Навіщо і як купувати і продавати готовий бізнес.

При передруці посилання на http://l-konsul

При передруці посилання на http://l-konsul.biz обов'язкове!
Зареєструйтеся тут на сайті за посиланням:
https://www.b17.ru/register.php?p4892 ОТРИМАЙТЕ подарунок за реєстрацію!
У наш час бізнес - це не тільки заняття. Сам бізнес є так само і товаром, предметом купівлі і продажу. Продаж бізнесу це досить складний процес, який має свої нюанси.

Хто такий бізнес-брокер?

Багато підприємців, бізнесмени напевно вже чули від своїх знайомих, що є фірми (агентства нерухомості, бізнес-брокери, інвестиційні фонди і т.д.), які допомагають продати і купити готовий бізнес. Однак доводиться визнати, що рівень якості послуг цих фірм залишає бажати кращого.

Стандартний пакет послуг бізнес-брокера включає в себе: оцінку / формування ринкової ціни, ефективності бізнесу, консультації з питань, пов'язаних з пошуком покупця і просуванням пропозиції замовника на ринку, процедурою юридичного переоформлення прав власності на об'єкт. Продаж бізнесу вимагає від бізнес-брокерів знань нормативно-правової бази, що регулює питання відчуження бізнесу, навичок експерта-оцінювача, маркетолога, здатного донести до цільової групи суть і унікальність бізнесу, що продається.

Похвалитися наявністю всіх трьох складових можуть не всі, що послужило підставою для закриття даного напрямку в ряді великих агентств нерухомості. Виявилося, що продати бізнес набагато важче, ніж нерухомість, майновий комплекс. Якщо нерухомість - це необхідність, яка усвідомлюється всіма, то в необхідності включення в підсумкову ціну бізнесу, нехай навіть і ефективного, ще потрібно переконати!

Разом з тим, вкладення грошей в придбання бізнесу обіцяє велику прибутковість, що швидко оцінили активні інвестори європейської частини Росії. З огляду на, що зростання цін на ринку нерухомості Сибіру стагнує, а також в світлі світової кризи актуальність даного інструменту вкладення грошових коштів тільки зростає, що підтверджується попитом з боку власників приватного капіталу р Барнаула.

В першу чергу, бізнес-брокер - це експерт, який може підійти до процесу продажу / покупки бізнесу комплексно. На даний момент такий комплекс послуг, на Сибірському ринку, надають одиниці. Більшість компаній, які позиціонують себе як продавці готового бізнесу, насправді такими не є і можуть бути визнані лише як посередники, в чиїх послугах покупці / продавці бізнесу практично не потребують.

А що власне продаємо і купуємо?

Навряд чи для вас буде новиною, що розвиток бізнесу відбувається з використанням двох стратегій - екстенсивної (за рахунок якості) і інтенсивної (за рахунок кількості). У цій статті ми зупинимося на останній. Вона найбільш властива економіці, що розвивається, що підтверджує розвиток різних мережевих форм організації бізнесу на ринку торгівлі та послуг міст Сибіру і міста Барнаула зокрема.

І ось, вибравши інтенсивну стратегію, керівник запитує себе: відтворити новий підрозділ з «нуля» або купити вже готовий бізнес з розвиненою інфраструктурою?

Звичайно, в галузі, де межа розвитку ринку ще не досягнуто, підприємці вважають за краще відкривати новий магазин або салон краси самостійно. Пояснюється це прагненням заощадити, а іноді і просто прагненням задовольнити амбіції новатора.

Що ж стосується галузей з низьким порогом входу на ринок, таких як станції технічного обслуговування, салони краси (перукарні), невеликі магазини і павільйони, то тут ситуація досягла того рівня, коли купити готовий бізнес економічно більш виправдано. Готовий бізнес вже має необхідні дозвільні документи та ліцензії.

Перш ніж приступити до вивчення суті процесу купівлі / продажу готового бізнесу, необхідно визначити, що ж таке бізнес. Адже часто, публікуючи оголошення «продам бізнес», підприємці розпродають основні та оборотні активи, тобто майновий комплекс, тим самим, реалізуючи витратний підхід до оцінки вартості бізнесу.

З позиції ж системного підходу бізнес - це явно щось більше, ніж комплекс майна, оскільки для свого розвитку потребує енергії від керівника і його підлеглих.

