NEWSru.com :: Астрономи нарахували в галактиці 500 мільйонів планет, придатних для життя (ВІДЕО)

У нашій Галактиці всього може бути близько 50 мільярдів планет, а 500 мільйонів з них можуть бути потенційно придатні для життя, повідомив Вільям Боруцькі
На даний момент телескоп виявив 1235 планет-кандидатів, 54 з них знаходяться в "зоні життя", тобто на такій відстані від зірки, яка дозволяє воді на поверхні планет залишатися в рідкому стані, а це є головною умовою для істота
10,5% мають розміри, близькі до земних, 7,3% належать до класу "суперземель" (від 125% до 200% маси Землі), 20,8% мають розміри Нептуна (від двох до шести разів більше розміру Землі), і 5,2% відносяться до класу "юпітерів" - більш ніж в шість разів більша за Землю

У нашій Галактиці всього може бути близько 50 мільярдів планет, а 500 мільйонів з них можуть бути потенційно придатні для життя, повідомив на конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки (AAAS) американський вчений Вільям Боруцькі. Боруцькі - керівник групи, що працює з космічним телескопом "Кеплер", повідомляє РІА Новини" .

Цей телескоп, запущений на орбіту в березні 2009 року, призначений для пошуку планет біля інших зірок транзитним методом. Він фіксує коливання яскравості зірок при проходженні планети по її диску. Таким чином, в зону спостереження телескопа потрапляють планети, що проходять між Землею і зірками, навколо яких вони обертаються, уточнює британська газета The Daily Mail .

Основне завдання телескопа "Кеплер" - Не досліджувати кожну з виявлених планетних систем, а дати астрономам уявлення про те, скільки планет приблизно існує в нашій галактиці, особливо тих, де теоретично може існувати життя.

"Кеплер" спостерігає за відносно невеликою ділянкою зоряного неба - це сектор, що становить 1/400 частку небесної сфери. Телескоп наведений на сузір'я Лебедя, де знаходиться близько 150 тисяч зірок.

На даний момент телескоп виявив 1235 планет-кандидатів, 54 з них знаходяться в "зоні життя", тобто на такій відстані від зірки, яка дозволяє воді на поверхні планет залишатися в рідкому стані, а це є головною умовою для існування життя.

Дані, отримані телескопом, екстраполюються на не охоплені їм ділянки зоряного неба. Якщо близько 44% зірок мають планетні системи, то при екстраполяції цих даних на всю галактику, де, згідно з консервативними оцінками, 100 мільярдів зірок (а по більш сміливим - 300 мільярдів) виходить, що в ній знаходиться близько 50 мільярдів планет.

Боруцькі зазначив, що із загального числа досліджених телескопом "Кеплер" планет 10,5% мають розміри, близькі до земних, 7,3% належать до класу "суперземель" (від 125% до 200% маси Землі), 20,8% мають розміри Нептуна (від двох до шести разів більше розміру Землі), і 5,2% відносяться до класу "юпітерів" - більш ніж в шість разів більша за Землю.

При цьому близько 500 мільйонів з цього числа можуть бути в "зоні життя". Це вельми приблизна оцінка: адже якщо на орбіті зірки виявлена ​​планета - це ще не означає, що вона єдина. Наприклад, якби телескоп був розташований в 1000 світлових років від Землі, то, швидше за все, на тлі сонячного диска він виявив би лише Венеру, а шанси виявити Землю одночасно з нею становили б один до восьми.

Слід врахувати, що півмільярда придатних для життя планет знаходяться тільки в нашій галактиці, всього ж у всесвіті - близько 100 млрд галактик.

Новости