Наталя Толкачова - Фінансовий менеджмент

Н. А. Толкачова, Т. І. Мельникова

Фінансовий менеджмент. Навчальний посібник

На початку ХХ століття фінансовий менеджмент сформувався як наука, основний упор в якій робився, перш за все, на законодавчих аспектах оподаткування, формуванні нових фірм і різних типах цінних паперів, що випускаються для залучення капіталу. У роки Великої депресії 30-х років минулого століття акцент змістився на банкрутство і реорганізацію, злиття компаній і регулювання ринку цінних паперів. У центрі уваги вчених було рух грошових потоків в економіці і портфельні інвестиції. До кінця 50-х рр. сформувався сучасний фінансовий менеджмент, коли в корпораціях виникла потреба в теоретичному обґрунтуванні фінансових рішень. У вивченні фінансів виділився управлінський аспект і фінансові рішення стали розглядатися з позиції менеджера, а не стороннього спостерігача. Фокус перемістився на рішення менеджерів, спрямованих на нарощування акціонерної вартості корпорацій.

Сьогодні в ряду різних економічних дисциплін теорія фінансового менеджменту відрізняться одночасно найвищої теоретичної складністю, і максимальної спрямованістю на реальні практичні додатки. При цьому теорія фінансів, мабуть, найбільш яскраво проявила свою сутність як частина сучасної теорії менеджменту, розвиваючої кілька абстрактний підхід економічної науки в напрямку реальних додатків.

Знання основ теорії фінансового менеджменту може надати допомогу не тільки менеджерам в сфері бізнесу, але і керівникам різного рівня комерційних, некомерційних і державних організацій, у вирішенні багатьох питань, пов'язаних з розробкою стратегії розвитку, обґрунтуванням інвестиційних рішень і управлінням ресурсами в умовах ринку.

Методичні рекомендації щодо вивчення курсу

Для успішного вивчення дисципліни «Фінансовий менеджмент», а також для написання контрольної і курсової роботи або письмового контрольного завдання, підготовки до тестування і заліку студентам необхідно використовувати нормативні та законодавчі акти Російської Федерації, навчально-методичні матеріали зарубіжних і сучасних російських авторів з бібліографічних списків, які представлені в кінці кожного розділу.

В кінці навчального тексту по кожній темі представлені контрольні запитання та завдання для самостійної роботи. Після закінчення вивчення дисципліни «Фінансовий менеджмент» студент повинен:

мати уявлення

- про фінансовому менеджменті як діяльності і як про навчальної дисципліни;

- про класичних і сучасних теоріях і концепціях фінансового менеджменту;

- про фінансовому середовищі та ролі фінансових інститутів;

- про основні типи рішень в області фінансового управління;

- ролі фінансового менеджменту в загальній системі управління організацією;

знати

- основні поняття, терміни, аналітичні методи і моделі фінансового менеджменту;

- поняття і терміни стандартної фінансової звітності та фінансової аналітики;

- ключові фінансові показники і формули для розрахунку і аналізу фінансових рішень;

- принципи вимірювання фінансових результатів і підходи до управління результативністю та ефективністю діяльності;

- методи аналізу та управління капіталом і активами організації;

- показники ефективності інвестиційної діяльності;

вміти

- читати, інтерпретувати та аналізувати фінансову звітність комерційних організацій;

- виявляти фінансові проблеми організації за традиційними показниками звітності;

- формувати систему ключових показників і розробляти рекомендації щодо підвищення ефективності організації;

- проводити аналіз джерел фінансування і розробляти рішення по оптимізації структури капіталу;

- проводити оцінку ефективності інвестиційних проектів та інвестиційних рішень;

володіти

- термінологією фінансового менеджменту;

- методами аналізу фінансового стану;

- методами фінансового планування і прогнозування;

- навичками застосування сучасних інструментів фінансового аналізу для вирішення практичних завдань з управління капіталом, інвестиціями та рентабельністю;

- методичними основами прийняття фінансових рішень (фінансовими теоріями і моделями, використовувати їх для обгрунтування рішень);

- сучасними ефективними підходами до управління капіталом організації;

- навичками письмової та усної презентації результатів розробок і пропозицій щодо фінансового управління організацією.

