Не бійтеся колекторів

Максим Копейчиков

Максим Копейчиков, адвокат, партнер ЮФ "Ільяшев і партнери"

А ттракціон небаченої щедрості з боку депутатів триває.

На додаток до популістського закону "Про мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті" від 3 червня 2014 року депутат від Партії регіонів Сергій Кальцев пропонує заборонити продаж проблемних кредитів колекторам.

У Верховній раді зареєстровано і готовий до розгляду його законопроект про внесення поправок в закон про захист прав споживачів.

Якщо цей документ приймуть, то колекторам не продаватимуться портфелі проблемних споживчих кредитів.

Українці, які прагнуть отримати вигоду з усього, із задоволенням скористаються подарунком від парламентаріїв, щоб "покарати ненависні банки".

Звідки такі негативні припущення?

Цілком очевидно, що більшість українців прийняття закону буде трактувати як сигнал "можна не платити", і саме цього бояться банкіри і юристи.

Різниці в відповідальності позичальника, який не виконує свої зобов'язання перед кредитором, немає. Будь кредитор банком або колекторської компанією, позичальник несе такі самі обов'язки, і до нього можуть бути застосовані однакові санкції, передбачені договором і законодавством.

З психологічної ж точки зору боржнику буде набагато складніше при спілкуванні з колекторами. Це професіонали, "заточені" саме на стягнення боргів. Арсенал їх інструментів психологічного впливу широкий.

На відміну від банку, для якого стягнення боргів - не основний і явно не улюблений вид діяльності, для колекторів це основна робота. З іншого боку, позичальник, спілкуючись з колектором, домовиться про реструктуризацію кредитів набагато швидше, ніж з банком.

Банки зазвичай неповороткі. Вони довго вирішують питання в силу складної системи узгоджень і затвердження умов реструктуризації. Позичальнику за споживчим кредитом домовитися з великим банком про реструктуризацію кредитної заборгованості дуже важко, практично неможливо.

Говорити з такими позичальниками в великому банку навіть не стануть, крім випадку, коли банк затвердив загальну програму реструктуризації споживчих кредитів. Індивідуальні умови реструктуризації взагалі неможливі.

Зате з колекторами можна індивідуально розглянути кожен окремий випадок і знайти відповідне рішення щодо повернення або реструктуризації позики. Колектори більш гнучкі в переговорах і знаходити власні шляхи розв'язання, ніж банки.

У нашій практиці був випадок, коли позичальник був готовий на реструктуризацію, але банк з європейським капіталом три роки не міг визначитися з умовами.

Врегулювання ж питання з колекторами, яким банк поступився борг, зайняло півтора місяці і дозволило клієнту не просто реструктуризувати заборгованість, а й припинити зобов'язання за кредитним договором в цілому.

Наведений приклад є вдалою ілюстрацією того, що сумлінним позичальникам, які відчувають тимчасові труднощі з погашенням, не потрібно боятися колекторів. Свої зобов'язання потрібно виконувати.

* * *

Колонка є видом матеріалу, Який відображає вінятково точку зору автора. Вона НЕ претендує на об'єктивність та всебічність Висвітлення тими, про якові йдет.

Точка зору редакции "Економічної правди" та "Української правди" може НЕ збігатіся з точкою зору автора. Редакція НЕ відповідає за достовірність та Тлумачення Наведеної информации и Виконує вінятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, Який відображає вінятково точку зору автора. Вона НЕ претендує на об'єктивність та всебічність Висвітлення тими, про якові йдет. Точка зору редакции «Економічної правди» та «Української правди» может НЕ збігатіся з точкою зору автора. Редакція НЕ відповідає за достовірність та Тлумачення Наведеної информации и Виконує вінятково роль носія.

Звідки такі негативні припущення?

Новости