Навіщо потрібні юристи, коли вони не приносять користі і як з ними працювати

  1. Юристи не потрібні для переговорів
  2. Варіант «просто фіговий»: візит юриста - сюрприз
  3. Варіант «дуже фіговий»: візит юриста - не сюрприз
  4. Юристи потрібні до і після переговорів
  5. Юристи не потрібні для читання договорів
  6. Юристи потрібні для розуміння договорів
  7. Юристи не потрібні, щоб ускладнювати
  8. Юристи потрібні, щоб спрощувати
  9. підсумки

Володимир Бєляєв   У мене є цікава статистика: більшість звернулися за юридичною допомогою не потребують її Володимир Бєляєв

У мене є цікава статистика: більшість звернулися за юридичною допомогою не потребують її. Їм не потрібен юрист, тому що їх проблема вирішується звичайним здоровим глуздом, а вони про це не знали.

Юристи не потрібні для переговорів

Сферичний діалог в вакуумі:

- Привіт! Нам клієнт не платить. Сходи з нами на переговори, а?

- Ні.

- Чому?

Відповідь завжди різний, але завжди про одне й те ж: юрист для переговорів не потрібен. Юрист - такий же парламентер, як прибиральниця, бухгалтер чи економіст, не краще і не гірше. Ви ж не їздите на переговори з прибиральницею? Так навіщо там юрист?

Поставте себе на місце зустрічає боку: у вас проблема, ви домовилися зустрітися і обговорити її, ви запросили до себе контрагента, він прийшов на зустріч і притягнув з собою юриста. Навіщо? Чому? Чого він хотів домогтися? Моя практика показує, що в більшості випадків ситуація зводиться до вибору з двох варіантів: просто фігового і дуже фігового.

Варіант «просто фіговий»: візит юриста - сюрприз

Уявний монолог запрошуючої сторони: «Цікаво, навіщо він притягнув з собою юриста? Навряд чи, щоб домовитися по-хорошому. Вони явно збирають докази для суду. Може, будуть загрожувати. Я адже в законах ні чорта не розумію, треба кликати свого юриста, але він як раз у відрядженні. Можливо, саме тому контрагент притягнув свого юриста. Все вирахували і розрахували, мерзотники. Ну все, вистачить. Вдих, видих ... Заспокоївся. План такий: поговоримо ні про що півгодинки, і я випроваджу їх звідси. Головне - нічого не заперечувати і не затверджувати, раптом вони все пишуть? »

Варіант «дуже фіговий»: візит юриста - не сюрприз

Запрошуюча сторона, дізнавшись, що ви прийдете з юристом, підготує вам теплу зустріч. Навпаки вас буде сидіти авральна команда: директора юридичного, економічного, бухгалтерського і планового відділів, начальник служби безпеки, голова ради директорів і, по можливості, парочка акціонерів з категорії «гаманці товстіший, вид покруче».

Переговорів не вийде. Якщо ви почнете переговори, вас тупо задавлять кількістю, спровокують на бурхливу реакцію і не дадуть домовитися. Якщо спробуєте піти, що, на мій погляд, було б розумно, звичаї ділового обороту і особливості російського бізнесу змусять вас і вашого опонента подумати, що ви злякалися і злили переговори.

Звичайний нормальний юрист вміє посилатися на закони, орієнтуватися в судовій практиці, не спати на переговорах і відчувати екстаз від пункту на вісімнадцятій сторінці «Протоколу врегулювання розбіжностей за додатком до додаткової угоди для договору надання послуг».

Я не впевнений, що юрист допоможе вам швидко вирішити проблему на ділових переговорах, ну хіба що процитує до місця щось дуже офіційне і ефектно звучить. Навряд чи це змінить вашу долю на краще.

Юристи потрібні до і після переговорів

Замість того, щоб тягнути юриста на переговори, змушуючи проявити рідкісний талант переговірника, використовуйте його типові сильні сторони - попросіть допомогти вам підготуватися до зустрічі.

Думка юриста на сторінку А4, включаючи вичавлювання з законів і судової практики, застрахує вас від юридичної шантажу і допоможе саме тоді, коли ви будете потребувати допомоги. Підглянути в шпаргалку крутіше, ніж шепотітися з юристом в переговорки.

Безкоштовний бонус - можливість взяти паузу в особливо ударний момент переговорів, зробити покерфейс, дістати з дипломата кілька копій шпаргалки і ввічливо вимовити заздалегідь підготовлену фразу: «До речі, джентльмени, ось думка наших юристів. Ознайомтеся, будь ласка, на дозвіллі. Ні-ні, я не юрист, не треба нічого обговорювати або заперечувати, я все одно нічого не зрозумію. Якщо вже обговорювати - то факти і щоб домовитися, а не закони, щоб воювати. Ну так що?".

Ваш юрист стане в нагоді і після переговорів: витратьте пару робочих годин на наступний день, щоб обговорити все, що ви вчора дізналися. Це допоможе вам і йому спланувати наступні кроки: поки ви фігачіть на переговорах, ваш юрист захищає тили, стежачи за папірцями і контролюючи дії своїх опонентів.

