NEWSru.com :: У Ростові-на-Дону затримали далекобійників, які приїхали підтримати учасників "тракторного пробігу"

У Ростові-на-Дону на автостоянці "Батьківщина" в п'ятницю, 2 вересня, близько шостої ранку було затримано чотири учасники колони "Об'єднання перевізників Росії" (ОПР), яка приїхала підтримати заарештованих учасників тракторного пробігу

У Ростові-на-Дону на автостоянці "Батьківщина" в п'ятницю, 2 вересня, близько шостої ранку було затримано чотири учасники колони Об'єднання перевізників Росії (ОПР), яка приїхала підтримати заарештованих учасників тракторного пробігу. Всіх їх відвезли в Воронезьку область в село Нова Усмань судити за звинуваченням в неузгоджену автопробігу, повідомляє сайт ОПР.

"Кілька десятків поліцейських оточили стоянку, розштовхали сплячих людей і, не давши навіть вмитися, відвезли. Постанова суду, за яким забрали людей (Андрія Бажутін, Надію Куражковскую, Сергія Рудаметкіна і Аркадія Мошнікова), ще не вступило в силу, а їх схопили і буквально заштовхали в машину ", - йдеться в повідомленні тимчасового штабу ОПР.

"Постанова суду не вступило в силу, пристав на стоянці був відсутній, правоохоронці хапали людей за руки і під руки, штовхалися і хамили", - говорять в організації. В даний час в Мережі викладені відеозапису затримань трьох осіб.

Всіх затриманих відвезли в Нову Усмань Воронезької області. "Після резонансу, забезпеченого ЗМІ та мережами за фактом нашого сюди прибуття, ростовським" структурам і органам "ніяково садити активістів прямо тут. Природно, їм зручніше зробити це у сусідів. Так що - Воронеж. Нова Усмань. Районний суд", - пояснили в організації.

Як пише мережеве видання "Провед" , Спочатку активісти ОПР планували автопробіг з Москви до Сибіру, ​​але після того, як учасників "тракторного пробігу" заарештували, вирішили приїхати в Ростовську область і підтримати затриманих фермерів і далекобійників. Їх тепер звинувачують в неузгоджену автопробігу на території Воронезької області, через яку вони проїжджали по шляху в Ростовську.

"У Воронезькій області на Андрія Бажутін і Сергія Рудаметкіна були складені протоколи через те, що вони нібито організували несанкціонований автопробіг. Далекобійники відмовилися підписувати протоколи, вони мали на це право. Але сьогодні з ранку до нас прийшли поліцейські, повантажили хлопців в машини і повезли в суд, що незаконно ", - розповіла представник ОПР Анна Токарєва. "Заарештували в основному водіїв: у нас їхали чотири основні машини, чотири водії зараз і затримані", - уточнила вона.

Відносно Надії Куражковской був складений протокол за статтею 20.2 КоАП ( "Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування"). Четвертий затриманий - Аркадій помічників, водій фури, щодо нього буде застосовуватися та ж стаття.

За словами Анни Токарєвої, протоколи в Воронезької області були складені "на підставі вигаданого обвинувачення". "Згідно федеральному закону, якщо машини навіть з однаковою символікою їдуть на відстані більше ніж 50 метрів, це вже не можна прирівняти до автопробігу. У Воронезькій області ми так і пересувалися: зняли прапори і їхали на великому віддаленні. Але в протоколі написали, що ми їхали організовано, на відстані в пару метрів один за одним ", - зазначила представник ОПР.

Раніше деяких кубанських фермерів, які брали участь в "тракторному пробігу", покарали вдруге: у Ростовській області їм виписали штрафи від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в Краснодарському краї - дали від трьох до 10 діб, в тому числі "подвійне покарання" отримав лідер кубанського руху "Ввічливі фермери" Олексій Волченко, який організував "тракторний марш".

