NEWSru.com :: Затверджено термін першого пуску ракети "Ангара-А5М" з "Східного"

Перший пуск модернізованої ракети "Ангара-А5М" збільшеної вантажопідйомності з космодрому Східний запланований на 2025 рік, ракети з водневої щаблем "Ангара-А5В" - на 2027 рік. Крім того, "Ангару-А5В" запропонували зробити багаторазової

Перший пуск модернізованої ракети "Ангара-А5М" збільшеної вантажопідйомності з космодрому Східний запланований на 2025 рік, ракети з водневої щаблем "Ангара-А5В" - на 2027 рік. Крім того, "Ангару-А5В" запропонували зробити багаторазової.

"У Росії поряд з вже знаходяться в експлуатації засобами виведення заплановано створення нових ракет-носіїв аналогічних класів:" Ангара-А5 "(маса на геоперехідну орбіту 5,5 тонни; рік запуску з космодрому Плесецьк - 2014; рік запуску з космодрому Східний - 2021 ); "Ангара-А5М" (8 тонн з киснево-водневим розгінним блоком; рік запуску з космодрому Східний - 2025), "Ангара-А5В" (13 тонн з киснево-водневим розгінним блоком; рік запуску з космодрому Східний - 2027) " , - повідомляється в статті генерального конструктора засобів виведення, замість ІТЕЛ гендиректора ЦНДІМАШ (головного наукового інституту Роскосмосу), одного з ідеологів ракет сімейства "Ангара" Олександра Медведєва.

Матеріал опублікований в новому номері наукового журналу ЦНДІМАШ "Космонавтика й ракетобудування", його цитує РІА Новини" .

"Ангару" запускали з космодрому Плесецьк в легкому виконанні в липні 2014 року, важку "Ангару-А5" випробували в грудні того ж року. Ракети сімейства "Ангара" виробляються в Центрі імені Хрунічева.

Як повідомлялося, другий запуск важкої "Ангари" запланований на 2018 рік, але може бути відкладений на 2019 рік. Перший старт ракети "Ангара А5М" спочатку планували на 2021 рік .

"Ангара" може стати багаторазовою

Олександр Медведєв вважає, що ракету-носій підвищеної вантажопідйомності "Ангара-А5В" можна зробити багаторазової, відзначає РІА Новини" . На думку заступника гендиректора ЦНДІМАШ, ракета може сідати на висувні опори, як у Falcon 9 .

Конкретні пропозиції полягають у порятунку всієї зв'язки прискорювачів першого і другого ступенів за допомогою ракетно-динамічного способу при використанні ракет-носіїв "Ангара-А5В" і "Ангара-А3В", йдеться в статті Медведєва

Раніше Центр Хрунічева представив в головний науковий інститут "Роскосмосу" ЦНДІМАШ концепцію багаторазової ракети-носія. Зазначалося, що багаторазову ракету-носій з крилами розробляють під керівництвом Фонду перспективних досліджень КБ Макєєва і "Роскосмос".

Ракети-носії типу "Ангара" є екологічно чистими, так як їх двигуни працюють на гасі і кисні без використання вкрай токсичного гептилу. Все сімейство спроектовано за модульним типом і включає кілька класів ракет вантажопідйомністю від 3,8 тонни до 37 тонн для запусків з космодрому Плесецьк, а в перспективі - з "Східного".

У сімейство входять носії легкого класу "Ангара-1.2", середнього - "Ангара-А3", важкого - "Ангара-А5" (з модифікаціями "А5М" (модернізована) і "А5П" (пілотована), а також підвищеної вантажопідйомності - " ангара-А5В ". Раніше планувалося, що ракета середнього класу" ангара-А3 "створюватися не буде.

Новости