NEWSru.com :: Транспортні компанії попередили про подорожчання товарів через заморозки цін на паливо

Транспортні компанії попередили про подорожчання товарів через заморозки цін на паливо

Представники нафтової галузі намагаються компенсувати втрати від заморозки цін на бензин, скасовуючи знижки і погіршуючи тарифи на нафтопродукти для корпоративних клієнтів. В транспортно-логістичних, виробничих і роздрібних компаніях заявили, що витрати автоперевізників на паливо вже виросли на 30%, що в подальшому може призвести до зростання цін на товари повсякденного попиту, пише "Комерсант" .

Асоціації транспортно-логістичних, виробничих і торгових компаній направили лист прем'єр-міністрові РФ Дмитру Медведєву, в якому розповіли про наслідки ускладнення умов з купівлі корпоративними клієнтами палива у нафтових компаній. Лист підписали, зокрема, керівники Національної спілки експертів в сфері транспорту і логістики (Сел), Асоціації компаній роздрібної торгівлі (АКОРТ) і "Руспродсоюза".

За словами авторів листа, витрати на паливо в середньому займають не менше 30% в собівартості послуг професійних автоперевізників: через жорсткість корпоративних програм в листопаді ці витрати зросли в середньому на 30%. При цьому транспортні компанії працюють на висококонкурентному ринку і не зможуть утримувати ціни при такому зростанні собівартості. В результаті ціна транспортних послуг може зрости щонайменше на 10%, що позначиться і на роздрібних цінах на товари. Медведєва просять провести зустріч з паливними компаніями для обговорення ситуації і умов співпраці.

Про те, що нафтовики почали посилювати умови роботи з корпоративними клієнтами після заморозки роздрібних і дрібнооптових цін на паливо, повідомлялося на початку листопада. Так, "Газпром нафта" ввела для корпоративних клієнтів сервісні збори, а інші великі компанії скасовують знижки. За словами експертів, різке зростання витрат на паливо зробить негативний вплив на ринок вантажного автотранспорту, інфляцію, оновлення парків і загальний фінансовий стан автоперевізників. Ситуація ускладнюється скасуванням з 2019 року пільги до транспортного податку для платників системи "Платон" і збільшенням ПДВ.

Самі транспортні компанії вже почали попереджати партнерів про майбутнє підвищення цін: за оцінками виробників, найбільш помітно це позначиться в сегменті виробництва товарів повсякденного попиту, де частка автомобільної логістики вище. Відпускні ціни на російські продукти можуть зрости на 1-8% в залежності від категорії, що призведе до зниження доходів на тлі зниження платоспроможного попиту.

Прес-секретар Дмитра Медведєва Олег Осипов переадресував питання віце-прем'єру Дмитру Козаку. Його представник Ілля Джус заявив, що документ в апарат віце-прем'єра не надходив, а корпоративні програми нафтових компаній не регулюються урядом, оскільки "це предмет взаємин нафтових компаній з клієнтами".

У нафтовій галузі заявили, що не можуть нескінченно займатися "альтруїзмом" у вигляді заморожених роздрібних цін, в тому числі з-за зниження прибутковості роздрібного бізнесу та можливих збитків в майбутньому, включаючи чергове підвищення акцизів з 1 січня 2019 року.

Заморожуванням цін незадоволені і представники незалежних АЗС : Щоб уникнути збитків, їм потрібна націнка не менше трьох рублів за літр замість нинішніх 1,7 рубля за літр. За словами представників незалежних АЗС, домовленість про замороження цін не дає компаніям працювати в нормальних умовах і може привести до закриття багатьох станцій.

Незалежний паливний союз запропонував ряд радикальних ідей - наприклад, повне скасування акцизів на паливо і зобов'язання продавати 100% вироблених нафтопродуктів на біржі. Однак експерти відзначають, що уряд навряд чи на це піде, так як зібрані від акцизів кошти йдуть в дорожні фонди.

До цього головний виконавчий директор "Роснефти" Ігор Сєчін звинуватив незалежні АЗС в зростанні цін на бензин . За його словами, в багатьох регіонах власники незалежних АЗС вибудовують цілі ланцюжки з посередників і маніпулюють вартістю палива, змушуючи десятку найбільших нафтових компаній піднімати роздрібні ціни.

Новости