NEWSru.com :: У Нідерландах заарештовано акції "Блакитного потоку", що належать "Газпрому"

У Нідерландах заарештовано акції "Блакитного потоку", що належать "Газпрому"

Окружний суд Амстердама ухвалив заарештувати належать "Газпрому" акції оператора газопроводу "Блакитний потік" Blue Stream Pipeline Company BV (BSPC) за позовом НАК "Нафтогаз України". Судове рішення було прийнято ще 30 травня, але відомо про нього стало з щоквартального звіту "Газпрому", на який посилається РБК . Також арешт накладений на погашення заборгованості BSPC перед "Газпромом".

Обмежувальні заходи накладені Окружним судом Амстердама в рамках розгляду у справі про стягнення з "Газпрому" 2,56 млрд доларів за підсумками спору з "Нафтогазом", що завершився в арбітражі Стокгольма в лютому. Конфлікт виник навколо контрактів на поставку і транзит газу. Суд зобов'язав російський холдинг заплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів за недопоставку газу по транзиту з урахуванням підтвердженого раніше судом боргу української компанії в 2 млрд доларів.

З тих пір "Нафтогаз" домагається накладення арешту на активи Gazprom Marketing & Trading в різних країнах, намагаючись примусово виконати рішення суду.

В кінці травня - початку червня "Нафтогаз" повідомив, що, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, почав стягувати штраф через арешт європейських активів "Газпрому" в Швейцарії, Великобританії та Нідерландах. "Газпром", в свою чергу, звернувся до апеляційного суду округу Свеа (Швеція), який 13 червня задовольнив клопотання компанії і призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

В українській компанії тоді заявили, що активи залишаться під арештом, поки буде розглядатися апеляція "Нафтогазу" на рішення місцевої інстанції щодо стягнення боргів, яка розпорядилася зняти арешт з цих акцій. В "Газпромі" стверджують, що це не відповідає дійсності.

"На даний момент ПАТ" Газпром "заперечує в судах Швейцарії, Нідерландів і Великобританії дії НАК" Нафтогаз України "щодо визнання та приведення у виконання арбітражного рішення від 28 лютого 2018 року, в тому числі забезпечувальні заходи", - йдеться в звіті російської компанії.

Окремий розділ звіту присвячено міжнародним санкціям. Автори відзначають, що американські санкції "можуть негативно позначитися на участі іноземних осіб в окремих нових проектах ПАТ" Газпром ".

Blue Stream Pipeline Company BV - спільне підприємство "Газпрому" і італійської Eni, створене в 1999 році на паритетних засадах для реалізації проекту будівництва газопроводу "Блакитний потік" з Росії до Туреччини. Компанії належить морська ділянка газопроводу, а також компресорна станція "Берегова". Сам "Газпром" є власником і оператором сухопутної ділянки газопроводу.

Новости