NAS для нас: від дорогого до простого і бюджетному

  1. Навіщо потрібен NAS будинку?
  2. Навіщо ж тоді потрібен NAS?
  3. Який потрібен NAS?
  4. Блін, а що так дорого то?
  5. Блін, а можна ще дешевше і без налаштувань?

Місяць тому я опублікував текст про мережеве сховище WD My Cloud , Який щиро вважаю самим доброзичливим і бюджетним NAS початкового рівня. У самому тексті статті було посилання мій же текст за вибором домашнього мережевого сховища, написаного для сайту Geektimes.ru. У підсумку топік вийшов більш ніж популярним - більше 15 тисяч переглядів, 110 додавань в обране і більше 60 коментарів.

Мені здалося неправильним, що цей текст залишиться тільки там. Тим більше, що я планую його регулярно оновлювати і актуалізувати. Тому, я переношу його сюди. Отже, NAS для нас: від дорогого до простого і бюджетному

Я впевнений, що мережеве сховище даних (в народі «файлопомойка») - абсолютно необхідна в побуті річ, особливо в епоху планшетів, ноутбуків і безлічі сімейних пристроїв. Я спеціально зупинюся на домашньому застосуванні, тому що корпоративний NAS - тема окремої великої статті.

Навіщо потрібен NAS будинку?

Начебто просте питання і більшість на нього відповість так - для зберігання даних і доступу до них усіх членів сім'ї. Тільки ось це зовсім не так, тому що тоді простіше і цілком достатньо буде взяти сучасний роутер і підключити до нього зовнішній диск з USB.

Навіщо ж тоді потрібен NAS?

  1. Ви фотограф і зберігайте велику кількість знімків в RAW
  2. Ви любитель кіно або аудіофіла і зберігайте велику кількість BluRay-образів або FLAC на гвинті.
  3. У вас 3 і більше комп'ютерів в родині, і ви робите регулярний бекап дисків, включаючи системні розділи.
  4. У вас система відеоспостереження і вам потрібно зберігати великий відеоархів за місяць, наприклад.
  5. Вам потрібен доступ до великого обсягу даних по мережі, але ви боїтеся хмарних сховищ.

Можливо я щось забув, але в більшості інших випадків вам знадобиться звичайний зовнішній гвинт.

Який потрібен NAS?

Давайте так, NAS повинен бути дводисковим, щоб можна було налаштувати RAID 1, зеркалящій дані на дисках. Навіщо це потрібно? Якщо раптом один з дисків відмовить (а так трапляється з усіма дисками, рано чи пізно), всі дані збережуться на другому. Більше ніж два диска будинку навряд чи знадобиться, менше - є значний шанс втратити всі дані.

Які є виробники NAS? Власне, фірм, які роблять розкішні розбірні NAS для трохи більш вимогливих користувачів, всього дві. Це Synology і Qnap. Ще недавно я радив більшості знайомих моделі Synology DS213 або більш свіжу DS214 . Вони були досить непогані. Але на кінець 2015 роки я б назвав ідеальною QNAP Turbo NAS TS-251.

Він дуже швидкий з точки зору копіювання файлів по мережі (близько 100 MB / s в режимі читання і копіювання), у нього швидкий процесор (двоядерний Intel Celeron 2.41GHz). У нього величезний обсяг пам'яті (в найдешевшому варіанті йде 1 гігабайт, але можна самому вставити до 8 гигов). Є USB 3.0 роз'єм для швидкого резервного копіювання файлів (наприклад, встромив флешку з дзеркалки і швидко злив всі фотографії в архів). Ще у нього є HDMI-порт, що дозволяє підключити його безпосередньо до телевізора і дозволяє зробити нехілий домашній кінотеатр. Заявляється підтримка перекодування відео в будь-який формат на льоту, але для Full HD це працює через раз, так що краще дивитися в нативному форматі.

Ще у нього відмінна операційна система і безліч мобільних додатків, що дозволяють отримати доступ до даних з любо точки планети. Тобто наприклад, ви фотограф і приїжджаєте на зустріч до замовника. В процесі обговорення вилазить якась особлива хотелка, ви з планшета по мережі заходите до себе на NAS і шукайте якусь давню, але важливу фотосесію.
Коштує це щастя 320 американських доларів без дисків.

