Насадка ExpoDisc: чи потрібна вона фотографу?

06, ... 12 серпня 2005
Новосибірськ
Салах Ільнар Альбертович

Трохи про контроль над передачею кольору

Якщо серйозно ставитися до фотографії, то від контролю передачі кольору вам не піти. Будь-якому більш-менш серйозно займається фотографією людині відомо, що варто квітам хоч трохи "піти" в сторону, як враження від фотографії псується. Знімок втрачає жвавість фарб, стає нудним, млявим, неживим. І неважливо, який це жанр. Звичайно, бувають випадки, коли ми самі навмисно спотворює кольори не чуть-чуть, а дуже сильно, щоб отримати експресивні знімки. Але розмова піде не про ці випадки установки колірного балансу. Поговоримо про звичайну нормальної зйомці, коли ми хочемо отримати гарні знімки з правильними реалістичними колірними тонами, а не тьмяне, мляве, нудні знімки, які і в графічному редакторі щось не завжди можна "повернути до життя".

Домогтися правильної передачі кольору не завжди просто. Причина тому - то, що кожне джерело світла має свій унікальний відтінок, який матриця камери сприймає абсолютно інакше, ніж людське око. Наше око постійно адаптується як до відстані до об'єкта зйомки, так і до кольоровості навколишнього середовища, при цьому наш мозок постійно займається аналізом сигналів від зорових нервів і підлаштовує наше колірне сприйняття. Так, наприклад, білий аркуш паперу ми психологічно будемо сприймати як білий і при сонячному світлі, і при світлі ламп розжарювання і в інших умовах. Цифрові камери влаштовані значно простіше органів людського зору, і вони помічають те, на що наше око як би не реагує, вважає несуттєвим. Матриця камери цей лист сприйме зовсім не таким білим, яким він здається нам, а в тих колірних відтінках, які має один і більше джерел освітлення. Всім знайомі характерні оранжево-червоні відтінки на фотографії, зробленої в приміщенні з лампами розжарювання або ж синювато-сірі відтінки при зйомці в похмуру погоду. Для боротьби з такими паразитними колірними відтінками у всіх цифрових камерах існує автоматичний баланс білого. На додаток автоматичного балансу цифрові камери мають у своєму розпорядженні також рядом запрограмованих, які відповідають певним умовам освітлення: "денне світло", "хмарність", "тінь", "зйомка зі спалахом", "лампи розжарювання" і т.д. Крім фіксованих налаштувань в просунутих моделях цифрокомпактов і в цифрозеркалках є предустановки і ручний режим. Звичайно ж, для новачків цілком вистачає фіксованих налаштувань, а ось для більш досвідчених фотографів цікавіше використовувати ручну настройку балансу білого, про яку ми і поговоримо.

Існує безліч способів встановити баланс білого вручну. Для цього можна використовувати білий аркуш, що досить складно і небезпечно похибками через зайвих відображень, тіней і відблисків. Та й навряд чи ви завжди будете носити з собою чистий аркуш паперу. Можна, правда, спробувати знайти іншу білу поверхню - наприклад стіну. Але це вже з області фантастики, як і "абсолютно чорне тіло".

Можна придбати колориметр (професійний прилад, що вимірює температуру світла) і встановлювати її в градусах Кельвіна вже безпосередньо на камері. Але, по-перше, далеко не кожен фотоапарат надає користувачеві таку можливість. По-друге, даний спосіб дуже складний і витратний (потрібно викласти з кишені кругленьку суму на покупку цього чуда техніки, а потім ще носити його з собою і витрачати час на додаткові виміри і настройки).

Можна знімати все в "сирому" вигляді (у форматі RAW), а потім коригувати баланс при конвертації, проте такий варіант виправданий лише тоді, коли мова йде про невелику кількість знімків. А скільки вільного часу піде на обробку сотень фотографій з весілля друзів або з відпустки?

Загалом, до недавніх пір точний баланс білого в умовах змішаного освітлення був практично недосяжний. Вірніше, був малопредсказуем, як результати лотереї. Але, як заявляють творці насадки ExpoDisc , Вони спробували зробити цю лотерею безпрограшною. Чи так це насправді ми і спробуємо з'ясувати в ході проведеного тесту в звичайних умовах.

