NEWSru.com :: Голландська хвороба

Про синдром "голландської хвороби", що вразила російську економіку, вітчизняні фахівці заговорили вже кілька років тому. Вперше про можливість її виникнення заявив ще в 2000 році міністр економічного розвитку і торгівлі Росії Герман Греф
"Голландська хвороба" - це явище, характерне для індустріальних країн з гіпертрофованим сировинним експортом, коли сировинна промисловість душить інші галузі виробництва, а зростання доходів призводить до підвищення курсу місцевої валюти через здешевлення
Потік "халявних" доходів тягне за собою підвищення курсу вітчизняної валюти просто тому, що дешевшає валюта чужа, що наповнила скарбницю

Про синдром "голландської хвороби", що вразила російську економіку, вітчизняні фахівці заговорили вже кілька років тому. Вперше про можливість її виникнення заявив ще в 2000 році міністр економічного розвитку і торгівлі Росії Герман Греф, виступаючи перед депутатами Державної думи.

Саме з "голландської хворобою", а також слабкою конкурентоспроможністю російських переробних галузей фахівці пов'язують намітилося в 2004 році уповільнення зростання російської економіки.

"Голландська хвороба" - це явище, характерне для індустріальних країн з гіпертрофованим сировинним експортом, коли сировинна промисловість душить інші галузі виробництва, а зростання доходів призводить до підвищення курсу місцевої валюти через здешевлення іноземної валюти. Хвороба загострюється якраз при найбільших успіхи, коли набухає ціна експортного товару.

При великій кількості природних ресурсів і, відповідно, величезних доходів, одержуваних від їх експорту, у населення може з'явитися відчуття помилкової безпеки і може притупитися увагу до такими критичним елементам економічної політики, як вільна торгівля, ефективність бюрократичного апарату і т.д.

Інакше кажучи, уряду може здатися, що набагато легше примножувати багатство за рахунок природних ресурсів, що вимагає набагато менше зусиль, ніж за рахунок коректно проведеної і послідовної економічної політики. Велика кількість доходів від експорту сировини може привести до зникнення стимулів у приватних і державних інститутів робити будь-які заощадження. Так як заощадження є одним з ключових чинників майбутнього економічного зростання, їх різке скорочення природно може привести до уповільнення темпів економічного розвитку.

Саме виникнення цього терміна пов'язано з відкриттям в кінці 1950-х - початку 60-х років родовищ природного газу в тій частині Північного моря, яка належить Голландії. Наступну за цим зростання експорту природного газу спричинив за собою істотне подорожчання національної валюти, що негативним чином позначилося на інших експортно-орієнтованих галузях.

Тому, коли мова йде про "голландської хвороби", в першу чергу мається на увазі зростання реального обмінного курсу за рахунок збільшення обсягів експорту одних галузей, що робить негативний вплив на інші галузі і на економіку в цілому.

Деякі коментатори вважають "голландську хворобу" однією з різновидів "іспанської хвороби", що стала відомою світу ще з часів відкриття Колумбом Америки. Іспанці, отримавши доступ до багатств нової землі - в основному, золоту і сріблу, замість того, щоб використовувати гроші на розвиток своєї країни, стали витрачати їх на придбання предметів розкоші.

В результаті, в Європі почалася інфляція небачених розмірів, що, в свою чергу, призвело до погіршення добробуту населення. "Іспанська хвороба" характеризувалася і високою залежністю Іспанії від своїх колоній. Наприклад, після того, як англійські пірати і корсари потопили одну з "золотих" ескадр, які перевозили скарби індіанців через Атлантичний океан, в Іспанії почався найжорстокіший економічна криза, що відбилася на всій Європі (зокрема, збанкрутували ряд італійських банків, колишніх головними кредиторами іспанської корони).

Однак взаємозв'язком сировинного експорту і курсу національної валюти "голландська хвороба" не вичерпується. Існують і інші механізми негативного впливу. Оскільки ціни ресурсів впливають значні коливання, що визначаються кон'юнктурою світових ринків, обмінний курс коливається разом з цінами експортованих ресурсів тим більше, чим більшу частку ці ресурси займають в загальному обсязі експорту.

Завищений курс національної валюти негативним чином позначається і на галузях, пов'язаних із зовнішньою торгівлею (як на галузях-експортерах, так і на імпортерах), і на обсязі іноземних інвестицій в економіку країни. Якщо національна промисловість в значній мірі залежить від імпорту (наприклад, економіка спеціалізується на переробці імпортованих напівфабрикатів), то нестабільність обмінного курсу матиме негативний ефект на всю економіку.

Потік "халявних" доходів тягне за собою підвищення курсу вітчизняної валюти просто тому, що дешевшає валюта чужа, що наповнила скарбницю. А дешева валюта - це дешевий імпортний товар, конкурентні переваги імпортерів і горе вітчизняних товаровиробників. Успіхи нафтової галузі душать обробні галузі.

Нарешті, орієнтація економіки виключно на експорт сировини небезпечна і тим, що значно зростають шанси початку громадянських воєн і внутрішніх збройних конфліктів. Економісти Пол Коллер виявили, що для країн, що володіють одним або двома основними ресурсами, використовуваними в якості головної статті експорту (наприклад, нафту або какао), ймовірність того, що вони зіткнуться з проблемою громадянської війни, в п'ять разів вище, ніж для диверсифікованих економік .