Згадаймо фразу американського конгресмена Чарльза Тейлора: «Бізнес - це як їзда на велосипеді: поки крутиш педалі - їдеш, але варто перестати крутити - відразу падаєш».

Отже, бізнес - це соціально-економічна система, цільової установкою якої є економічне зростання.

  • По-перше, бізнес як система формує і проявляє свої властивості тільки у взаємодії із зовнішнім середовищем.
  • По-друге, бізнес як система складається з комплексу елементів, призначених для вирішення складних організаційних, економічних або технологічних задач.
  • По-третє, бізнес як система існує до тих пір, поки функціонують зв'язку між елементами системи, т. Е. Окремі компоненти системи існують лише в силу існування цілого.

В сучасних законодавчих актах РФ, незважаючи на фактичну наявність самого ринку купівлі / продажу готового бізнесу, визначення терміна «бізнес» відсутній, тому ми наведемо термін, вироблений бізнес-спільнотою.

Бізнес - це приносить регулярний дохід діяльність, здійснювана особою, що володіє необхідним для цього правовим статусом: юридичною особою, комерційної або некомерційної (здійснює підприємницьку діяльність, відповідну цілям, заради яких вона створена, і служить досягненню цих цілей) організацією або приватним підприємцем.

Визначившись з терміном «бізнес», зупинимося на причинах, які змушують підприємців продавати свій бізнес. У загальному вигляді їх можна поділити на чотири групи.

1. Економічні причини продажу:

- недостатня, на думку керівництва підприємства, ефективність бізнесу (рентабельність, термін окупності і т.д.);

- нестача обігових активів, в результаті фірма працює не в повну потужність і поступово «поїдає» сама себе;

- термінова потреба засновників в готівки фінансових ресурсах;

- фінансова криза, пов'язаний зі збитковістю підприємства (зростання конкуренції, ставок по оренді приміщень, сезонність фармацевтичного бізнесу і т.д.).

2. Організаційні причини:

- розбіжності серед власників бізнесу;

- спеціалізація бізнесу, звільнення від непрофільних активів;

- некомпетентність найманого менеджменту або самого керівника;

- відсутність часу у підприємця для занять бізнесом (участь у виборах, інші бізнес-проекти);

- переїзд власника до іншого регіону, зміна місця проживання.

3. Виробничо-комерційні причини:

- ігнорування сучасних методів продажів і управління асортиментом;

- стадія розвитку бізнесу знаходиться на рівні стагнації, спроби до пожвавлення бізнесу не робляться;

- введення нових стандартів ведення бізнесу з боку держави.

4. Психологічні причини:

- втрата інтересу до бізнесу у власника (Project manager);

- втома від ведення бізнесу;

- невідповідність або відсутність соціально-психологічних установок підприємця, необхідних для ефективного управління бізнесом.

Сам процес купівлі / продажу готового бізнесу можна умовно розділити на три частини:

Перший етап - підготовчий

Мета етапу - перевірка документів на відповідність чинному законодавству, а також з'ясування особливостей регулювання передачі прав на частки (акції) підприємства, повноважень органів управління підприємства, порядку прийняття рішень учасниками, здійснення великих угод.

Даний етап включає в себе:

- вивчення історії бізнесу для виявлення можливих порушень закону,

скоєних в процесі приватизації або акціонування підприємства; порушень прав учасників при їх зміні, наявності тих чи інших обтяження майна підприємства;

- досліджується походження активів компанії;

- аналіз основних для діяльності підприємства договорів (оренди, кредиту, лізингу, поставки та інших довгострокових договорів);

- виявлення осіб, коли-небудь володіли правом розпорядження майном підприємства. Отримання нотаріально завірених розписок про відсутність позабалансових зобов'язань за досліджуваний період. Або підписання гарантійного зобов'язання, згідно з яким засновники несуть персональну відповідальність за будь-які запозичення компанії протягом останніх трьох років;

- аналіз нормативної бази, що регламентує діяльність підприємства, і перевірка наявності всієї потрібної для ведення відповідної діяльності дозвільної та іншої аналогічної документації (ліцензій, дозволів, висновків державних органів, сертифікатів, атестатів, страхових полісів тощо);

- експертиза кадрової документації підприємства, вивчення його штатного складу, умов взаємодії компанії із залученими (позаштатними) співробітниками.

