Наука в Сибіру | СО РАН І «Газпром видобуток Надим»: конструктивний діалог | Наука в сибіру

У перших числах червня в новосибірському Академмістечку побувала з візитом делегація ТОВ «Газпром видобуток Надим». В ході візиту був збудований щільний графік роботи, що включає в себе відвідування інститутів Сибірського відділення РАН, зустрічі та спільні заходи з співробітниками НДІ і керівництвом СО РАН.

В Інституті економіки та організації промислового виробництва СО РАН відбулося обговорення доповіді Генерального директора ТОВ Газпром видобуток Надим Сергія Миколайовича Меньшикова про управління великими багатопрофільними нафтогазовидобувними підприємствами В Інституті економіки та організації промислового виробництва СО РАН відбулося обговорення доповіді Генерального директора ТОВ "Газпром видобуток Надим" Сергія Миколайовича Меньшикова про управління великими багатопрофільними нафтогазовидобувними підприємствами. "Актуальність теми, - зі слів доповідача, - загострилася у 2008-2009 роках, коли була економічна криза і стояла завдання економічного вирівнювання ситуації". На більш тривалому часовому відрізку "Газпром видобуток Надим" виробляє перенесення основних потужностей і обсягів видобутку газу з первинних родовищ, найбільшим з яких є Ведмеже, в арктичну зону - на Бованенково і Харасавей. Це пов'язано з плавним спадом продуктивності свердловин на старих майданчиках і високою, до 70%, ступенем зносу встановленого там обладнання.

Виробничники і вчені-економісти обговорювали варіанти інвестиційних стратегій в газовій галузі, структурні моделі управління великими підприємствами, проблеми використання вторинних ресурсів і розвитку безвідходних технологій. Зокрема, "Газпром видобуток Надим" відкрив ділянку по переробці свердловини породи в гранулят, який використовується для відсипання доріг і полігонів. Дискусія з непрофільних витрат виявила проблему, актуальну і для Сибірського відділення - передачі муніципальних утворень тих активів, які вважаються непрофільними. Стосовно установам охорони здоров'я в нафтогазовій галузі С.Н. Меньшиков висловив думку про те, що "... адміністрації не зацікавлені в підтримці того рівня професіоналізму, який необхідний в умовах Крайньої Півночі".

Днем пізніше представники ТОВ «Газпром видобуток Надим» виступили на об'єднаному засіданні вчених рад Інституту нафтогазової геології і геофізики ім. А.А.Трофімука СО РАН та Інституту геології і мінералогії ім. В.С. Соболєва СО РАН. Доповіді були зроблені співробітниками Інженерно-технічного центру компанії, в тому числі і його директором кандидатом технічних наук Григорієм Костянтиновичем Сміливий, і стосувалися спеціалізованих моментів, пов'язаних з технологіями розвідки і розробки родовищ. Директор ІнгГУ СО РАН академік Михайло Іванович Епов назвав цю подію знаковою, прокоментувавши: «Ми давно вели переговори, запрошували приїхати і розповісти про особливі завдання, що стоять перед компанією ТОВ" Газпром видобуток Надим "в арктичному регіоні». Слухачами був відзначений найвищий рівень доповідей, відповідний, за зауваженням М.І. Епова, складності питань, які стоять на Півночі. Науковий керівник ІнгГУ СО РАН академік Олексій Еміль Конторович звернув увагу на важливість ретроспективного аналізу подій навколо використовуваних родовищ: «Це дозволяє досконаліше будувати технологічні аспекти для тих завдань, які ще тільки належить розробляти», - сказав він. У числі висловлених вченими пропозицій було і що стосується підготовки кадрів - його зробив М.І. Епов. За його словами, було б дуже корисно використовувати досвід, що нагромадився (зокрема детальний опис і деталі технологій вже відпрацьованих родовищ, які втратили компонент комерційної таємниці в силу часу) для навчання молодих фахівців.

Представники делегації «Газпром видобуток Надим» також виступили на засіданні Президії СО РАН, а спільна робота керівництва ТОВ "Газпром видобуток Надим" і Сибірського відділення РАН буде продовжена в формі виїзного засідання Президії СО РАН в Надимі і на родовищі Бованенково.

www.COPAH.info

Поділися з друзями:

Новости