Перед тим як перейдемо до тестів, кілька слів про те, що ж таке ця насадка ExpoDisc.

Що таке ExpoDisc?

Незадовго до того, як я побачив його на власні очі, мені на очі потрапила невелика замітка про ExpoDisc. Ось що я дізнався з тієї статті:

ExpoDisc - це насадка на об'єктив, що представляє собою молочно-біле скло з одного боку, і прозорий фасеточний розсіювач - з іншого. Це гібрид дифузійного та корекційної фільтра, що пропускає 18% світла нейтрально сірого кольору. Насадка призначена для точного встановлення балансу білого та експозиції і повністю замінює білий аркуш і частково середньо-сіру карту, дозволяючи істотно заощадити час як вчасно зйомки, так і при подальшій обробці.

Насадка дуже проста в застосуванні - вона розміром трохи більше світлофільтру, легко одягається на об'єктив (49, 52, 55, 58, 67, 72, 77, 82 і 100 мм), не дає непотрібних відблисків і не відображає зайве світло.

Незважаючи на простоту пристрою диска, його точність дуже велика і складає ± 1/6 ступені експозиції, тобто практично відповідає класу точності професійних приладів (0,1 ступені). І точність ця навіть не заявлена, а реально гарантована: до кожного ExpoDisc додається паспорт індивідуального калібрування на кольоровому денситометрі, обладнаному ступінчастим оптичним клином Національного бюро стандартів США. Таким чином, фото- або ціфрокамера з цим диском зберігає точність визначення експозиції і балансу білого, спочатку закладену в автоматику камер не тільки аматорського, а й професійного класу.

Звичайно, з огляду на ціну, а вона починається від $ 79,95 і зростає пропорційно діаметру об'єктиву до $ 129,95, ви навряд чи станете купувати таку кришечку на кожен об'єктив, та й навряд чи це потрібно - можна просто купити ExpoDisc для об'єктива з найбільшим діаметром: він не обов'язково повинен щільно сидіти на об'єктиві, щоб виконувати свою основну задачу.

Ознайомившись зі статтею і побачивши ту ціну, яку доведеться віддати за цю "іграшку", як я тоді її назвав для себе, подумав, що це "щастя" не про мене. Мені залишилося тільки облизнутися і на якийсь час забути про те, що прочитав на той час.

Але пройшло трохи часу і ось, заповітна коробочка з насадкою ExpoDisc виявилася у мене в руках. Всередині коробочки виявилися сам диск насадки на шнурку з міні-карабіном для пристібання насадки, індивідуальна картка контролю якості виробу, невелика книжечка - керівництво користувача. Керівництво містило докладний опис нескладних покрокових дій по виміру балансу білого для більшості топових моделей цифрових фотокамер: Canon (300 / 350D, 10D, 20D, 1D xx), Fuji (S2, S3), Konica Minolta (7 D), Nikon (D70, D100, D1x, D2x), Olympus (E-1, Evolt-300), Sony (F828). Загалом, нічого зайвого. Тільки кому-то доведеться туго при читанні інструкції, адже вона на англійській мові. Але думаю, що навіть того, хто знайомий з англійською мовою поверхнево, нескладно буде розібратися в описі того, як проводяться виміри на його камері.

тестування

Отже, можна приступати до тестових випробувань. Але перш кілька слів про те, як воно проводилося. Знімки робилися в звичайній манері зйомки, тобто завдання зняти постановочні композиції не ставилося. Основна мета, яку я собі поставив - це з'ясувати, що може в підсумку дати мені використання ExpoDisc, наскільки це буде зручно в роботі. І головне - бажання відповісти на питання; так чи він потрібен мені?

Отримані знімки далі в PhotoShop піддавалися тільки зміни розміру, більше над ними ніяких маніпуляцій (типу кольорокорекції, підвищенню-зниженню контрастності і т.д.) не проводилося. Знімалося все камерою Nikon D70 . В налаштуваннях камери всі параметри були встановлені в значення за замовчуванням, зйомка проводилася в ручному режимі "М". Заміри за допомогою ExpoDisc здійснювалися за джерелом світла, направляючи об'єктив на нього (завмер падаючого світла), так і направляючи об'єктив камери на об'єкт зйомки (завмер відбитого світла).

