NEWSru.com :: Фінляндія на тлі зростання військової активності Росії збільшить чисельність своєї армії

Уряд Фінляндії опублікувало напередодні доповідь з питань оборонної політики, в якому йдеться про зростання напруженості в Балтійському регіоні і причетності Росії до затяжного конфлікту на сході України
У тексті доповіді уряду Фінляндії докладно описано, за рахунок яких саме ресурсів передбачається збільшити чисельність фінської армії в період можливої ​​кризи

Уряд Фінляндії опублікувало напередодні доповідь з питань оборонної політики, в якому йдеться про зростання напруженості в Балтійському регіоні і причетності Росії до затяжного конфлікту на сході України. У документі говориться, що в разі можливого "кризи" фінська армія буде збільшена з 230 тисяч до 280 тисяч військовослужбовців. Причому вже розрахована щорічна вартість потенційного підвищення боєготовності.

У тексті доповіді уряду Фінляндії докладно описано, за рахунок яких саме ресурсів передбачається збільшити чисельність фінської армії в період можливої ​​кризи. Планується задіяти солдатів-строковиків і службовців прикордонних військ.

"Повна мобілізація військових сил вимагає додаткових закупівель армійського спорядження, а також ресурсів, примусово набраних на військову службу з товариства. Фінляндія поліпшить здатність захищати всю територію країни за рахунок інтенсифікації використання сил, які в даний час не включені в сили воєнного часу з 230 тисяч військовослужбовців . Організація мобілізації воєнного часу об'єднає місцеві сили, а строковики, які досягли достатнього рівня підготовки, будуть використовуватися для підвищення готовності і виконання військових задач в період кризи. Формування прикордонних військ, тимчасово включені до складу Збройних сил, також увійдуть до загального чисельний склад, якщо це буде необхідно в кризові часи. У цьому випадку загальна чисельність сил військового часу складе 280 тисяч військовослужбовців ", - йдеться в документі.

- Фінляндія заборонила росіянам купувати землю поблизу військових об'єктів на тлі страхів перед вторгненням

Причому уряд вже підрахувало, що щорічно на "підвищення боєготовності" буде йти додатково 55 мільйонів євро. "Передбачається, що додаткове щорічне фінансування в 55 мільйонів євро з 2018 року необхідно для поліпшення готовності, щоб мати можливість відповісти на зміни в безпеки навколишнього середовища", - йдеться в документі.

Крім того, міністр оборони Фінляндії Юссі Нііністе, представляючи напередодні доповідь уряду, повідомив, що щорічні витрати на придбання озброєння і техніки для фінської армії вже в 2017 році складуть 80 мільйонів євро. За його словами, до 2020-го цей показник має зрости до 150 миллонов євро, повідомляє ТАСС.

Нііністе пояснив, що підвищення фінансування пов'язане з загрозою війни. "Наше оточення і геостратегічне положення помінялися. Імовірність традиційної війни знову повернулася в число загроз", - заявив міністр оборони Фінляндії.

До 2012 року фінська армія налічувала 350 тисяч військовослужбовців, але потім цей показник був скорочений до 230 тисяч осіб.

Фінляндія попередила про можливість Росії швидко розв'язати конфлікт

Значна частина документа присвячена зростаючої військової активності Росії, зокрема на тлі українського конфлікту. "Ситуація з безпекою в районі Фінляндії погіршилася після окупації Криму і конфлікту на сході України. Військова напруженість зросла в Балтійському регіоні, і незахищеність стає все більше і ширше", - йдеться в доповіді фінського уряду.

У документі зазначено, що "Росія прагне зміцнити свій статус великої держави" і має намір "створити сфери впливу на основі режиму безпеки". "Вона продемонструвала здатність приймати швидкі стратегічні рішення і використовувати скоординовану військову силу, а також широкий спектр інших інструментів в досягненні своїх цілей", - йдеться в доповіді.

У документі підкреслюється, що поряд із затяжним конфліктом на Україні Росія продемонструвала широкі можливості своїх ВПС в Сирії. Також РФ збільшила свою оборону на західних рубежах і в Арктиці, відзначається в доповіді. Росія фокусується на розвитку матеріального забезпечення своїх збройних сил зброєю з великим радіусом дії і точним наведенням, пілотованими літаками і безпілотниками, робототехнікою, ядерною зброєю, повітряно-космічної оборони, а також системами бойового управління, обчислювальної техніки, зв'язку і розвідки (C4ISR), говориться в доповіді.

У документі наголошується, що країни - учасники Євросоюзу і НАТО "мають намір активізувати і поглибити співпрацю в області оборони". Фінський уряд нагадало, що Швеція ремілітарізірует острів Готланд, а Литва повернула загальний військовий обов'язок.

При цьому в доповіді зазначено, що сама Фінляндія не входить в НАТО. "Фінляндія є країною, яка не належить до жодних військових блоків. Вона здійснює практичну взаємодію з НАТО і залишає для себе можливість подати заявку на вступ", - йдеться в документі.

У доповіді також зазначено, що Росія прагне оскаржити здатність НАТО захистити країни Балтії та Східної Європи, через що може розгорітися військовий криза. "Формування всіх служб високої готовності, дислокованих по всій країні, можуть бути стрімко розгорнуті на бажаному театрі військових дій без попередження, щоб окупувати частину території і оскаржити суверенітет держави, який став метою (Росії. - Прим. NEWSru.com)", - попереджають автори доповіді.

Попередження про загрозу з боку Росії лунали неодноразово

Варто зазначити, що побоювання з приводу потенційної загрози з боку Росії проявляються в Фінляндії серед іншого по відношенню до громадян РФ. Раніше на цьому тижні в фінському парламенті повідомили, що в країні можуть розірвати угоди з росіянами про придбання ними нерухомості поблизу стратегічних об'єктів. Про це розповіла депутат Суна Кюмяляйнен, яка в останні роки неодноразово безуспішно виступала з ініціативою про обмеження доступу громадян РФ до фінської нерухомості. Зазначалося, що Міноборони країни поки перевіряє відповідні угоди, укладені громадянами з-за меж ЄС.

При цьому проведений в листопаді 2016 року опитування показав, що більшість фінів не вірять в можливість військового конфлікту Фінляндії з Росією. У числі можливих причин виникнення війни респонденти називали зміна клімату, брак води або продовольства. При цьому лише 10% опитаних висловили впевненість, що фінської армії доведеться взяти участь в бойових діях в найближчі 10 років.

Тоді ж міністр оборони Фінляндії, коментуючи повідомлення про розміщенні російських ракетних комплексів "Іскандер" і С-400 в Калінінградській області, заявив , Що не бачить в цьому прямої загрози своїй країні. У той же час він підкреслив, що негативна "спіраль" дій і заходів у відповідь може привести до певних, "нехай і випадковим", наслідків.

З опитування, проведеного в Фінляндії у вересні минулого року, слід було, що більше половини фінів бачать загрозу в діях Росії. Тоді 54% назвали РФ загрозою безпеки.

Серед сусідів Росії побоювання щодо своєї безпеки висловлювали також жителі Норвегії . влада Швеції говорили, що Росія може стати її ворогом, з урахуванням подій на Україні, санкцій і падіння цін на нафту. Крім того, попередження з приводу виходить від РФ загрози звучали в країнах Прибалтики. Причому зазначалося, що найбільша небезпека загрожує тим державам, які не є членами Євросоюзу і НАТО.

Новости