Юристи не потрібні для читання договорів

За три роки приватної практики я прочитав пекельних темряву договорів. До більшості з них, а так само і до деяким моїм, застосуємо хоча б один термін: кривої, косою, тупий, безчесний, важкий, заплутаний, що буяє стилістичними і орфографічними помилками. Жоден з них не суперечив закону.

Доручати звичайному юристу «прочитати договір» найчастіше безглуздо - ваш виконавець не зрозуміє завдання. У більшості випадків такий юрист відбудеться від вас стандартним комплектом:

  • напише і відправить вам розлоге юридичний висновок у стилі «договір відповідає законодавству, але може містити бізнес-ризики, тому настійно рекомендуємо вам самостійно прочитати договір»;
  • додасть в текст договору пару-трійку коментарів різного ступеня свідомості: пункти 2.3. і 3.6. поміняти місцями, неустойку збільшити до 1% в день і виключити пункт про відчуження прав;
  • виставить рахунок на дві-три години.

У гіршому випадку юрист вплутається в народну гру «узгодження договору» з простим правилом «чим більше часу я витрачу, тим більше грошей мені клієнт заплатить».

Звичайний юрист не працює в координатах «добре для клієнта - погано для клієнта»; звичайний юрист працює в координатах «відповідає закону - не відповідає закону». Це нормально і навіть добре, якщо вам потрібен саме такий юрист. Але як бути з практичною користю?

Юристи потрібні для розуміння договорів

Щоб заощадити гроші на юридичних послугах, читайте договори самостійно і не ставте перед звичайними юристами завдання «прочитати договір». Будь-яка стаття з категорії «як стати юристом за півгодини» допоможе вам навчитися читати юридичні тексти і не засипати на півдорозі. Візьміть, хоча б, мою попередню статтю .

Увага, лайфхак. Основні інструменти юриста, Google з «Яндексом», тексти законів і судова практика - безкоштовні. З тривіальними завданнями, яких більшість, можна впоратися і самостійно, якщо вам простіше витратити свій час, ніж гроші на юриста.

Щоб юрист був корисний, намагайтеся його з ножем у горла вже після того, як самі прочитаєте договір. Ви бачите, що через пункт 8 розділу 8 на сторінці 41 поставка може затягнутися? У вас немає бізнес-аргументів для торгу? Штовхніть юриста, раптом він знайде вам корисний привід.

Неустойка за прострочення поставки занадто здорова, а за прострочення платежу - занадто дрібна? Запитайте у юриста, як закон і практика допоможуть врівноважити ситуацію.

Юрист за триста-п'ятсот рублів на годину нафігачіл темряву коментарів і зауважень? Відмінно, у вас є можливість виховати його і навчити дивитися на договір вашими очима, тим самим ви підвищите його ККД. Просто кожен раз витрачайте півгодини-годину свого часу, щоб задавати йому правильні питання:

  • У договорі дійсно дуже потужна неустойка. Ти видалив пункт, круто. Але ти ж знаєш, що вони будуть на ньому наполягати. Ми витратимо надто багато часу на те, щоб їх переконати в цьому. До речі, ми можемо і провалити переговори. Подумай, як ще можна вирішити проблему, не видаляючи цей пункт?

  • Здача-приймання в договорі передбачає «мотивовану відмову» з терміном в десять днів. Щоб спростити нам життя, ти зменшив термін до п'яти. Хороший хід, спасибі. Але чому ти впевнений, що вони погодяться? Як твоя правка вирішує нашу задачу? Що робити, якщо вони не погодяться? Як ти можеш допомогти нам переконати їх в нашій правоті?

Правильні питання творять чудеса, прокачувати звичайного юриста до хорошого за півроку. Одного разу ваш юрист раптово з'ясує, що:

  • Видаляти пункт не мало сенсу, це ж червона ганчірка для бика і привід для кривавої різанини бензопилою прямо на переговорах. А як щодо того, щоб зробити неустойку симетричною і чесною? Заодно і текст простіше буде.

  • Мотивовані зауваження - фігня. Будь-які зауваження завжди можна мотивувати, не договором, так законом або, в крайньому випадку, звичаями ділового обороту. Що якщо взагалі видалити право на мотивовані зауваження, зате додати пункт про те, що якщо за п'ять днів не підписали акт, то роботи вважаються прийнятими без заперечень?

Завдання юриста - не прочитати договір, а допомогти вам його зрозуміти. Юрист, який дивиться на договір очима свого клієнта і вміє бачити не тільки юридичні ризики - страшна рідкість. Тримайтеся за нього і нікому не віддавайте.

Юристи не потрібні, щоб ускладнювати

Якщо ви - маленький стартап, вам критично важливо швидко почати роботу і дожити до стану «ура, у нас є чистий прибуток». Ви вважаєте кожну копійку, трясе над кожним клієнтом і хворієте, коли починається фігня. Щоб фігні було менше, ви, за порадою, рекомендації або наказом інвестора, взяли в команду юриста.

