Насоси для свердловин Водолій, технічні характеристики насоса Водолій |

  1. Занурювальні моделі
  2. поверхневі моделі
  3. Несправності і ремонт

Компанія «Промелектро», яка є виробником продукції під торговою маркою «Водолій», займається виробництвом поверхневих і занурювальних водяних насосів, дренажних насосів.

Обладнання, виробленого даною маркою, є досить багато - тому актуально буде розглянути його особливості та можливості.

Занурювальні моделі

Насос Водолій представлений наступними модельними рядами:

  • БЦПЕ,
  • БЦПЕУ,
  • НВП (насос гвинтовий погружной).

Насос Водолій БЦПЕ представлений досить великою кількістю варіантів від виробника. Занурювальні насоси для свердловин Водолій призначені для підняття чистої води з джерела і створення додаткового тиску в лінії водозабезпечення.

Основний модельний ряд складають відцентрові насоси Водолій для свердловин наступних модифікацій:

  • БЦПЕ 0.32;
  • БЦПЕ 0.5;
  • БЦПЕ 1.2;
  • БЦПЕ 1.6.

Насос свердловини Водолій БЦПЕ поставляється в різних модифікаціях, які відрізняються показниками створюваного напору води.

Технічні характеристики насосу Водолій описуються номінальної і максимальною подачею води, відповідно - номінальним і максимальним створюваним напором.

У назві моделі технічні характеристики насоса Водолій відображені в такий спосіб:

  • Водяний насос Водолій БЦПЕ 0.32 - 25у, де «0,32» - номінальна подача 0,32 м3 / с на 10-3 (1,2 м3 / год); «25у» - натиск при номінальному обсязі подачі води. При фіксованій номінальній подачі (і як наслідок - максимальної подачі) від моделі до моделі характеристики насоса Водолій будуть відрізнятися безпосередньо за загальним і максимальному напору (в силу різної потужності моделей). Також насоси для свердловин Водолій відрізняється розмірами та кількістю ступенів насоса. Для моделі БЦПЕ 0.32 потужність коливається від 440 до 2500 Вт, загальний натиск від 25 до 140 метрів, максимальний напір - 36-200 метрів, кількість ступенів - від 5 до 26, продуктивність (для всіх насосів модельного ряду) - від 1,2 до 3 м3 / год. Відцентровий насос Водолій цієї моделі коштує в середньому - від 8300 до 21 300 рублів (за максимально потужну модель).

Відцентровий насос Водолій цієї моделі коштує в середньому - від 8300 до 21 300 рублів (за максимально потужну модель)

  • Модель БЦПЕ 0.5 - має номінальну подачу 1,8 м3 / год і максимальну продуктивність 3,6 м3 / год, потужність - від 400 до 2500 Вт, загальний натиск 16-100 метрів, максимальний напір - 27-150 метрів, ступенів в насосної частини - від 3 до 17. Купити погружной насос Водолій цієї моделі обійдеться в середньому від 7300 рублів до 16 700 рублів.
  • Для моделей БЦПЕ 1.2, при номінальній подачі 3,6 м3 / год і максимальній подачі 9,4 м3 / год, загальний натиск складе від 12 до 80 метрів, максимальний напір - від 20 до 105 метрів, потужність 550-2820 Вт, кількість ступенів в насосної частини - від 2 до 11. Ціни насосів для свердловин Водолій цього типу - в середньому від 8 900 рублів до 17 400 рублів.
  • Для моделей БЦПЕ 1.6, при номінальній продуктивності 5,8 м3 / год і максимальній подачі 12 м3 / год, загальний натиск - від 25 до 40 метрів, максимальний напір - від 48 до 68 метрів, потужність від 1600 до 2400 Вт, кількість ступенів насоса - 6-8.Цена насосів для колодязів Водолій цього різновиду - в середньому від 14700 до 17 800 рублів.

Всі перераховані моделі насосів призначені для свердловин від 120 мм діаметром. Для свердловини меншого діаметру (від 100 мм) - застосовуються моделі лінії БЦПЕУ.

