NEWSru.com :: Влада ЄС дозволили покупку німецьким концерном Bayer американської Monsanto, світового лідера в біотехнологіях

Влада ЄС дозволили покупку німецьким концерном Bayer американської Monsanto, світового лідера в біотехнологіях

Європейська комісія (ЄК), вищий орган виконавчої влади ЄС, схвалила з низкою застережень операцію з купівлі німецьким хіміко-технологічним концер Bayer AG американської компанії Monsanto Co, світового лідера в біотехнології рослин, передає "Інтерфакс" .

Bayer і Monsanto оголосили про злиття у вересні 2016 року. Вартість операції оцінюється в 66 млрд доларів. Відсутність рішення влади ЄС було одним з основних перешкод для її завершення. Міністерство торгівлі Китаю схвалило поглинання Monsanto 13 березня, також з рядом умов.

Раніше в березні Bayer оголосила про ексклюзивні переговорах з BASF про продаж всього бізнесу з виробництва насіннєвого матеріалу овочів, щоб розвіяти побоювання ЄК.

Минулого тижня Bayer повідомила, що сподівається на узгодження російської частини угоди з Monsanto найближчим часом, оскільки компанія і Федеральна антимонопольна служба (ФАС) прийшли до спільного розуміння в питаннях умови угоди, в тому числі трансферу технологій.

У листопаді минулого року ФАС оголосила, що може погодити угоду Bayer - Monsanto в разі, якщо Bayer виконає поведінкові вимоги, включаючи передачу технологій в області селекції. Термін розгляду клопотання Bayer про покупку 100% акцій американської Monsanto був продовжений.

ФАС вважає, що угода може створити суттєві ризики для конкуренції на російському ринку. Вона зачіпає ринки насіння, засобів захисту рослин, зокрема неселективних гербіцидів, а також цифрових пропозицій для сільгоспвиробників. Поведінкові вимоги для узгодження угоди включали передачу технологій в галузі селекції, необхідних для створення нових сортів і гібридів, які можна застосувати в російських агрокліматичних умов, на підставі неексклюзивної ліцензії, а також доступ до баз даних в області цифрового землеробства російським компаніям.

У лютому 2018 року Bayer звернулася зі скаргою на припис ФАС. 14 березня відбулося перше засідання суду по Bayer. На засіданні було відзначено, що сторони ведуть переговори про мирне врегулювання спору, тому суд за клопотанням компанії, підтриманому ФАС, переніс попереднє засідання у справі на 11 квітня.

Новости