Почалося щось дивне: проблем менше не стало, зате кудись стала зникати прибуток. З'явилися дивні папірці, на які ви стали витрачати все більше і більше часу: кожну потрібно прочитати, узгодити, завізувати ...

Укладати договори стало складніше і довше. Раніше ви витрачали на переговори з контрагентом годину, тепер витрачаєте три. Раніше обговорювали договір за дві години, тепер - за три дні. Раніше писали два листи, тепер - десять. Що змінилося? У команді з'явився юрист. Ви поставили йому завдання: «чувак, ти юрист, значить, стеж, щоб все було по закону».

Спочатку він сказав вам, що оферта на сайті - міна, яка ось-ось вибухне. Його сумніви здалися вам обгрунтованими: папірці з підписом немає, значить, раптом контрагент заперечить факт укладення договору? Довелося з усіма укладати договори. На один договір, до речі, витрачається аж цілий тиждень. Чому? Тому що ви витрачаєте час на поїздки і переговори, а юрист, бухгалтер і економіст - на узгодження договору.

Узгодження договору - це вид чемпіонату світу з пінг-понгу. Спочатку ви граєте всередині своєї компанії. Потім те ж саме робить ваш контрагент. У фіналі ви рубітесь з ним «команда на команду». Коли, здавалося б, ви вже домовилися, щось ламається - і все починається спочатку.

Чим більше в команді фахівців, тим більше часу займає погодження. Предcтавьте собі, що тільки в вашій команді договір повинні подивитися бухгалтер, економіст і юрист.

Три години на кожного фахівця з урахуванням бюрократичних накладок і з допущенням, що все прекрасно - і ось вже цілий робочий день команда витратила на перекладання папірців. Якщо ж в договорі щось не так, узгодження з'їдає тижні робочого часу і, отже, весь цей час компанія працювала в збиток. Тепер помножте витрати часу на два, якщо у контрагента налагоджена та ж процедура.

Сумна практика: десять чоловік можуть місяць узгоджувати десять договорів. Жоден з них не уклали вчасно. Щоб виправдати затримки, викликані раздолбайства, учасники процедури придумували абсолютно безглузді правки.

Якщо ви - не стартап, у вас те ж саме, просто ви з цим змирилися. А дарма.

Юристи потрібні, щоб спрощувати

Завдання юриста - економити гроші клієнта в найширшому сенсі цього слова. Хороший юрист вміє економити час, знижувати витрати або збільшувати прибуток.

Якщо в компанії є рутинні шаблонні процедури, юрист впроваджує оферти або стандартні форми договорів, виключає процедуру узгодження і не боїться взяти на себе відповідальність за самостійне рішення. Apple прекрасно працює по оферт і його поки не засудили - чим ви гірші Тіма Кука?

Якщо компанія укладає купу договорів по чужим шаблонах, юрист тверезо оцінює реальні ризики, а не висмоктує з пальця теоретичні наслідки, які можуть настати виключно в місячну ніч п'ятниці тринадцятого на перехресті семи доріг. Ну навряд чи «Пошта Росії» буде погоджувати з вами зміни в пункті про неустойку.

Якщо компанія збирається воювати в суді, юрист точно знає, що судове мочилово - непередбачуване, тривалий і витратний дійство, а виграти суд - далеко не те ж саме, що отримати гроші. Тому юрист робиться в досудових переговорах до останнього. Якщо видно, що йти в суд не має сенсу - клієнтові вигідніше укласти мирову угоду, ніж витрачати час на свідомо даремний суд.

підсумки

Юрист в команді не обов'язковий, якщо у вас є час займатися навколоюридичних речами. Основні юридичні ризики тривіальні і менш небезпечні, ніж ризики, які відловлюються елементарною логікою і здоровим глуздом. Відсутність юриста допоможе стартапам заощадити на витратах під час старту.

У деяких завданнях, які часто делегують юристам, можна розібратися і без них. Якщо ви не хочете витрачати гроші на юриста, ви можете вирішувати ці завдання самостійно. Це не страшно, не боляче і не дуже небезпечно. Звичайний юрист дивиться на проблему з точки зору «законно - незаконно». Навряд чи він відразу і швидко буде відловлювати неюридичні, але важливі для вас ризики. Гарна ідея - прокачати його, виростити під свої потреби і триматися за нього до останнього.

Нормальний юрист по інерції прагне все бюрократизувати і ускладнити; хороший - зменшує витрати, економить час, збільшує прибуток; відмінний - телепат: він дивиться на світ вашими очима і користь від його втручання, як правило, більше, ніж витрати на його послуги.

Сходи з нами на переговори, а?
Чому?
Ви ж не їздите на переговори з прибиральницею?
Так навіщо там юрист?
Навіщо?
Чому?
Чого він хотів домогтися?
Головне - нічого не заперечувати і не затверджувати, раптом вони все пишуть?
Ну так що?
Але як бути з практичною користю?

Новости