Негативне і позитивне сальдо зовнішньої торгівлі: опис, особливості та показники

  1. визначення поняття
  2. На практиці
  3. Позитивне сальдо
  4. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі
  5. Вплив торгового балансу
  6. теоретичне пояснення

Нікого вже давно не здивуєш наявністю в супермаркеті речей з усього світу. При бажанні можна цілий рік купувати банани з Південної Америки, чай з Шрі-Ланки і кави з Бразилії. Так кожен день ми відчуваємо на собі вплив міжнародної торгівлі. Точно так іноземці купують у себе вдома нашу продукцію. Сальдо зовнішньої торгівлі являє собою різницю між вартісним виразом вивезеного з країни і імпортованим в неї. Чим воно більше, тим краще для держави. Хоча і з цього правила є винятки. Про сальдо балансу зовнішньої торгівлі, його особливості та ролі в оцінці економічного розвитку ми і розповімо сьогодні.

Про сальдо балансу зовнішньої торгівлі, його особливості та ролі в оцінці економічного розвитку ми і розповімо сьогодні

визначення поняття

Міжнародна торгівля дозволяє розширювати ринки товарів і послуг. Вона дає можливість споживачам придбати продукцію, яка, в іншому випадку, була б для них не доступна. Глобалізація зв'язала воєдино практично всі країни. Зовнішня торгівля за своєю значимістю вийшла на перший план. Тільки для закритих економік, наприклад, КНДР, важливий виключно внутрішній обмін товарами та послугами.

На практиці

Найбільшими експортерами, якщо порівнювати їх показник вивезення товарів за кордон з валовим внутрішнім продуктом цих країн, є Сінгапур (188%), Ірландія (114%), Об'єднані Арабські Емірати (98%), Малайзія (74%) і Швейцарія (64% ). Однак ця інформація нічого не говорить про сальдо зовнішньої торгівлі. Країна може багато експортувати і імпортувати в надзвичайних масштабах. І її торговий баланс буде негативним. Сальдо визначається як різниця між обсягом експорту та імпорту. Якщо прийняти в розгляді ці показники, то виявиться, що Сінгапур, Ірландія, Об'єднані Арабські Емірати, Малайзія і Швейцарія дійсно мають позитивний торговий баланс. А негативний - Бразилія, Ефіопія, США і Японія. Так званий нейтральний баланс притаманний Аргентині. Її експорт у вартісному вираженні приблизно дорівнює імпорту в країну.

Позитивне сальдо

Зовнішній торгівлі вдається останнім часом зростати набагато більшими темпами, ніж виробництва і валового внутрішнього продукту. Це означає, що міжнародна складова внаслідок глобалізаційних змін стала основоположною для розвитку національних економік. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі виникає тоді, коли експорт у вартісному вираженні перевищує імпорт. Спостерігається приплив в країну національної валюти з іноземних ринків. Така ситуація є сприятливою ситуації, тому уряду, регулюю зовнішню торгівлю, прагнуть саме до такого результату. У США дані про торговельний баланс публікуються щомісяця Бюро економічного аналізу. Даний показник є основоположним фактором для визначення курсу валюти на світових ринках. При позитивному балансі держава має контроль за більшою частиною своєї грошової одиниці. Ситуація, коли експорт перевищує імпорт, сприяє зміцненню національної валюти країни. Хоча тут важливі й інші ринкові фактори. Велику роль на курс національної валюти також надають іноземні інвестиції. Якщо говорити тільки про торговельні ефекти, то позитивне сальдо означає високий попит на товари, вироблені в країні. Він сприяє підвищенню цін, зміцнюючи національну валюту. Подальше нарощування експорту тільки покращує ситуацію.

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі

Зворотною ситуацією є негативний баланс. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі означає, що вартість ввезених з-за кордону товарів більше, ніж експортованих з країни. Така ситуація має зворотний ефект на курс національної валюти. Негативний торговельний баланс означає маленький попит на неї на світових ринках. Це зменшує її курс по відношенню до інших валют. Для регулювання його волатильності країни можуть використовувати портфель інвестицій в закордонні рахунки. Також уряду іноді прив'язують свою національну валюту до більш стабільної грошової одиниці іншої держави. В цьому випадку ми говоримо про фіксований курс, на який не різниця між експортом і імпортом.

Іноді обчислюють ще й відносне сальдо зовнішньої торгівлі. Воно являє собою результат ділення балансового значення на кількість жителів або валовий внутрішній продукт. Найчастіше використовується другий варіант.

Найчастіше використовується другий варіант

Вплив торгового балансу

Багато економістів вважають, що тривалий наявність у країни негативного сальдо негативно впливає на національне господарство. Така ситуація призводить до того, що виробники починають розміщувати свої підприємства за кордоном. Це ще більше знижує курс національної валюти і призводить до падіння процентних ставок. Однак країною з найбільшим торговим дефіцитом є Сполучені Штати Америки. Тому при правильному регулюванні він може і не мати ніякого ефекту на економіку.

Як впливатиме позитивне або негативне сальдо, часто залежить від стадії ділового циклу. В період підйому торговий дефіцит може надавати позитивний ефект. Це пов'язано з тим, що в країну імпортується багато товарів, що утримує ціни на низькому рівні. Позитивне сальдо торгового балансу краще мати в період рецесії. Воно допомагає створювати робочі місця, збільшуючи попит на національні товари.

Воно допомагає створювати робочі місця, збільшуючи попит на національні товари

теоретичне пояснення

Існує кілька концепцій, які пояснюють прагнення держав виходити на міжнародний ринок товарів і послуг. Цим питанням займалися ще такі відомі вчені, як Адам Сміт і Давид Рікардо. Історично першою теорією, яка намагалася пояснити важливість позитивного торгового сальдо, був маркантілізм. Вони вважали, що експорт завжди повинен перевищувати імпорт. Меркантилісти вітали протекціоністські заходи. Золото і інші предмети розкоші взагалі не підлягали вивезенню за національні кордони. Сміт і Рікардо вже не розглядали торгівлю як гри з нульовою сумою. Вони розробили теорію абсолютних і порівняльних переваг. Серед інших концепцію, що пояснюють міжнародну торгівлю, напрацювання Хекшера і Оліна, Ленотьева, Вернона, Портера, Столпера і Самуельсона.

Новости