NEWSru.com :: Поганий хороший бізнес

Почавши спілкуватися з громадянами ще минулого тижня за допомогою прямого теледіалогу, прем'єр-міністр і кандидат в президенти вже на нинішній семиднівка відзначився цілою низкою гучних заяв

ВОЛОДИМИР ВОЛКОВ , Оглядач журналу "Великий Бізнес":

Провальні для "Єдиної Росії" результати парламентських виборів і пішли за цим масові акції протестів справили сильне враження на владу. Про це нескладно судити по реакції лідерів країни на недавні відомі події, які поспішили згладити невдоволення громадян. Зокрема, прем'єра Путіна, розвинув просто небачену медійну активність.

Так, почавши спілкуватися з громадянами ще минулого тижня за допомогою прямого теледіалогу, прем'єр-міністр і кандидат в президенти вже на нинішній семиднівка відзначився цілою низкою гучних заяв, які пролили світло на його майбутнє президентство. Головним серед них, зрозуміло, стало вчорашній виступ на ювілейному форумі "Ділової Росії", де Путін пообіцяв країні ні багато ні мало "нову індустріалізацію".

Суть, що ховається за цими словами, не нова - спроба домогтися високих довгострокових темпів зростання економіки - на 6-7% в рік протягом 10 років - за рахунок диверсифікації її структури. Головними драйверами цієї перебудови повинен стати «не сировинний комплекс, а потужний високотехнологічний виробничий бізнес", на який у прем'єра, судячи з усього, головна надія.

Так, Путін визнав, що можливості стимулювати модернізацію (слово з минає лексикону) за рахунок нарощування бюджетних витрат і розширення інвестпрограм держкомпаній вичерпані, а значить, без приватних інвестицій, ініціативи та компетенцій не обійтися. Тим більше, що зростання держвидатків "веде до ослаблення макроекономічної і бюджетної стійкості, а також тягне за собою підвищення податкового навантаження".

У частині податків і заготовлена ​​бізнесу (правда, не всьому, а тільки тому, що стане чесно брати участь в "нової індустріалізації") найсолодша морквина. А саме, на думку Путіна необхідний "рішучий податковий маневр", що має на увазі перенесення податкового навантаження з виробничників на сировинників, для чого необхідна "перенастроювання фіскальної політики на вирішення завдань індустріального розвитку країни" - відповідні доручення вже дані МЕР і Мінфіну.

Для "хорошого" бізнесу в новорічному мішку у Путіна виявилося припасено ще чимало дрібніших, але не менш приємних подарунків - обнуління мит на експорт несировинних товарів, створення механізму держгарантій для середніх компаній, полегшення можливості підключитися до електромереж, захист від рейдерів і навіть можливість сходити до влади.

З "поганими" бізнесменами прем'єр поговорить інакше. До цієї категорії громадян Путін, очевидно, відносить ділових громадян, виводять свої активи в офшори (про це Путін говорив на "Ділової Росії"), включаючи керівників компаній з державною участю і аффілііорованних з ними чиновників (цих осіб прем'єр згадав під час своєї поїздки на СШГЕС в понеділок). Явно без особливої ​​симпатії ставиться Путін і до олігархів, "які набувають якісь спортивні команди і вкладають гроші за кордоном" (телеспілкування з громадянами).

Чи означає все це, що вже скоро - після президентських виборів - з "поганим" бізнесом розберуться, змусивши його перекуватися в "хороший" або спишуть в утиль? "Хороший" ж заживе щасливо і без турбот? Вірити цьому особливо не доводиться - реалізувати більшість з висловлених тез на практиці буде складно, а часто і шкідливо. Так, озвучена Путіним бажання "поставити олігархів в стійло", понад сподівання, призведе не до впровадження справедливості по відношенню до підсумків приватизації 90-х, а до прискореного відтоку капіталів з країни. Власне, процес уже пішов: днями стало відомо про намір одного з власників "Альфа-груп" Михайла Фрідмана вкласти мільярд доларів у нерухомість в США. Пояснюючи цей жест, бізнесмен послався на існування в Росії "якогось політичного і економічного ризику".

До подібних наслідків призведе і атака на офшори, які, як скаже вам будь-який консультант, в першу чергу все це час використовувалися росіянами в якості надійного укриття своїх активів від судового і чиновницького свавілля у себе на батьківщині. Також впевнено можна прогнозувати скорочення і без того чахлого потоку в Росію іноземних інвестицій. Досить сказати, що сьогодні найбільше грошей в країну приходить з Кіпру та Голландії.

Навряд чи варто чекати, що сильно солодкої виявиться і обіцяна "морквина". Так, багато експертів сумніваються в тому, що вдасться знайти кошти на податкові послаблення для "новоіндустріальності" бізнесу в рамках нинішнього бюджету. Так само як важко повірити в те, що заради цього уряд піде на його перекроювання або нарощування запозичень. Як у нас борються з недобросовісними чиновниками (рейдерами, електромережами, задирати ціни ...), теж говорити не доводиться.

Іншими словами, в нинішньому вигляді тези прем'єра і, ймовірно, майбутнього президента Путіна, виглядають не стільки реальною програмою дій, скільки "кісткою", яку хочуть кинути найбільш розчарованою частини електорату. Змусити ж бізнес, який не варто ділити на "поганий" і "хороший", повірити в реальність змін, можуть тільки реальні реформи.

Чи означає все це, що вже скоро - після президентських виборів - з "поганим" бізнесом розберуться, змусивши його перекуватися в "хороший" або спишуть в утиль?
Quot;Хороший" ж заживе щасливо і без турбот?

Новости