NEWSru.com :: Прогрес "Газпрому" допоміг індексу РТС досягти історичного максимуму

Тиждень на російському фондовому ринку почалася з історичних рекордів. Обсяг торгів на класичному ринку РТС вперше перевищив 225,8 млн доларів, а індекс - 1556,9 пунктів. Рекордні показники були досягнуті в першу чергу завдяки паперів "Газ
Котирування акцій концерну на РТС зросли на 6,62%, до 9,61 долара за папір. У підсумку серед публічних компаній, що торгуються на світовому ринку, "Газпром" тепер посідає третє місце за капіталізацією в світі після ExxonMobil (375 млрд доларів) і BP (242 млрд д
Інтерес інвесторів до "Газпрому" пов'язаний з майбутнім випуском ADR першого рівня на акції холдингу

Тиждень на російському фондовому ринку почалася з історичних рекордів. Обсяг торгів на класичному ринку РТС вперше перевищив 225,8 млн доларів, а індекс - 1556,9 пунктів. Рекордні показники були досягнуті в першу чергу завдяки паперів "Газпрому".

Котирування акцій концерну на РТС зросли на 6,62%, до 9,61 долара за папір. У підсумку серед публічних компаній, що торгуються на світовому ринку, "Газпром" тепер посідає третє місце за капіталізацією в світі після ExxonMobil (375 млрд доларів) і BP (242 млрд доларів). Для того щоб зрівнятися з BP, акціям "Газпрому" залишається подорожчати всього на 21 рубль, тобто менше ніж на долар, зазначає "Час новин" .

Інтерес інвесторів до "Газпрому" пов'язаний з майбутнім випуском ADR першого рівня на акції холдингу. Як стало відомо в минулу п'ятницю, «Газпром» подав заявку в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC), згідно з якою на одну ADR покладається чотири звичайні акції компанії (за колишньою програмою одна ADR прирівнювалася до десяти паперів). Обсяг ADR складе 5 млрд паперів. Своє рішення по реєстрації ADR «Газпрому» SEC повинна винести протягом двох тижнів. Якщо комісія схвалить програму, це значно збільшить ліквідність паперів газового монополіста, відповідно, попит на «Газпром» з боку інвестфондів значно зросте. Як відомо, зараз частка Газпрому в індексі ринків, що розвиваються MSCI становить 0,3%, після реєстрації ADR вона зросте до 3,42%. Це автоматично викличе збільшення частки акцій газового концерну в портфелях найбільших світових інвестиційних фондів, що орієнтуються на цей індекс.

Попередній рекорд обсягу торгів протримався на біржі цілих вісім з половиною років: 3 жовтень 1997 року обсяг торгів був зафіксований на рівні 216 млн доларів, відзначає "Комерсант" . Тоді російський ринок стрімко йшов вгору на грошах західних інвесторів, які виводять свої кошти з країн Південно-Східної Азії. Однак ейфорія тривала недовго. Через три тижні в кінці жовтня 1997 роки ринок вертикально пішов вниз - на цей раз інвестори покидали Росію на тлі стрімко падають цін на нафту.

Зараз учасники ринку уникають аналогій з тим часом. Адже кон'юнктура і внутрішнього, і зовнішнього ринку сприяє вкладенням в російські цінні папери. Експерти вважають, що за рахунок "Газпрому" ринок буде рости і далі, а корекція настане не раніше ніж через 2-3 тижні.

Ринок підтримали і рекорди на сировинному ринку: зростання цін на нафту і максимуми цін на метали. Тому в числі лідерів виявилися також акції "Норильського нікелю" (+ 4,83%).

Новости