Другий етап - оцінка ринкової вартості бізнесу

Мета етапу - оцінити реальну ринкову вартість бізнесу з використанням раціональних економічних критеріїв.

При цьому необхідно розуміти, що вартість і ціна бізнесу - це дещо різні поняття. Ціна бізнесу визначається шляхом переговорів і залежить від зовнішніх факторів. Фактично це грошова сума, за яку продавець згоден продати, а покупець - купити бізнес.

Процес оцінки вартості бізнесу здійснюється незалежної оцінної організацією, яка володіє необхідною для цього підготовкою і повноваженнями. Хоча встановити вартість бізнесу може і сам власник. Єдиною перешкодою тут є недолік знання методів, що застосовуються у практиці оцінки. Підприємцям в силу суб'єктивного підходу властиво завищувати вартість продаваного бізнесу, що може істотно загальмувати процес продажу.

Третій етап - оформлення права власності

Мета етапу - закріпити право власності на бізнес з урахуванням специфіки юридичної особи. Оформлення права власності в залежності від форми організації відбувається шляхом відчуження акцій, пайової участі або паїв.

Що в підсумку?

Купивши ТОВ або ЗАТ, необхідно протягом десяти днів повідомити ДПІ про зміну генерального директора та учасників або акціонерів, шляхом подання копій відповідних документів поштою або особисто в юридичний відділ. Вчинення правочину щодо продажу бізнесу тягне за собою сплату податків її учасниками. Так, з отриманого від продажу бізнесу доходу продавець-громадянин сплачує прибутковий податок, продавець-організація - податок на прибуток.

У деяких випадках відчуження бізнесу відбувається шляхом переоформлення на ім'я нової організації всіх основоположних договорів підприємства, укладення договорів купівлі-продажу нерухомості, обладнання та іншого майна. Недоліком зазначеної форми передачі бізнесу є неминуча втрата таких його важливих складових, як, наприклад, ліцензій, без яких законне функціонування підприємства неможливо.

П рімери некоректної поведінки продавців бізнесу.

Ситуація № 1. «Продаю діючий бізнес - магазин лікеро-горілчаних виробів». При цьому термін дії ліцензії закінчувався в цьому ж місяці. При першій зустрічі, коли бізнес-брокер після первинного аналізу факторів запропонував знизити ціну продаваного бізнесу через те, що продаж спиртного протизаконна і неможлива при простроченої ліцензії, він почув таке: «Нічого, нічого, кому треба, той знову ліцензію отримає. А ціну все одно не знижуючи. Може, розбиратися не будуть і візьмуть як є ».

Об'єктивно вартість подібного «бізнесу» при простроченої ліцензії прагне до ціни майна. Запросити же початкову суму власник міг би за умови передпродажного переоформлення дозвільних документів.

Ситуація № 2. Оголошення «Продаю виробничий бізнес, постійна клієнтська база, довготривалі договори з постачальниками сировини. Виручка в місяць - 190 тис. Руб., Чистий прибуток - 130 тис. Руб., Ціна - 2,5 млн. Рублів ».

На перший погляд, такий бізнес - подарунок долі. Але при правовому і економічному аудиті документів з'ясовується, що оформлено підприємство як торгове (в реальності виробниче). Самостійним продажем випущеної продукції не займається, віддавши цей процес «в оренду», як висловився продавець бізнесу, за договором іншій компанії кілька місяців тому. Відповідно, контракти з клієнтами оформлені на «орендарів», а продавець за офіційними фінансовим потокам має нульовий прибуток. При цьому виробниче обладнання взагалі ніде не числиться. По суті, таке «юридична особа», на якому немає ні обладнання, ні договорів, ні оборотів, нічого не варто. Обгрунтувати ціну, яку запитує продавець, в цьому випадку неможливо.

Що впливає на ціну бізнесу

фактор

вартість зростає

вартість знижується

Відповідність документообігу компанії законодавчим нормам

Прозорість бухгалтерських документів, відсутність податкових порушень і т. П.

Неправильно оформлена документація, значна різниця між білою і чорною прибутком, явний відхід від податків

Виробниче / торгове приміщення

Знаходиться у власності або на договорі довгострокової оренди

Знімається в оренду на короткий термін

Час роботи на ринку

Підприємство існує від двох і більше років, пристойний "вік" компанії підтверджує її стабільність

Підприємство діє менше року.