За заявою виробників, заміряючи падаюче світло, можна визначити ідеальну експозицію, а завмер відбитого світла хороший для установки балансу білого при змішаному освітленні. Ну що ж, саме час перевірити чи це так. Тим більше, коли мої знайомі фотолюбителі дізналися, що мені в руки потрапила насадка ExpoDisc, почали засипати мене питаннями типу: навіщо мені така дорога річ, якщо можна скористатися кришкою від банки з чіпсами "Pringles" або звичайним одноразовим пластиковим стаканчиком?

І тут мені по справжньому стало цікаво, чи варта ця "іграшка" своїх грошей. Тож почнемо.

Зйомка в похмурий день опівдні

Camera: Nikon D70, Lens: Nikkor AF-S 18-70 f / 3.5-5.6 G DX
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 320, 1/250 sec - F / 7.1

На малюнку зліва на камері був виставлений white balance "Auto". До свого жаль зазначив, що автоматика дала картину, забарвлену в сірувато синій колір хмарного похмурого неба. Колір цегляної кладки в результаті зовсім не той, що я очікував побачити, а зелене листя і все інше виглядає млявим, тьмяним і похмурим. Спроба виставити фіксоване значення балансу в "хмарно" трохи прибрала синюватий відтінок, але кольоровості ще не додала, тому знімок тут не став приводити. Знімок праворуч виконаний після виміру балансу білого за допомогою ExpoDisc по об'єкту зйомки при відносно незмінному кадрування. Коментарі ніби як зайві, але все ж зазначу, що передача кольору більш природна, так і в цілому знімок "ожив".

Пізніше, в цей же день, але вже вдома, коли небо трохи прояснилося і здалося післяобідній сонце, я спробував зняти предмети на підвіконні. Ситуація була цікава тим, що на сонячне світло з вікна накладався відбитий від світло коричневих штор, що висять по боках вікна, світло, що має коричневі тони. В результаті предмети на вікні мали теплий забарвлення в тінях і в відблисках на поверхнях.

Зйомка в кімнаті зі світлом з відкритого вікна

Camera: Nikon D70, Lens: Nikkor AF-S 18-70 f / 3.5-5.6 G DX
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 320, 1/500 sec - F / 5.6

White Balance: Auto

White Balance: Preset

Автоматика камери не змогла адекватно впоратися зі змішаним освітленням сцени. Картинка вийшла в холодних тонах, бідна на колірні відтінки. Попередня установка балансу білого виправила ситуацію: предмети заграли своїми колірними відтінками, бліки знайшли теплі відтінки відбитого від штор світла. Знімок в цілому став тепліше і жвавіше.

Наступні два знімки зроблені на кордоні з початком так званого режимного часу зйомки для літа, після полудня, ближче до п'ятої години вечора.

Зйомка на вулиці в післяобідній час

Camera: Nikon D70, Lens: Nikkor AF-S 18-70 f / 3.5-5.6 G DX

<
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 320, 1/800 sec - F / 7.1

White Balance: Auto

White Balance: Auto

White Balance: Preset

White Balance: Preset

Замір балансу білого був здійснений за основним джерела світла - сонця. По сонцю ж було виставлено і експозиція. З заміряний експопари були зроблені обидва знімки. Як бачимо, знімки добре і рівно проекспоновані, немає характерних для автоматичного виміру експозиції пересветов і провалів в тінях. А ось колірні відтінки у обох знімків сильно різняться. Сонце ще не було настільки низько, щоб дати теплий забарвлення, але, тим не менш, знімок зроблений з автоматичним балансом білого має відтінки призахідного вечірнього сонця. І на противагу йому інший знімок, з чистими кольорами того ж відтінку післяобіднього сонця. За знімком можна вгадати навіть приблизний час, в яке він був зроблений. Висновки можете зробити самі.

