з офіційними даними перша хвиля світової фінансової кризи відбувалася в період з 2007 по 2009 роки. Вона покотилася з США і була пов'язана з утворенням великої бульбашки на ринку іпотечного кредитування. Фактично видавалися кредити на придбання нерухомості всім бажаючим незалежно від їх фінансового забезпечення та без перевірки кредитоспроможності. Утворився міхур прорвався, і на фондовому ринку стався обвал, тому що під ці іпотечні кредити випускалися цінні папери, які зверталися вже не на ринку нерухомості або кредитів, а на злощасному фондовому ринку. Так що фактично фінансова криза захопив відразу всі три ці ніші. У банківському секторі захиталися гіганти Уолл-стріт. Такі відомі банки, як JP Morgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, і багато інших опинилися на межі банкрутства. Але на дно пішов всього один банківський гігант - Lehman Brothers.

Це дуже цікава історія. Деякі фахівці вважають, що саме з цього моменту почався відлік настання хвилі першого фінансової кризи. На дно міг піти будь-який з банків Уолл-стріт, а може бути, і все відразу. Але сталося те, що, на жаль, фінансисти рідко описують, а неспеціалісти зрозуміти взагалі не можуть. Для того щоб боротися з фінансовою кризою, господарі головних банків Уолл-стріт зібралися і стали думати про те, кого рятувати, а кого топити. Грубо кажучи, у кожного банку є якісь токсичні активи, тобто кредити, які за визначенням вже повернути не можна. Як цапа-відбувайла обрали Lehman Brothers і за допомогою різних операцій токсичні активи списали на баланс цього банку, урочисто оголосивши його банкрутом. Інші банки отримували гроші з американської скарбниці за державними програмами. За різними оцінками, було виплачено від 1 до 2 трлн доларів. Але справа навіть не в цьому. Банки Уолл-стріт (а точніше, конкретні фізичні особи, які стоять в їх главі) завжди «конкурентоспроможні», тому що вони отримують тепленькі гроші з друкарського верстата Федеральної резервної системи (ФРС), вони фактично головні інституційні акціонери цієї системи. В цілому великі банки отримали від ФРС кредити на суму, що перевищує 16 трлн доларів, і, природно, залишилися на плаву.

З США фінансова криза перекинувся в Європу і Росію. У світі була найпотужніша паніка і сум'яття не тільки з боку рядових учасників фінансових ринків, а й господарів грошей, тому що ситуація в якийсь момент часу почала виходити з-під контролю, хоча і були задіяні безпрецедентні ресурси. Причому в Англії, Європі, Японії та інших країнах, так само як і в США, витрачалися великі кошти з казни. Міжнародний валютний фонд теж напружувався, але з'ясувалося, що його можливості вкрай обмежені. Звичайно, велика кількість активів просто згоріло, тобто сталися певні збитки. Але знову-таки: у кого-то поменшало, а у кого-то прибуло. Після першої хвилі фінансової кризи верхівка світових банків ще більше зміцнила свої позиції за рахунок того, що багато банків середнього і нижнього рівня пішли на дно. Але, звичайно, збанкрутували і деякі банки з категорії великих, як в тій же Америці Lehman Brothers.

Банк JP Morgan Chase & Co. Фото: Bebeto Matthews / АР

У Росії начебто не було ніякого міхура, проте, для нас ця криза виявився дуже важким. Падіння показників, в тому числі і фондових індексів, було більш глибоким, ніж в США. Наші банки і підприємства рятувало уряд, для цього була роздрукована калитка під назвою «Стабілізаційний фонд» - то, що сьогодні ми називаємо «Резервний фонд» і «Фонд національного добробуту». Відразу треба сказати, що ті величезні гроші, які отримали наші банки в 2008-2010 роках, пішли на фінансовий ринок. Тобто кожен раз, коли держава допомагає нашим банкам, вони використовують ці гроші не для благих цілей, а для спекуляції на фінансових світових ринках.

Загалом, в 2008-2009 роках часто проводилися різні саміти і форуми G-7, G-8, G-20, Світового банку та МВФ. Учасники зустрічей намагалися провести якісь кардинальні зміни в світову фінансову систему. Багато тоді було сказано правильного і безстороннього, але, на жаль, все якось знову повернулося на круги своя. І, загалом-то, ті радикальні рішення, які були сформульовані в 2008-2009 роках, сьогодні вже начисто забуті, і світ стоїть на порозі другої хвилі світової фінансової кризи.

На початку поточного року авторитетна консалтингова компанія McKinsey опублікувала звіт за результатами дослідження світового боргу. Так ось, на сьогоднішній день рівень заборгованості і в абсолютному, і у відносному вираженні перевищує рівень 2007 року. Здавалося б, уже повинна початися друга хвиля кризи, але з моєї точки зору, вона не починається з тієї простої причини, що Сполучені Штати досі здійснюють грошові ін'єкції в світову економіку, друкарський верстат Федеральної резервної системи працює на повну потужність. Але це знову ж таки як в медицині: якщо пацієнта постійно колоти наркотиками, знеболюючими або іншими препаратами, які не лікують, а просто купируют, пом'якшують, знеболюють, то почнуться інші проблеми, і пацієнт може померти зовсім від іншої хвороби, не від тієї, яка була спочатку.