Клієнтська база

Є система налагоджених довгострокових контрактів з постачальниками / покупцями; ексклюзивні стосунки з деякими з них; є перспектива росту клієнтської бази

Продажі / поставки здійснюються за одноразовими або короткостроковими договорами або на основі особистих зв'язків власника, неоформлених офіційно

Конкурентне середовище

Обмежене коло гравців на профільному ринку, де зазначена компанія міцно займає свою нішу; явні конкурентні переваги бізнесу

Високий рівень конкуренції без чіткої позиції компанії на ринку; ймовірність появи нового сильного гравця

Кредитна історія

Відсутність заборгованостей за поточними позиками, виконання кредитних зобов'язань в строк, відсутність прихованих боргів

Порушення графіків виплат по кредитах, приховані / явні боргові зобов'язання

Частка власника, що виставляється на продаж

Бізнес, виставлений на продаж, належить одному власникові (100-процентна частка власника)

Продавець бізнесу має лише часткову частку власності на активи підприємства; підвищується ймовірність конфліктів нового господаря з співвласниками

Ексклюзивність товару / послуги компанії

Продукція підприємств унікальна і / або високо затребувана

Підприємство виробляє товари / послуги, які присутні на ринку в достатку або на які відсутній чіткий попит

Перспектива розширення бізнесу

Є й чітко простежується

Відсутня або вимагає значних вкладень при довгому терміні окупності

устаткування

Має значний запас міцності, термін служби не закінчився

Знаходиться в експлуатації тривалий час, вимагає швидкої заміни

Місцезнаходження (для торгових роздрібних компаній)

Поблизу від потенційних споживачів, на "червоній лінії"

У віддалених або малопроходімих районах міста

можливість розстрочки

Покупець має можливість внести плату за бізнес частинами

Вся сума повинна бути внесена відразу після укладання угоди

Кілька рекомендацій бізнес-брокера, які допоможуть Вам швидко продати бізнес.
1. Виставляючи відразу максимальний цінник на свій бізнес, який продавець обмежує число покупців. Позиція «можливий торг» спочатку програшна. Якщо Ви хоча б раз публічно знизите ціну, то логіка «значить з бізнесом щось не те» дозволить претендувати покупцеві на нижню планку. Ціна бізнесу знаходиться десь між «вартістю покупця» і »вартістю продавця». Шукайте «золоту середину»!

2. Не варто економити на рекламі. Звичайно, розміщувати рекламу всюди, де тільки можна, не варто. В даному випадку ми говоримо про ефективну рекламу, що безпосередньо залежить від масштабів бізнесу, а значить і його потенційних покупців. Наприклад, пивний магазин в Барнаулі навряд чи цікавить інвесторів з Москви, тому доцільніше розміщувати оголошення на міському сайті з високою відвідуваністю. Це дозволить в найкоротші терміни зрозуміти наявність попиту на Ваш бізнес. Звичайно ми не проти безкоштовних дощок оголошень, ви можете легко знайти через пошукову систему використовуючи різноманітні пошукові запити, такі як «продам бізнес», «продаж турагентства», «купити магазин», «продаж салону краси», «продаж автомийки», «продаж кафе »,« продам магазин »,« куплю бізнес »,« продаж автосервісу ».

3. Проводьте першу зустріч на нейтральній стороні. Покупець / інвестор, якого в першу чергу цікавить місце розташування бізнесу, а не його прибутковість, повинен насторожити Вас. Зустрітися з потенційним покупцем ближче. Дізнайтеся, де він зараз працює, чим займається. Чому вирішив купити саме Ваш бізнес? Не поспішайте, Ви ж знайомі з російською народною приказкою.

4. Укладайте угоду про наміри, де прописуються послідовні кроки по зміні власника, передачі майна та договірних зобов'язань.

Php?
Хто такий бізнес-брокер?
А що власне продаємо і купуємо?
І ось, вибравши інтенсивну стратегію, керівник запитує себе: відтворити новий підрозділ з «нуля» або купити вже готовий бізнес з розвиненою інфраструктурою?
Що в підсумку?
Чому вирішив купити саме Ваш бізнес?

Новости