Глава 1.

Основи фінансового менеджменту

план

1.1. Теоретичні концепції фінансового менеджменту

1.2. Фінансова система та її учасники

1.3. Зміст фінансового менеджменту

1.4. Інформаційна база фінансового менеджменту

1.1. Теоретичні концепції фінансового менеджменту

Сучасний фінансовий менеджмент базується на теоретичних положеннях багатьох наукових напрямків та узагальнює досвід фінансового управління компаніями в контексті економічної та фінансової середовища, взаємозв'язку фінансового управління організацією з зацікавленими сторонами (стейкхолдерами).

В даний час в фінансовому менеджменті вивчаються управлінські фінансові рішення, що приймаються на базі основних теоретичних концепцій економіки і фінансів.

Теорія фінансового менеджменту складається з ряду концепцій, що представляють систематизований підхід до вивчення питань розподілу грошових ресурсів з урахуванням фактору часу, а також набору кількісних моделей, за допомогою яких оцінюються всі альтернативні варіанти і приймаються і втілюються в життя фінансові решенія.1

Концепція (від лат. Conceptio - розуміння, система) являє собою певний спосіб трактування і «розуміння» будь-якого явища, системи, процесу. Концепція в фінансовому менеджменті це спосіб «розуміння», теоретичного підходу до деяких сторонам явищ, функцій фінансового менеджменту.

Розглянемо ключові теорії фінансового менеджменту, складові фундамент для прийняття фінансових рішень.

Концепція пріоритету економічних інтересів власників.

Вперше ідею концепції висунув американський економіст Герберт Саймон в рамках розробленої ним теорії прийняття рішень в комерційних організаціях, відомої як «теорія обмеженої раціональності». Спростовуючи уявлення про фірму як організації, націленої на максимізацію прибутку, він сформулював альтернативну цільову концепцію її економічної поведінки, яка полягає в необхідності пріоритетного задоволення інтересів власників.

У прикладному своєму значенні вона формулює мета фінансового управління організацією - максимізація ринкової вартості компанії.

Концепція ідеальних ринків капіталу.

Сучасний рівень конкурентного виробництва і технологій вимагає значних грошових вкладень, тому першорядними аспектами в фінансовому менеджменті стають залучення капіталу і його ефективне інвестування. Більшість ранніх теорій фінансового управління засноване на припущенні існування ідеальних ринків капіталу (perfect capital markets). Дана концепція носить описовий - дескриптивний характер. Аналіз і прийняття цих рішень вимагає вивчення факторів навколишнього фінансової середовища і фінансового ринку.

Ідеальний ринок капіталу - це ринок, на якому не існує ніяких труднощів, внаслідок чого обмін цінних паперів і грошей відбувається легко і не пов'язаний з будь-якими витратами.

Ідеальний ринок капіталу передбачає наступне:

- відсутні трансакційні витрати (витрати на взаємодію з такими інститутами як страхові компанії та фондові біржі, витрати на укладання та виконання, юридичного захисту контрактів, витрати збору і обробки інформації, проведення переговорів і прийняття рішень);

- відсутні податки;

- є велика кількість покупців і продавців, і жоден з них не може вплинути на ринкову ціну фінансових активів;

- існує рівний доступ на ринок для всіх інвесторів;

- всі суб'єкти ринку мають однаковий обсяг інформації;

- всі суб'єкти ринку мають однакові очікування. Хоча набір таких передумов є жорстким, ця теорія пояснює розвиток взаємовідносин та угод у фінансовому середовищі. Часто дійсність близька до вихідних умов теорії. Якщо ж в реальній ситуації вихідні передумови не дотримуються, їх можна відкидати одне за іншим і визначати вплив кожного з умов на кінцеві результати.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Н
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Новости