Неповторний Валентино Гаравані

Сьогодні, 11 травня, у одного з живих класиків моди Валентино Гаравані, або ж просто - Валентино, день народження. Не повірите, але йому виповнюється 79 років! І хоч він уже "на пенсії", тобто, не створює колекції для свого модного будинку, за рік до 80-річчя він бадьорий, веселий і елегантний настільки, що позаздрять навіть 20-річні!

Валентино народився в Ломбардії і модою цікавився з юних років - в старших класах. Він працював підмайстром своєї тітки і місцевого дизайнера. Коли йому виповнилося 17-ть, він переїхав до Парижа, де навчався в Школі витончених мистецтв і Синдикату Високої моди. У Парижі хлопець деякий час працював з Крістобаль Баленсьяґа, а потім потрапив в Jean Desses, де допомагав у створенні ескізів. Ще пізніше Валентино працював з Гі Ларош.

У 1959-му Валентино прийняв рішення повернутися на батьківщину, в Італію, і влаштуватися в Римі. Там, на Віа Кондотті, він відкрив свій Будинок мод. Правда, спочатку Гаравані витратив стільки грошей, що опинився на межі банкрутства. Але доля йому допомогла: незабаром він познайомився з Джанкарло Джаметті, який став його бізнес-партнером. Саме Джанкарло навів Валентино на думку про міжнародної експансії. Так, в 1962-м Валентино представив свою колекцію під назвою Gotha у Флоренції. Модний світ прийняв молодого кутюр'є з розпростертими обіймами.

Модний світ прийняв молодого кутюр'є з розпростертими обіймами

Джанкарло Джаметті і Валентино Гаравані

Слава Валентино і його модного будинку набирала обертів. Клієнтками модельєра стали найзнаменитіші дами світу - в тому числі, Жаклін Кеннеді та Одрі Хепберн. Джекі познайомилася з Валентино в важкий період свого життя. У вересні 1964 року Кеннеді замовила шість суконь з нової колекції дизайнера. Наряди належало виконати в чорних і білих тонах - Жаклін носила жалобу за вбитим чоловікові. Пізніше, втім, Валентино виявився поруч з незрівнянної Джекі і в радісний момент - саме він шив її шлюбна сукня для весілля з Аристотелем Онассисом.

Пізніше, втім, Валентино виявився поруч з незрівнянної Джекі і в радісний момент - саме він шив її шлюбна сукня для весілля з Аристотелем Онассисом

Жаклін Кеннеді виходить заміж вдруге. У мереживній сукні від Valentino

До початку 1970-х Гаравані був одним з найпопулярніших кутюр'є світу. Він чимало часу проводив в Нью-Йорку, спілкуючись з видатними діячами культури, моди і мистецтва. У 1975-му ж модний будинок Valentino показав першу колекцію pret-a-porter на Тижні моди в Парижі.

У 1982-му вийшла книга Valentino. Про що і про кого вона була написана, в общем-то, можна зрозуміти з назви. Це не єдиний твір про маестро - у 2008-му, вже після його відходу зі світу моди, вийшов документальний фільм "Останній імператор".

Валентино - дивовижна людина. Він, здається, єдиний, хто дозволив собі зробити цілком білу колекцію - сталося це в 1966 році. Ця подія в світі моди - те саме що виходу "білого альбому" The Beatles в світі музики. Відмінною особливістю тієї колекції стало ще й те, що вперше в історії моди логотип (в даному випадку, буква V) був використаний в якості декоративного елемента.

Відмінною особливістю тієї колекції стало ще й те, що вперше в історії моди логотип (в даному випадку, буква V) був використаний в якості декоративного елемента

Гаравані у виборі кольору завжди був консервативний. Він визнавав лише три кольори - чорний, білий і червоний. Його улюблений відтінок червоного навіть назвали "червоним Валентино". При цьому, його колекції завжди були різноманітні. І, зрозуміло, нескінченно елегантні.

І, зрозуміло, нескінченно елегантні

Розробляючи наряди, які надихали модниць усього світу, Валентино встигав робити ще безліч корисних речей. Наприклад, в 1989-му він відкрив Академію Валентино - вона призначена, зокрема, для презентацій художніх виставок. А в 1990-му вони разом з Джаметті заснували благодійний фонд, що займається боротьбою зі СНІДом. Крім того, і Гаравані, і Джаметті - пристрасні колекціонери предметів мистецтва.

У 1998-му році Валентино Гаравані і Джанкарло Джаметті продали свою компанію за 300 мільйонів доларів. Однак Валентино все одно залишився креативним директором бренду і створював колекції аж до 2007 року. Тоді маестро вирішив піти з модною сцени - як-не-як тоді йому було вже 75-ть. Остання колекція, створена самим Валентино, була показана в жовтні 2007-го. Після цього легендарний модельєр дав дорогу молодим.

Проте, Валентино залишається частим і бажаним гостем світських заходів. Він не пропадає ні з радарів преси, та й модний світ прислухається до його думки. Вітаємо маестро і бажаємо йому довгих років життя!

Валентино і Ешлі Джадд

Елль Макферсон, Валентино, Іман

Валентино Гаравані і Наталя Водянова на Балу Інституту костюма минулого тижня

Чи не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Новости