Організатор "тракторного маршу" оскаржив рішення судів про штраф і арешт

Волченко оскаржив в Ростовському обласному і Краснодарському крайовому судах рішення про штраф за "тракторний пробіг" на автодорозі М4 "Дон" і про арешт за мітинг в станиці Казанської. Про це повідомив адвокат Андрій Сабінін в листі, що надійшов в п'ятницю, 2 вересня, до редакції NEWSru.com.

Рішення про штраф в 30 тисяч рублів виніс Аксайського райсуд Ростовської області в ніч з 24 на 25 серпня. як повідомляв "Кавказький вузол" , Три учасники "тракторного маршу" - Олег Петров, Микола Маслов і Сергій Владимиров - були засуджені до адміністративного арешту на 10 діб, Олексій Волченко - до штрафу в 30 тисяч рублів, ще вісім осіб - до штрафів по 10 тисяч рублів. 28 серпня Волченко був повторно звинувачений за тією ж статтею (20.2 КоАП) в Краснодарському краї і заарештований на 10 діб.

Раніше повідомлялося, що фермера звинувачують ще й в екстремізмі, але поки що кримінальну справу за цією статтею не заведено. "У Олексія Волченко термін закінчується 3 вересня, 4-го, напевно, випустять. Кримінальної справи немає, він сам сказав. Рішення по адміністративній справі будемо оскаржувати: це подвійне адміністративне покарання за одним і тим же порушення", - розповіла сайту "Провед" новоросійська підприємниця Людмила Кушнарьова.

За її словами, шансів оскаржити судове рішення в апеляційному суді мало. Напередодні пройшов апеляційний суд по Олегу Петрову, Миколі Маслову та Сергію Володимирового: всі клопотання були відхилені.

"Суддя не визнав за необхідне викликати свідків, матеріали справи досліджував за три хвилини, побіжно перегорнувши матеріали, диск з відеозаписами не оглядається. Свідків вистачає (активісти ОПР і представник ростовського козацтва - все бачили і можуть підтвердити). Що сказати? Результат настільки ж безглуздий і несправедливий, наскільки незаконний ", - зазначила прес-секретар ОПР Олена Філіппова.

Акція фермерів стартувала зі станиці Казанської Кавказького району Краснодарського краю в неділю, 21 серпня. Учасники пробігу розраховували доїхати до столиці і домогтися зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб розповісти йому про свої проблеми. Зокрема, вони хотіли поскаржитися на рейдерські захоплення, корупцію і масові випадки обману селян. Крім того, фермери хотіли висловити протест у зв'язку з рішеннями краснодарських судів, які, на їхню думку, стають на бік великого агробізнесу.

У понеділок, 22 серпня, організатори заявили про припинення маршу. Вони поскаржилися, що учасників пробігу заблокували співробітники поліції, які заявили, що отримані учасниками протесту дозволу на проїзд по регіону не відповідає місцевому законодавству. Після цього фермери повідомляли, що вирішили повернутися на Кубань для зустрічі з губернатором Краснодарського краю Веніаміном Кондратьєвим.

На наступний день, 23 серпня, в Ростовській області після зустрічі з заступником повноважного представника президента РФ в Південному федеральному окрузі Леонідом Бєляков були затримані всі учасники акції. "Фермерів оточили і оголосили в гучномовець: грузиться в автобуси, або буде проведений силове захоплення. Відвозять", - заявив тоді Волченко. Журналісти відзначали, що, зі слів учасників протесту, начальник Головного управління МВС Росії по Ростовській області дав наказ "жорстоко придушити фермерів, розігнати і всіх посадити".

Спочатку марш кубанських фермерів планувався в березні, але був скасований після зустрічі активістів з представником Загальноросійського народного фронту Наталією Костенко, яка запропонувала їм вирішити "всі питання" на місці.

Восени 2015 року "марш на Москву" робили далекобійники, незадоволені впровадженням системи "Платон", стягувати плату за проїзд по федеральних трасах. Їм не вдалося домогтися скасування системи, але і плата за проїзд, і штрафи були значно знижені.

Що сказати?

Новости