Для інтересу був зроблений завмер баланс білого, використовуючи пластиковий одноразовий стаканчик - результат нічим не відрізнявся від верхнього знімка. Я цілком допускаю, що для замірів за допомогою підручних засобів (пластикових кришок, так стаканчиків), потрібен досвід. Як, втім, припускаю, що автоматика камер різних виробників може давати абсолютно різні результати. У моєму випадку, з камерою Nikon D70, ситуація така, що "народні" засоби себе не виправдали - автоматика справляється нітрохи не гірше, ніж з ними, а місцями і краще, як це виявилося пізніше в умовах зйомки вечірнього портрета, зйомок на заході і вночі.

На наступний день у вечірній час я вирішив перевірити, як же ExpoDisc покаже себе в портретній зйомці. І результат не змусив себе чекати.

Зйомка на вулиці у вечірній (режимне) час

Camera: Nikon D70, Lens: Nikkor AF-S 18-70 f / 3.5-5.6 G DX
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 200, 1/320 sec - F / 5.6

6

Портрет дівчини знімався в променях призахідного сонця, в момент, коли світ ще був теплих тонів. Автоматика камери з установкою white balance "Auto" начебто впоралася, але фарби трохи блідий, в загальному, не ті. А тепер порівняємо його зі знімком, що справа, зробленим з передвстановленим балансом білого, який замірявся по полю кадру, що знімається. Шкіра придбала природний тілесний відтінок, весь знімок в цілому сприймається живим і реалістичним, чого не скажеш про знімку зліва.

Всі, хто знімав заходи, знайомий з тим, що знімати їх з автоматичною установкою балансу білого - це гарантовано "вбити" колірну гамму. Тому наступний знімок був зроблений з виставленим на камері балансом білого в "хмарно".

Зйомка призахідного сонця

Camera: Nikon D70, Lens: Sigma : 15-30mm F / 3.5-4.5 D EX DG
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 320, 1/1250 sec - F / 9

White Balance: Cloudy

White Balance: Preset

Під час зйомки тестових знімків мені не особливо пощастило із заходом. Звичайно ж бувають заходи красивіше і краще цього. Так що привожу то, що є на даний момент.

Замір зробив по об'єкту зйомки. Він же - джерело світла. Попередня установка балансу білого дозволила тут відобразити відтінки хмарного покриву такими, які вони були насправді.

Я вирішив спробувати пластиковий одноразовий стаканчик в цій ситуації з заходом, але він дав результат, який можна порівняти з автоматичною установкою балансу білого, тобто блідо-сіру, позбавлену колірних відтінків, картинку. Результуючий знімок наводити не став, тому, як такі знімки відразу полетіли в кошик.

Як в такій ситуації можна скористатися нейтральної сірої картою або листком білого паперу - я не уявляю. Можна звичайно придбати дорогий колориметр або цветоаналізатор і вносити виміряне значення колірної температури в камеру. Але його ціна в рази більше вартості ExpoDisc. Знову ж, ExpoDisc компактніше і зручніше у використанні.

Раз ми згадали про ціни і зручність користування, то, для порівняння, придбання нейтральної білої карти обійдеться доларів в 50. А якщо ще врахувати, що завмер по ній повинен проводитися дуже акуратно, що не завжди і не скрізь можливо його зробити (як у випадку із заходом), то ExpoDisc цілком виправдовує себе.

Далі мені стало цікаво, як ExpoDisc допоможе мені в нічній зйомці міста, одному з моїх улюблених видів міський зйомки.

Зйомка нічного міста

Camera: Nikon D70, Lens: Sigma : 15-30mm F / 3.5-4.5 D EX DG
Exposure Mode: Manual, Metering Mode: Spot
Sensitivity: ISO 1000, 1 sec - F / 7.1

White Balance: Auto

White Balance: Preset

Тут ми бачимо, що помилки в автоматичному балансі білого можуть відбуватися при зйомці об'єктів з яскраво вираженою домінуючою забарвленням. Для верхнього знімка, характерний помаранчевий окрас від ламп вуличних ліхтарів. Нескладна (зауважу, дуже швидка!) Процедура виміру балансу білого по всьому полю кадру за допомогою ExpoDisc - і ось перед нами знімок, на якому всі джерела світла засвітилися-заграли своїми відтінками. Для оцінки точності виміру балансу білого зверніть увагу на колір трави на газоні, що на в'їзді на заправку - він зелений. Вся картинка в цілому змінилася. А тепер подумайте - чи можна для такої зйомки, коли джерел освітлення багато, вони всі різної колірної температури і, до всього іншого, далеко від камери і знімає, скористатися установкою балансу білого по білому листу?