Глибинний насос для свердловини Водолій БЦПЕ представлений варіантами БЦПЕУ 0.32 і БЦПЕУ 0.5:

  • Для моделей БЦПЕУ 0.32 при номінальній і максимальній подачі, потужності і кількості ступенів в насосі ідентичною БЦПЕ 0.32, загальний натиск становить від 25 до 63 метрів, а максимальний напір - від 36 до 90 метрів. Середня вартість моделей цього виду від 10400 до 18 100 рублів.
  • Для моделей БЦПЕУ 0.5 при схожих з БЦПЕ 0.5 параметрах подачі і потужності загальний натиск становить 16 від 63 метрів, максимальний напір - від 27 до 90 метрів. Дані насоси можна купити за ціною від 9700 до 17 500 рублів.

Характеристики насоса Водолій серії НВП (в варіанті НВП 0.32) припускають роботу в свердловині від 100 мм діаметром.

Його номінальна продуктивність - 1,15 м3 / год, номінальний напір - 32-63 метра, максимальний напір 45-90 метрів, потужність двигуна 450 і потужність 850 Вт.

Насос для колодязя Водолій цього модельного ряду в середньому коштує від 12300 до 17 800 рублів.

Покупці, які користуються технікою Водолій, зазвичай радять купувати насоси БЦПЕ і для свердловин і для колодязів.

Відгуки про насосах для свердловин Водолій рекомендують насос НВП використовувати тільки в разі наявності у воді домішок, або для колодязів з невеликим дебетом води - він менш продуктивний (але відзначають також, що ресурс його роботи менше, ніж у аналогічних БЦПЕ) Відгуки про насосах для свердловин Водолій рекомендують насос НВП використовувати тільки в разі наявності у воді домішок, або для колодязів з невеликим дебетом води - він менш продуктивний (але відзначають також, що ресурс його роботи менше, ніж у аналогічних БЦПЕ).

Користувачі плюсом насоса вважають співвідношення ціни-якості, при цьому вказують на більшу, ніж у аналогів, стійкість до перепадів напруги і пропускну здатність домішок.

Також згадується тривалий термін служби і хороша придатність до повторного ремонту.

З мінусів відзначають відсутність вбудованого зворотного клапана , Також рекомендують використовувати разом з вимикачем поплавця або реле, щоб уникнути поломки насоса (внаслідок «сухого ходу») при падінні рівня води.

Автоматика для насосу Водолій може купуватися будь-яка, в залежності від бюджету покупки: як від Джілекс (Російська компанії), та й, приміром, від Італтехнікі.

Наостанок наведемо конкретні відгуки про насос Водолій, використовуваному в свердловині.

Олександр, 30 років, Брянськ:

Вибрав НВП 0.32 - і не шкодую про покупку. Пристрій справляється зі своїм завданням на «5+» - в основному використовую його для поливу саду і для постачання дачного будинку питною водою. Третій рік користуюся.

Дмитро К., 48 років, Кемерово:

Сам я з Водоліями не стикався до недавніх пір - був прихильником Джілекс. За кілька років змінив 3 моделі - чогось не щастило, хоча продовжував купувати.

Ну а сусід напоумив - взяти Водолій. У нього четвертий рік працює (ділянки поруч, свердловини однакові) - і жодного разу в ремонті не побував. Ну і я вирішив - чого гроші витрачати на покупку Джілекс, раз вони ламаються у мене.

Вибрав БЦПЕУ. Ціною порадував, так і роботою поки що (пройшло трохи більше року) теж не засмучує.

поверхневі моделі

Насоси в поверхневому виконанні також присутні в каталозі продукції компанії Водолій. Асортимент менше, і представлений тільки модельним рядом з маркуванням БЦ.

Пристрої (а всього їх 3 моделі) призначені для перекачування чистої води з температурою від +1 до +35 градусів. Призначені для будь-якого виду робіт, які потрапляють під ці умови.

