NEWSru.com :: Україна почала арешт активів "Газпрому"

Україна почала арешт активів "Газпрому"
7 березня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Мін'юсту країни скоординувати роботу з "Нафтогазом" для можливого арешту активів "Газпрому" за межами Росії

Влада України приступили до арешту активів російської компанії "Газпром" за недотримання вердикту Стокгольмського арбітражу по транзитному спору з "Нафтогазом". Про це повідомляється на офіційному сайті уряду України.

"У цій справі почалося опис і арешт активів, що належать" Газпрому "на Україні", - йдеться в повідомленні. Виконавче провадження у справі веде Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції країни.

До переліку заарештованих активів енергетичного монополіста потрапило майно компаній "Газпром збут Україна", "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України", а також цінні папери ВАТ "Інститут ЮЖНИИГИПРОГАЗ" і АТ "Газтранзит".

До оцінки вартості цінних паперів залучена компанія "Українська експертна група". За її даними, вартість акцій АТ "Газтранзит" становить 630,7 млн ​​гривень (1,3 млрд рублів). Ці акції повинні бути продані на відкритих аукціонах.

7 березня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Мін'юсту країни скоординувати роботу з "Нафтогазом" для можливого арешту активів "Газпрому" за межами Росії в разі, якщо компанія не буде дотримуватися вердикт Стокгольмського арбітражного суду. Він підкреслив, що "Газпром" також повинен виконувати вимогу антимонопольного органу України і рішення українських судів. У січні 2016 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав на "Газпром" штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в розмірі майже 86 млрд гривень (3,2 млрд доларів). За рік, з урахуванням пені, сума подвоїлася. "Газпром" намагався оскаржити рішення АМКУ, однак суди всіх інстанцій визнали правомірність вимог України.

Російська і українська сторони сперечаються в Стокгольмському арбітражі з двох питань, що стосуються ціни і обсягів поставок газу, а також встановлювати тарифи та умови транзиту російського газу через Україну. У грудні 2017 року суд виніс рішення по першій частині спору, зобов'язавши "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 мільярди доларів за поставлений на Україну газ і відсотки за прострочення. Російська компанія вимагала погашення простроченої заборгованості та оплату штрафів на 56 мільярдів доларів, передає РБК .

В кінці лютого Арбітраж зобов'язав вже "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 4,63 мільярда доларів за недопоставку газу по транзитному договором. Сума виплат української сторони, включаючи заборгованість, склала 2,65 млрд доларів.

Незважаючи на отримання оплати "Нафтогазу" "Газпром" 1 березня відмовився відновити поставки газу на Україну. Таке рішення заступник голови правління компанії Олександр Медведєв пояснив відсутністю схваленого додаткової угоди до контракту. У відповідь на це глава української компанії Андрій Коболєв заявив, що вимагатиме від "Газпрому" компенсації збитків.

Після цього глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія має намір розірвати всі ув'язнені з Києвом контракти. Він підкреслив, що рішення Стокгольмського арбітражу порушило інтереси російської компанії. 3 березня "Газпром" запустив процедуру припинення співпраці.

Українська влада вважають, що ініціатива "Газпрому" розірвати контракти з Києвом є блефом і політичною грою. На думку заступника глави МЗС України Олени Зеркаль, поведінка Москви зміниться після президентських виборів в РФ, оскільки "Газпрому" потрібно вирішувати питання транзиту газу в Європу і доводити свою надійність як постачальника., Пише "Українська правда" .

Тим часом судові тяжби "Газпрому" і "Нафтогазу" тягнуться вже кілька років. Розгляд про борги за газ йшло в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року по грудень 2017 року, а судовий спір за контрактом на транзит протікав з жовтня 2014 року по лютий 2018 року.

Новости