Навіщо «Терра Фуд» купує Тростянецький молокозавод

На думку експертів, саме по собі це підприємство не має великої ціни.

Д Д   ва великих гравця українського ринку молочної продукції - «Терра Фуд» та «Молочний альянс» - близькі до завершення операції по Тростянецькому молочному заводу ва великих гравця українського ринку молочної продукції - «Терра Фуд» та «Молочний альянс» - близькі до завершення операції по Тростянецькому молочному заводу. Про це повідомив Вадим Чагаровський, член наглядової ради «Терра Фуд», після появи в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку повідомлення про намір його компанії придбати 8 млн акцій (86,1% паперів в обігу) заводу. Він стане 19-м активом у виробничій системі холдингу в Україні.

За словами Чагаровського, переговори з «Молочним альянсом» ведуться вже протягом двох місяців. «Ми досягли домовленості», - стверджує член наглядової ради «Терра Фуд». За його інформацією, «Молочний альянс» продає все акції, якими володіє на поточний момент. Ще близько 14% паперів підприємства залишиться у власності міноритаріїв. «Завжди є певна кількість акцій, яке неможливо викупити. Є ще фізичні особи, які не продають папери з різних причин », - констатує Чагаровський.

Сума угоди невідома - сторони домовилися не розголошувати цю інформацію. Співвласник «Молочного альянсу» Олександр Деркач відмовився від коментаря. Труднощі в оцінці заводу поглиблюються нецільовим використанням цього активу.

Завод-привид

Тростянецький молочний завод потенційно може переробляти 100 тонн молока на добу. Незважаючи на це, директор консалтингового агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк відзначає, що саме по собі це підприємство не має великої ціни: «Він уже багато років тому (ще до переходу у власність« Молочного альянсу ») припинив переробку молока. Завод накопичував у себе сировину, яке відправлялося на інші підприємства компанії ».

Причиною оптимізації структури активів «Молочного альянсу» могло стати закриття російського ринку «молочки» для українських виробників. «До цього більше половини сирної продукції компанії - а це основний напрямок їх діяльності - йшло на експорт в Росію. Зараз такої можливості немає, і незрозуміло, чи буде. Ймовірно, їм просто не потрібно стільки сировини », - допускає Вінтоняк. Як і у випадку з «Терра Фуд», на рішення «Молочного альянсу» вплинув територіальний фактор. «Возити сировину на заводи в інших областях трохи незручно. У «Терра Фуд» ситуація протилежна - на відстані буквально десятків кілометрів розташовані їхні основні переробні потужності », - підкреслює експерт.

«Терра Фуд» також не має наміру запускати виробничі лінії в Тростянці, вважає аналітик. «Сумніваюся, що завод буде працювати, але він збирав близько 20 000 тонн молока на рік. Це здатне суттєво поправити сировинної баланс компанії », - вважає Вінтоняк.

Заділ на майбутнє

Вадим Чагаровський підтверджує, що розширення сировинної зони у Вінницькій області - головна мета «Терра Фуд», заради якої компанія набуває підприємство. «Тростянецький молокозавод цікавий нам з точки зору використання його як сировинної майданчика, оскільки входить в нашу сировинну зону. Він знаходиться поруч з нашими виробничими потужностями - Тульчинським маслозаводом, Вапнярського і Крижопільським сирзаводами. Незважаючи на кризу, ми ростемо - нам потрібно сировину, тому ми купуємо сировинні активи », - пояснює Вадим Чагаровський.

Детальних планів з розвитку компанії він не видає, але обіцяє активність на ринку найближчим часом: «За останні три місяці - з травня - ми стали лідерами ринку про торгівлю молочною продукцією не тільки в грошовому, а й у кількісному вираженні».

У попередні роки «Терра Фуд» також активно нарощувала сировинну базу - зокрема, компанія придбала невеликий молокозавод в Немирові (Вінницька область). Його роль у виробничому ланцюжку компанії аналогічна тій, яка буде відведена підприємству в Тростянці. Крім цього, в квітні 2014 року стало відомо, що компанія робила спробу придбати 82% акцій Володимирецького молочного заводу, який знаходиться в Рівненській області. Переговори з цього питання тривають досі.

Президент Союзу молочних підприємств Лідія Карпенко пояснює, що розширення сировинних зон необхідно компаніям для виходу на європейський ринок. «Зараз до 80% українського молока виробляється приватними господарствами, але для експорту в ЄС необхідно використовувати сировину класу« екстра »і вищого сорту. Якщо компаніям цікавий цей ринок, вони прагнуть працювати над сировинною зоною », - стверджує Карпенко.

джерело: forbes.ua

Новости