NEWSru.com :: Російський Мінсільгосп хоче обмежити імпорт цукру з Білорусії і Казахстану

Білорусія і Казахстан безмитно імпортують цукор-сирець, переробляють його і поставляють на російський ринок за вкрай низькими цінами

Мінсільгосп РФ має намір обмежити імпорт цукру з Білорусії і Казахстану, заявили в прес-службі міністерства. Міра приймається для захисту вітчизняної цукрової галузі.

Міністр сільського господарства Олександр Ткачов розповів в ефірі телеканалу "Росія 24", що Білорусія і Казахстан безмитно імпортують цукор-сирець, переробляють його і поставляють на російський ринок за вкрай низькими цінами.

"Це недобросовісна політика наших партнерів - Казахстану, Білорусії, які скидають на наш ринок цей дешевий цукор, куплений у третіх країн, - через цукор-сирець. Звичайно, це багато в чому знижує і ціну досить серйозно: вона, хочу навести приклад, впала з початку серпня по вересень на 44%, тобто, звичайно, це величезні втрати для галузі перш за все, і зрозуміло, що це позначиться і на посівних площах вже на майбутній рік, це позначиться на економічній ситуації заводів. багато в чому цукрові заводи - це містоутворюючі підприємства ", - сказа Ткачов.

В результаті виробництво російського цукру стало неконкурентоспроможним, багато підприємств знаходяться в передбанкрутному стані. За словами міністра, відомство змушене прийняти ряд ефективних заходів щодо упорядкування ринку Євразійського економічного союзу, інакше в майбутньому році скоротяться посівні площі і ще сильніше погіршиться ситуація на підприємствах.

Раніше глава Мінсільгоспу говорив, що виробництво цукру в Росії знаходиться на межі нерентабельність. За його словами, Росія входить до трійки світових лідерів з виробництва цукру, тому цю галузь потрібно зберігати і вона потребує модернізації.

У країнах ЄАЕС єдина митно-тарифна політика, пояснив газеті "Ведомости" співробітник прес-служби Євразійської економічної комісії (ЄЕК). У Білорусії і Росії при ввезенні цукру-сирцю діє звичайна ввізне мито, а нульове мито в Казахстані, Киргизії і Вірменії пов'язана з відсутністю там внутрішнього виробництва. Однак за такою ставкою вони можуть ввезти не більше, ніж споживає країна, так як все, що зверху, обкладається митом за єдиним тарифом.

За словами провідного експерта Інституту кон'юнктури аграрних ринків Євгена Іванова, за перше півріччя Росія, за даними Росстату, імпортувала 130 тис. Тонн білого цукру з країн СНД. В основному це Білорусія, що підтверджують і дані Белстата.

Всі країни ЄАЕС повинні проводити єдину політику торгівлі, каже експерт, але в Росії багато років діє загороджувальне мито і по цукру немає пільгових режимів, а у інших країн вони є. Проблема існує давно, але в цьому році вона, як ніколи, актуальна через зниження світових цін, а також рекордного виробництва в Росії.

Новости