NEWSru.com :: Створення фонду "поганих" боргів призначено на липень

Фонд непрофільних і "поганих" активів (таку назву, мабуть, отримає російський банк "поганих" боргів) планує почати роботу в липні 2018 року на базі банку "Траст"

Фонд непрофільних і "поганих" активів (таку назву, мабуть, отримає російський банк "поганих" боргів) планує почати роботу в липні 2018 року на базі банку "Траст". Про це розповів голова правління "ФК Відкриття" Михайло Задорнов в інтерв'ю телеканалу РБК .

"Банк непрофільних активів, під ним цілий ряд фондів, буде створений на базі" Траста ". Ми розраховуємо, що саме створення цієї організації потребують від нас квартал приблизно, тобто в середині року, в липні, банк непрофільних активів має запрацювати і отримати на свій баланс ряд непрофільних для "Відкриття", "Бінбанку", "Промсвязьбанка" активів ", - сказав він. "Траст" і "Зростання Банк" санувати "ФК Відкриття" і "Бінбанку" відповідно ще до початку їх власної санації.

Загальний обсяг активів, що підлягають передачі до фонду, поки неясний. "Вони будуть згруповані за галузевим принципом, буде ряд таких, що розвиваються, девелоперських активів. Які з них віднести в банк непрофільних активів, ми будемо вирішувати наступні два місяці", - додав Задорнов.

Основними претендентами на банк поганих боргів були "Зростання Банк" і "Траст". З точки зору існуючої ІТ-системи, організаційної інфраструктури та юридичних питань вибір був зроблений на користь "Траста", зазначив Задорнов.

За його словами, спочатку непрофільні активи будуть розділені і згруповані за галузевим принципом, і наступні два місяці буде вирішуватися питання, які з них будуть передані до фонду "поганих" боргів.

Про створення фонду непрофільних і "поганих" активів обсягом 1,1 трлн рублів на базі банку "Траст" повідомив 2 квітня заступник голови Центробанку РФ Василь Поздишев. Фонд не буде дочірнім банком "Відкриття", його власником стане ЦБ РФ.

Передбачається, що нове для Росії установа буде працювати не менше трьох років як фонд прямих інвестицій. Він буде створюватися з балансів ряду банків - "Рост-банку" (на якому сформовано більший обсяг непрофільних активів), банку "Траст" (після очищення їх "хороші" активи перейдуть в "Бінбанк" і в "Відкриття") і "Автовазбанка" з частиною балансу "Промсвязьбанка" (непрофільні активи, пов'язані з колишніми акціонерами і не мають ніякого відношення з майбутніми завданнями ПСБ).

У процесі створення фонду "Трасту" повернуть банківську ліцензію своєчасно не через механізм ліквідації, а на тій підставі, що його єдиний кредитор - Банк Росії, повідомляв Поздишев.

На поточний момент ЦБ оцінює загальний розмір фонду "поганих" активів в 1,1 трлн рублів. Приблизно в таку ж суму оцінюються пасиви фонду непрофільних активів, якими стануть його борги перед Центробанком.

Нагадаємо, банком "поганих боргів" в світовій практиці називають кредитна установа, яка викуповує у інших банків по завищеній оцінці (і зазвичай за державний рахунок) проблемні кредити і непрофільні активи і, відповідно, несе планові збитки, щоб підвищити капіталізацію цих банків. Це класична схема, яка застосовувалася в багатьох країнах.

На початку лютого голова ЦБ Ельвіра Набіулліна заявила, що регулятор обговорює можливість виділення спеціального банку для консолідації в ньому "поганих боргів". C 15 березня регулятор ввів в банк "Траст" і "Зростання банк" тимчасову адміністрацію в особі керуючої компанії Фонду консолідації банківського сектора.

"Зростання банк" в 2015 році був узятий на санацію "Бінбанку", який з вересня 2017 роки сам потрапив під процедуру фінансового оздоровлення через ФКБС. Раніше повідомлялося, що проблеми взятого на санацію "Зростання банку" виявилися серйознішими, ніж передбачалося, і помітно підкосили "Бінбанк". Банк "Траст" входить до групи банку ФК "Відкриття", який з серпня 2017 року також ще проходить процедуру санації в ФКБС.

Новости