Скока-скока? Все правильно, 320 американських доларів, або 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо купувати його в Росії. А дешевше немає? Є, повертаємося до DS214 .

Він коштує приблизно в 2 рази дешевше, зате у нього більш задумливий двоядерний процесор Marvell Armada XP MV78230 з частотою 1.066GHz. І пам'яті всього 512 мегабайт. Тобто в 16 разів менше максимальної у Qnap.
На швидкості доступу це позначається не так критично

але стає істотно, коли ви пользутесь великою кількістю сервісів (перекодування відео нальоту під Plex, той же сімейний музичний сервер iTunes, наприклад, торентокачалка і так далі). І так, у DS214 немає HDMI виходу.

Блін, а що так дорого то?

Якщо чесно, то в обох випадках ви платите навіть не за залізо, а за досить зручну і просунуту операційну систему з безліччю можливостей (тих же мобільних додатків, можливості розгортання музичних серверів і так далі). Якщо вам воно не треба, можна зробити самозбірних комп і поставити FreeNAS . Хороша операційка, безліч зручних налаштувань і так далі.

Але є одне але - така система програє в енергоспоживанні і шумоізоляції спеціалізованим NAS. Ну і FreeNas в порівнянні з ОС від QNAP і Synology, це як Мас і Linux. Перший гарний і інтуїтивно зрозумілий кожному. Другий дозволяє все налаштувати дуже тонко, але ви повинні розуміти - що відбувається під капотом.

Блін, а можна ще дешевше і без налаштувань?

Можна, можливо. З обмежених NAS я б порекомендував мій улюблений WD My Cloud Mirror на 2, 3 або 4 террабайта. Фактично місця там в два рази більше, але за замовчуванням диски працюють в режимі віддзеркалення, що правильно саме по собі. Але ніхто не заважає відключити це в настройках і збільшити ємність в два. Коштує такий NAS від 20 тисяч вже разом з дисками. Тобто, стільки ж, скільки Synology і Qnap без дисків. На жаль, за меншу ціну в отримуєте і обмежену функціональність.

Що можуть накопичувачі My Cloud - швидко передавати і писати дані по мережі (близько 50-60 Mb / sec). Містять красивий і зрозумілий інтерфейс, в якому розбереться будь-хто. Мають можливість розділити доступ до даних (сина, ось тобі 1 гіг під твої образи іграшок і все). Дозволяють зайти в дані по мережі ззовні. Є мобільні додатки (наприклад, щоб гортати фотографії з планшета або дивитися серіал з телефону на кухні). Дуже красиво передавати відео по мережі на телевізорів за допомогою медіасервера Plex. Більш докладно про функції цього накопичувача можна прочитати в нашому огляді «Бюджетний NAS WD My Cloud: оновлення функціональності з новою версією ОС»

Ще плюс в тому, що, покопавшись в ядрі можна поставити торрентокачалку. Наприклад, одному моєму знайомому ми ставили таку штуку на дачу, щоб він міг ночами потихеньку викачувати фільми, тому як днем ​​канал був грунтовно забитий. Тобто це такий відносно швидкий зовнішній гвинт, що володіє зачатками функціональності дорослих NAS. Якщо вам не треба більшого - відмінний варіант.

Можна ще сильніше знизити ціну, якщо взяти однодисковий WD My Cloud. Вартість знижується в два рази (тобто 9-12 тисяч за 2 і 3 терабайта), але і різко зростає ризик втрати даних з можливого виходу з ладу вінчестера. Таким чином зберігати на ньому можна тільки ті дані, які не шкода (завжди можна скачати заново) або дублі даних, які є десь в іншому місці (скажімо, робити бекапи з домашніх комп'ютерів). На жаль, у версії просто WD My Cloud недоступний медиасервер сервер Plex, так як пристрою банально не вистачає ресурсів.

Навіщо потрібен NAS будинку?
Навіщо ж тоді потрібен NAS?
Який потрібен NAS?
Блін, а що так дорого то?
Блін, а можна ще дешевше і без налаштувань?
Навіщо потрібен NAS будинку?
Навіщо ж тоді потрібен NAS?
Який потрібен NAS?
Навіщо це потрібно?
Які є виробники NAS?

Новости