Неліцензійне ПЗ: чим загрожує використання піратського софту

  1. ПО з юридичної точки зору
  2. Види відповідальності за піратський софт
  3. Перевірять чи ні?

Програмне забезпечення - перший об'єкт для «нелегальної економії». Одна копія Windows 7 або Windows 10 може коштувати, як непоганий офісний монітор. Додамо сюди пакети Office і спеціалізовані програми на кшталт Фотошопа. Виходить дорого. Але ж все можна завантажити на флешку з торрент-трекера і встановити безкоштовно.

Давайте розберемося, що страшного може статися при використанні піратських копій в компанії і наскільки великий ризик.

ПО з юридичної точки зору

Програмне забезпечення - це такий же об'єкт авторських прав, як книга, музичний альбом або фільм. Завантажуючи Windows, ви порушуєте авторські права, а отже - закон. У статті 1259 ЦК РФ наведено перелік об'єктів авторського права, і ПО там теж є.

Тому використання зламаного ПЗ - серйозне правопорушення. Воно повсюдно поширене, але це не робить його нешкідливим. Якщо правопорушення розкриється - доведеться понести відповідальність.

Види відповідальності за піратський софт

Закон передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність. Яка саме настане - залежить від суми завданих збитків. Тобто від того, на яку суму компанія «напіратіла» програм. Грань - 100 000 рублів.

Простіше розібрати на прикладі. Припустимо, директор невеликої фірми встановив Windows 10 для кількох своїх співробітників. Сума збитку склала 60 000 рублів. Компанія понесе відповідальність згідно зі статтею 7.12. КоАП РФ. Це означає, що доведеться заплатити штраф:

  • посадовим особам - від 10 000 до 20 000 рублів;
  • юридичній особі (самої компанії) - від 30 000 до 40 000 рублів.

Крім цього, конфіскують все обладнання, на якому встановлені неліцензійні програми. Доведеться купувати нові комп'ютери. А це набагато накладнєє штрафу.

Якщо ж директор встановив крім Windows кілька зламаних відеоредакторів і піратські копії Microsoft Office - збитки перевищать 100 000 рублів, і настане кримінальна відповідальність. В цьому випадку мінімальне покарання - штраф розміром до 200 000 рублів. Максимальне - позбавлення волі на 2 роки.

Ситуація ускладнюється, якщо неліцензійне ПЗ використовувала «організована злочинна група» або «група осіб за попередньою змовою». Наприклад, якщо директор доручив завантажити піратські копії програм своєму секретарю, а встановити їх - сисадміну. Наслідки важкі:

  • штраф до 500 000 рублів;
  • або примусові роботи на строк до 5 років;
  • або позбавлення волі на строк до 6 років.

Все той же загрожує, якщо вартість вкраденого ПО перевищить мільйон рублів. За піратське ПЗ реально можуть посадити керівника.

Але і це не все. Власник авторських прав - тобто розробник ПЗ - може подати позов до суду і вимагати від керівника компенсації. Розмір компенсації - від 10 000 до 5 000 000 рублів.

Перевірять чи ні?

ПО організації зазвичай перевіряють, якщо надійшла заява в поліцію. Заява можуть подати конкуренти, розробник ПЗ, співробітники і хто завгодно ще. Якщо воно складено за офіційною формою - його повинні відпрацювати.

Статистика говорить, що кожен рік в Росії розглядають кілька сотень справ про порушення авторських прав на програмне забезпечення. Це не так багато, але ризик стати «одними з» є.

Тому краще не використовувати неліцензійне ПЗ. Зрештою, Windows треба купити тільки один раз, а велика частина стандартних офісних програм розповсюджується безкоштовно або умовно-безкоштовно. До того ж багато платних програми можна замінити на безкоштовні без втрати функціональності.

Не ризикуйте даремно.

Перевірять чи ні?

Новости