Підсумовуючи, коротко зазначу, що виставляння балансу білого за допомогою насадки ExpoDisc просто на "відмінно" себе показало у кімнаті з настільною лампою розжарювання. А от зйомка зі змішаним освітленням, коли було три майже рівносильних джерела світла різної температури, дала цікавий ефект - білі порцелянові гуртки на столі опинилися пофарбованими в синій колір. Освітлення було наступним: розсіяне світло з вікна з фіранкою, світло від настільної лампи денного світла і світло від лампи розжарювання в саморобній люстрі.

Зйомка з виносної спалахом давала різні результати в залежності від того, як відбувався завмер. Якщо завмер відбувався по об'єкту, фон за яким мав сильно відблиски поверхню в момент спрацьовування спалаху, то знімки з предустановкой були близькі до знімків, зроблених з фіксованою установкою балансу білого в положення "зйомка зі спалахом". Якщо ж завмер робився за умови, що спалах спрацьовувала в стелю, а на об'єкт зйомки падав відбите світло, то знімок в результаті виходив в теплих тонах.

висновок

У висновка хочеться згадаті про ті, что много свои знімкі после зйомки обробляють в Photoshop або якому-небудь ІНШОМУ спеціалізованому графічному пакеті. Як правило, в більшості віпадків, в Такі Дії входити колірна корекція. Якщо не всім, то, напевно, більшості відомо, что будь-Які дії над знімком, в кінцевому Рахунку, ведуть до Втрата віхідної информации в ньом про колір и деталях. Хоча б з цього міркування мені, як і багатьом іншим, хочеться отримувати вже під час зйомки якісні хороші за кольором і деталей знімки. І після проведених тестових зйомок я можу з упевненістю сказати, що собі я б взяв ExpoDisc.

Взяв би тому, що він повністю виправдовує себе. І гроші, витрачені на його покупку, які спочатку здаються непомірно великими, незабаром окупляться. Адже це так приємно, коли знімки виходять живими, а не нудними і тьмяними, над якими пізніше потрібно сидіти, витягаючи кольору, "чаклуючи" регуляторами яскравості і контрасности.

Заміряти баланс білого за допомогою ExpoDisc набагато простіше, ніж проводити цю ж процедуру (що вимагає дуже великої акуратності) за допомогою білого аркуша паперу або об'єкта, який нам здається щодо сірим.

Мені, звичайно ж, хотілося перевірити, чи зможе ExpoDisc допомогти при зйомці репортажу заходи на сцені концертного комплексу, де світло від софітів змінюється в кожну мить дійства. Але, на жаль, такої можливості мені не виявилося на момент тестування. Сподіваюся, що у мене ще буде така можливість. Хоча б тому, що ця "іграшка" мені сподобалася. І чомусь мені здається, що ця "іграшка" цілком здатна допомогти при зйомці на сцені або подіумі. Як, втім, і в інших не менш цікавих місцях, що відрізняються складністю і нестандартністю умов освітлення.

плюси:

  • зручність, легкість і простота використання
  • попереднє встановлення балансу білого дає передбачувані результати реалістичною передачі кольору
  • ідеальний експозамер по джерелу освітлення
  • працює в великому діапазоні освітленості, завмер можливий навіть при слабкому сутінковому освітленні

мінуси:

  • висока ціна для звичайного любителя
  • інструкція для користувача англійською мовою
  • при змішаному освітленні можливі небажані колірні ефекти, як це було на прикладі з білими кружками, що стали синіми

Висловлюю подяку цифровому універмагу ТехноCіті, який надав мені примірник ExpoDisc White для проведення тестових випробувань.

А скільки вільного часу піде на обробку сотень фотографій з весілля друзів або з відпустки?
Що таке ExpoDisc?
І головне - бажання відповісти на питання; так чи він потрібен мені?

Новости