NEWSru.com :: Поки в армії РФ вводять берети, армія США від них відмовляється

Американська армія збирається відмовитися від чорних вовняних беретів, які входять до складу польового обмундирування
Причиною, за словами військових, з'явилися часті скарги солдатів, які стверджують, що берети досить непрактичні
Берети були включені до складу польової армійської форми рівно 10 років тому - 14 червня 2001 року. І з вівторка, проіснувавши рівно 10 років в якості елемента польової форми для всіх армійських частин, вони перестають бути таким

Американська армія збирається відмовитися від чорних вовняних беретів, які входять до складу польового обмундирування. Причиною, за словами військових, з'явилися часті скарги солдатів, які стверджують, що берети досить непрактичні, передає BBC .

Берети були включені до складу польової армійської форми рівно 10 років тому - 14 червня 2001 року. І з вівторка, проіснувавши рівно 10 років в якості елемента польової форми для всіх армійських частин, вони перестають бути таким.

"Ось 10 років тому від них і треба було відмовитися! Ненавиджу носити мокрий носок на голові. До того ж у мене з-за нього шкіра на голові розтягується", - заявив військовому виданню The Army Times офіцер Марк Вино з Об'єднаної військової бази Льюїс-Маккорд, розташованої в штаті Вашингтон.

Солдати скаржились на берети за те, що, по-перше, бере необхідно надягати обома руками. По-друге, бере виготовлявся занадто жорстким - його неможливо було запхати в кишеню. І по-третє, бере, на відміну від кепі, не забезпечував ні належного захисту від сонця, ні провітрювання голови.

Представники Пентагону заявили, що берети зміняться на кепі, які увійдуть до складу польової форми. Ці зміни торкнуться приблизно мільйона військовослужбовців. Заміна беретів на кепі виявилася практичною ще й тому, що кепі коштує майже вдвічі дешевше, ніж бере.

Берети залишаться тільки в тих частинах американської армії, з формою яких досить міцно асоціюються і для яких служать одним з характерних відмінних ознак, а саме в спецназі, морській піхоті і у рейнджерів.

Крім того, берети залишаться елементом парадної форми. До речі, парадну форму замість камуфляжу почнуть з липня носити солдати, що охороняють Пентагон. Змінити парадну форму на бойову солдатам свого часу наказали, щоб підкреслити бойовий настрій армії після терактів 11 вересня.

У той час як американська армія вже отримала досвід масового застосування беретів і тепер відмовляється від подібних головних уборів, командування Збройних Сил РФ вирішило, що саме беретів російським солдатам і не вистачає. У лютому 2011 року було оголошено , Що берети з часом замінять традиційні російські пілотки - по мірі зносу останніх.

"В даний час опрацьовується питання запровадження берета для всіх категорій військовослужбовців (крім ВМФ), передбаченого для носіння при повсякденному і польовій формі одягу, для ВДВ і ВПС - блакитного кольору, для бойових частин берегових військ ВМФ - чорного, для Сухопутних військ та інших родів військ - захисного ", - сказав представник Міноборони капітан Володимир Дробишевський.

За його словами, ці зміни розширять асортимент головних уборів військовослужбовців при їх екіпіровці в різних кліматичних умовах, в залежності від виду діяльності та характеру несення служби. Визначення конкретної форми одягу з урахуванням виконуваних завдань покладено на командира військової частини.

У беретах вийшли на парад Перемоги, який відбувся на Червоній площі 9 травня 2011 року, солдати і офіцери частин Російської Армії.

Новости