Зазвичай використовуються для поливу, причому в якості джерела може бути як колодязь, так і бак з водою. Можуть служити і для постійного забезпечення системи водопостачання житлового котеджу.

Приводом пристроїв служить однофазний асинхронний двигун, який спеціально розроблявся для тривалої безперервної роботи. Вузли та деталі агрегату виконані з високоміцних матеріалів, а двигун - оснащений термозахистом.

Явним плюсом моделей є низький рівень шуму (що, втім, не дивно - потужність у них невисока).

У серію БЦ входять, як уже згадувалося вище, три моделі: 1.2-18, 1.6-20 і 1.6-25. Перша і третя - мають горизонтальне розташування корпусу, друга - вертикальне.

Характеристики пристроїв наведемо нижче:

  • вага: 8.6 / 9.9 / 13.8 кг;
  • продуктивність: 1.2 / 1.6 / 1.6 «кубів» на годину (власне, цей параметр і вказаний як першого числа в маркіровці моделі);
  • напруга: 220 В;
  • потужність: 690/900/1250 Вт;
  • глибина водозабору - не більше 7 м;
  • створюваний напір: 38 м;
  • ціна: 4000/4500/5000 рублів.

Запуск насоса даної модельної серії можливий тільки після його заповнення водою - через відповідний патрубок.

Ну а тепер наведемо думку користувачів: Ну а тепер наведемо думку користувачів:

Євген, 39 років, Уфа:

На дачі третій рік працює БЦ 1.6-20 - для будиночка цілком вистачає, і для поливу теж. Купівля вигідна - і дешева, і практична, і споживає трохи, ну і найголовніше - з завданням своєї справляється.

Артем, 39 років, Таганрог:

БЦ 1.6-25 подарував друг, який працює в магазині насосного обладнання. Сказав - за свої гроші це непоганий варіант. Третій рік працює, нарікань - нуль.

Несправності і ремонт

Орієнтовна вартість ремонту насоса «Водолій» складе від 600-800 рублів в середньому. Це - діагностика і усунення дрібних проблем, на кшталт забився фільтра або чищення.

Оскільки в більшості свердловинних насосів Водолій відсутня фільтр, вони періодично потребують профілактичної чищення. І потрапляння будь-яких твердих частинок в насос можна назвати однією з причин несправностей в насосах.

Іншими причинами несправностей можна назвати порушення умов експлуатації (хоч дані насоси і досить надійні) або вихід з ладу частин насоса внаслідок зносу (тоді вони потребують заміни). Це найчастіше підшипники.

Схема підключення насоса Водолій передбачає наявність труби, що подає (при водопостачанні будинку), часто також реле або інший автоматики Схема підключення насоса Водолій передбачає наявність труби, що подає (при водопостачанні будинку), часто також реле або інший автоматики. Тому для визначення несправностей, перш ніж витягувати насос, слід перевірити:

  • Цілісність елементів, які подають харчування на насос (з'єднання, кабель, справність вилки, а також сам двигун - який також може вийти з ладу і вимагати відновлення або заміни).
  • Функціональність подає воду системи (як цілісність шлангів або труб, так і можливе підмерзання води в резервуарі. Також насос міг просто відкачати воду нижче рівня водозабору - в цьому випадку, само собою, подаватися в систему вона теж не буде).

Ремонт насоса Водолій своїми руками цілком можливий, але вимагає деякого оснащення, щоб створити тиск на елементи насоса при складанні / розбиранні, оскільки просто силою рук потрібного тиску досягти не можна.

Для чищення насосу немає необхідності розбирати насосну частину, тут можна обійтися просто від'єднанням складових насоса (відкрутивши відповідні болти на корпусі, як зазначено в інструкції до кожної моделі).

Але якщо несправність в насосної частини (наприклад, пошкоджені робочі колеса), то без повного розбору не обійтися. Тут вже краще довіритися фахівцям.

Огляд пристрою (відео)

Новости