NEWSru.com :: У РПЦ проти повернення пива на стадіони: "Православний не означає п'яний"

У РПЦ проти повернення пива на стадіони: "Православний не означає п'яний"

У Російській православній церкві висловилися проти ідеї повернення пива на стадіони. Там нагадали, що послаблення у продажу цього алкогольного напою під час чемпіонату світу з футболу було лише тимчасовим заходом відповідно до міжнародних вимог.

"Ми категорично проти такої пропозиції. Так, у православних немає повної заборони на вживання алкоголю, але ми проти пияцтва, проти вживання алкоголю в громадських місцях, проти вільного продажу алкоголю. Православний не означає п'яний, пияцтво вважається страшним гріхом", - заявив РІА Новини" керівник Координаційного центру з протидії алкоголізму та затвердженню тверезості синодального відділу Московського патріархату по благодійності Валерій Доронкін.

За його словами, сьогодні для допомоги залежним від алкоголю росіянам працюють понад 500 православних організацій, існує більше 300 братств і товариств тверезості, а МОЗ та Російська православна церква щорічно проводять по всій країні День тверезості.

Вільний продаж алкоголю і тютюну повинна бути гранично обмежена, впевнений Доронкін, так як доведено їх шкоду здоров'ю. "Це дуже серйозно, це здоров'я людей", - підкреслив представник РПЦ.

За словами Доронкина, послаблення на пиво, які були введені під час мундіалю, - це "міжнародні вимоги, продиктовані нам ззовні".

"Це не означає, що ми повинні закривати очі на ті проблеми, які у нас є. Тільки за офіційною статистикою від причин, пов'язаних з алкоголем, щороку в Росії вмирають більше півмільйона людей. Зловживання алкоголем - це смерті дорослих і дітей, збитих на дорозі п'яними водіями, це побиття дружин і дітей, це розпад сімей ", - зазначив співрозмовник агентства.

У Раді муфтіїв Росії раніше також не підтримали можливе скасування заборони на вживання пива на стадіонах. Заступник голови СМР Рушан Аббясов заявив, що спорт пропагує лише здоровий спосіб життя, а іслам забороняє вживання алкогольних напоїв взагалі де б то не було.

На засіданні держради по з фізкультури та спорту 20 липня глава Татарстану Рустам Мінніханов розповів президенту РФ Володимиру Путіну, що в регіоні за час чемпіонату світу було продано пива на 89 мільйонів рублів. За словами Мінніханова, при цьому не було ніяких ексцесів і ніяких проблем. Він висловив ідею розглянути питання більш ліберального підходу до реалізації пива під час футбольних змагань. При цьому глава Татарстану пожартував, що йому, "звичайно, соромно говорити, мусульманину, що ось пиво, але він піклується" про наших братів православних ".

Путін у відповідь пообіцяв подумати над цією ідеєю. Правда, він уточнив, що не всі чоловіки люблять пиво. "Ну вже якщо мусульмани просять до пива ліберальніше підійти - подивимося", - цитував главу держави РБК .

У Росії продаж алкоголю на стадіонах і інших спортивних об'єктах заборонена відповідно до федеральним законом N171-ФЗ про держрегулювання виробництва і обороту етилового спирту та спиртовмісної продукції. Однак на час Кубка федерацій і ЧС-2018 в закон була внесена поправка, яка дозволяє продаж пива на аренах в період великих міжнародних змагань. Поправку вніс Путін ще в червні 2013 року.

Новости