У вересні цього року рада керуючих ФРС зібрався і вирішив, що вони будуть підвищувати облікову процентну ставку Федеральної резервної системи. Це означає, що гроші будуть як і раніше друкуватися і так само будуть безкоштовними, тобто ось ці кінські дози знеболюючого будуть вливатися в хворе тіло світової економіки. Але якщо говорити, скажімо, про американську економіку, то ці вливання здійснюються в значній мірі за рахунок того, що зелені папірці - продукти друкарського верстата ФРС - обмінюються на казначейські облігації Міністерства фінансів Сполучених Штатів. А це означає, що зростає державний борг США, який потрібно обслуговувати. Тобто все більша частина податкових зборів Сполучених Штатів йде тільки на те, щоб годувати господарів Федеральної резервної системи. Американська економіка практично нежиттєздатна. Вона вже звикла протягом п'яти-шести років жити за рахунок безкоштовних грошей. Фактично процентна облікова ставка ФРС - 0,25%, тобто гроші ці практично безкоштовні, особливо на тлі дорогих грошей Російської Федерації.

На сьогоднішній день існують три епіцентри, які можуть спровокувати другу хвилю світової фінансової кризи. Вже є маса ознак того, що в кожному з них можуть початися руйнівні процеси.

Перший такий епіцентр - це Сполучені Штати. Там, звичайно, вдалося частково знизити темпи зростання боргу фінансового і корпоративного сектора, навіть частково сектора домашніх господарств. Але зате там, як я вже говорив, швидко зростає саме державний борг, тому що програма кількісних пом'якшень неминуче змушує Сполучені Штати підвищувати планку суверенного боргу.

Наступний претендент - Європа, про яку було багато розмов в першій половині цього року. Говорили ми в основному про проблеми в Греції. Чому Європа так сконцентрувалася саме на цій країні - тому що вона для Європи найслабша ланка з фінансової точки зору. Якби зараз Греція оголосила дефолт, то, може бути, почалася б друга хвиля світової фінансової кризи, тому що вся економічна система Єврозони тоді б могла скластися, як картковий будиночок.

Ну і, нарешті, Китай. Цього літа владі країни вдалося два рази купірувати виникла криза - обвал на фондовому ринку Китаю. Але, як то кажуть, дива не сталося, криза купований лише на час. Рівні заборгованості сьогодні дуже високі по всіх секторах, це сталося в результаті того, що влада закривала очі на дії так званого тіньового банкінгу, тобто певними інститутами видавалися кредити, що не контролювалися Народним банком Китаю. Сталося перекредитування, і надувся міхур на ринку нерухомості, кредитів і фондовому ринку. Буквально недавно бачив по телебаченню, як китайський та американський лідери роблять один одному компліменти, що вони є представниками двох наддержав. Але на самій-то справі вони представники двох колосів на глиняних ногах. Сьогодні Росія перебуває в хороших відносинах з Китаєм, і у нас намагаються не акцентувати увагу на їх проблеми в економіці, але фахівцям все видно неозброєним оком.

Азіатський фондовий ринок. Фото: Eugene Hoshiko / АР

Знову-таки Росія не готова до другої хвилі фінансової кризи, тому що цей процес схожий на цунамі. У нас вже траплялися такі катаклізми, і нормальну державу, яка турбується про свою безпеку і добробут своїх громадян, починає будувати якісь захисні споруди, дамби, греблі для того, щоб цю хвилю зупинити, а у нас же стався обвал рубля в грудні 2014 року. Це було як би нагадуванням: «Хлопці! Прокиньтеся! Вводите обмеження заборони на транскордонний рух капіталу! ». А ми не тільки не вводимо такі обмеження, більш того, чистий відтік капіталу становить по відношенню до ВВП близько 10% .У нас навіть без другої хвилі фінансової кризи в цьому році очікується падіння валового внутрішнього продукту. Оцінки різні, але я повинен сказати, що це падіння є безпрецедентним для невійськового періоду нашої історії XX століття. Ми повинні визнати, це падіння пов'язане з тим, що Росія знаходиться в стані війни, і з урахуванням цього приймати якісь рішення мобілізаційного характеру. Але, на жаль, ніякої мобілізації не відбувається. Ніхто не говорить, що санкції - це війна, і ніхто у владі не говорить про те, що нам потрібна економічна мобілізація. Якщо по-медичному описувати цей стан, має місце відверта шизофренія, а якщо політично і юридично описувати, то це, звичайно, державний злочин і зрада. Ми знаходимося в дуже небезпечному стані і важкому становищі. Ніяких рятівних дамб немає, і нас так накриє другою хвилею фінансової кризи, що перший здасться квіточками.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції

Переглянути інші думки

Новости