Де і як

Великобританія. Уряд Маргарет Тетчер ( "залізна леді" була прем'єр-міністром з 1979 по 1990 році, таким чином, встановивши рекорд довгожительства для британських прем'єрів 20 століття) часто критикували за проведену їм економічну політику. Політика Тетчер отримала назву "монетаристский експеримент". І дійсно, інфляція в країні збільшилася вже в 1980 році. Рівень безробіття після 1979 року досяг безпрецедентного рівня. Проте, уваги деяких економістів удостоївся на перший погляд здається маловажним факт: рівень безробіття особливо підвищився в переробних галузях британської промисловості. Ще в 1979 році переробні галузі забезпечували 28% робочих місць в країні. З 1978 по 1982 роки кількість безробітних в країні збільшилася на 1.4 млн. У той же період загальна кількість робочих місць у переробній промисловості Англії зменшилася на 1.5 млн. Даний факт міг означати тільки одне: відбувався стрімкий спад в переробній промисловості, який був особливо важким в перші 18 місяців перебування Тетчер на посаді прем'єр-міністра. Це і стало причиною запеклої критики на адресу проведеної нею економічної політики.

В основу економічної політики Тетчер були покладені два основних принципи. По-перше, йшло скорочення державних витрат з метою зменшення дефіциту державного бюджету, що повинно було привести до створення сприятливих умов для зменшення податкових ставок, що, в свою чергу, повинно було привести до пожвавлення в економіці. По-друге, Тетчер боролася з інфляцією шляхом поступового скорочення грошової маси. Незважаючи на всі спроби, кабінету Тетчер не вдалося вирішити поставлені завдання. Навпаки, статистичні дані підтверджують, що аж до 1982 року дохід від податкових надходжень продовжував збільшуватися. Державні закупівлі товарів і послуг продовжували зростати з 1979 року.

Пізніше робилися спроби пояснювати зростання безробіття і загальне уповільнення виробництва в переробній промисловості Великобританії черговим загальносвітовим економічним спадом. Як зауважує економіст Алек Кристал в своїй роботі "Голландська хвороба або монетаристської терапія?", Незважаючи на те, що спад світової економіки мав певне значення, проте спад у переробній промисловості Королівства стався раніше, ніж почалася світова рецесія. Деякі переробні галузі британської економіки також реабілітувалися значно раніше, ніж світова економіка зуміла оговтатися від кризи.

Багато аналітиків в кінці кінців прийшли до висновку, що падіння виробництва і, відповідно, скорочення зайнятості в переробних галузях Великобританії, було обумовлено ефектом "голландської хвороби". До середини 1970-х років Великобританія повністю залежала від імпорту нафти, але вже в 1980-х (після початку великомасштабної розробки родовищ в Північному морі) виступала в ролі експортера. В результаті, нафта почала витісняти інші продукти переробної промисловості в загальному торговельному балансі. Дані процеси призвели до подорожчання британської валюти, що підняло ціни на британські товари для іноземних споживачів. В результаті, англійські споживачі почали закуповувати іноземні і тому більш дешеві товари, а іноземці самі почали купувати менше британських товарів.

Нігерія. Перші симптоми, які свідчать про появу "голландської хвороби" в Нігерії проявилися на початку 1970-х за часів військової диктатури Якубу Говона, що правив з 1967 по 1975 рік. У цей період нафта стала основою нігерійської економіки, особливо після чергового витка підвищення світових цін. Фінансові надходження від експорту нафти досягали таких розмірів, що сам Говона як то помітив, що основною проблемою Нігерії є "не самі гроші, а спосіб їх витратити". Саме тоді стався крах інших секторів економіки. Як показала історія, Нігерія жила ілюзіями - вона чекала все зростаючих доходів від нафтового експорту. Однак ціни на нафту різко впали в період з 1974 по 1975 роки, що, в свою чергу, призвело до скорочення доходів від експорту. Проте, експорт сирої нафти практично поховав експортно-орієнтовані галузі сільського господарства країни.

Примітно, що ні Говона, ні наступні правителі Нігерії - Муртала Мохаммад і Олусегун Обасанджо - удостоєне своєю увагою проблему регулювання курсу національної валюти з метою стимулювання експорту продукції паливно-енергетичних галузей економіки. У 1978 році Нігерія, раніше купатися в нафтодолари, була змушена позичити кошти на міжнародних фінансових ринках. Дуже скоро Нігерія впала в повну залежність від зовнішніх фінансових запозичень. Свого апогею "ускладнення" "голландської хвороби" досягли в 1979 році, коли влада перейшла до цивільної адміністрації під керівництвом Шеху Шагарі - тоді корупція, надмірне споживання і рясний імпорт поставили економіку країни в скрутне становище.

Єдиним нігерійським режимом, який, незважаючи на свою авторитарність, намагався боротися з "голландської хворобою", був уряд генерала Ібрагіма Бабагінда, що правив з 1985 по 1993 рік. Головною метою реформ Бабагінда було стимулювання розвитку сільськогосподарського сектора економіки. В результаті, різко зросли обсяги експорту таких продуктів, як какао, бавовна і каучук. Однак зі зміною влади все повернулося на круги своя. До сих пір Нігерію розглядають як класичний приклад країни з усіма симптомами "голландської хвороби".

"Голландської хворобою" заразилася і Колумбія в 1970-х рр., Коли неврожай в Бразилії і землетрус в Гватемалі викликали зліт світових цін на каву. Зростання експорту кави супроводжувався згортанням експорту всіх інших видів колумбійських товарів.

Використано матеріалу агентства Washington ProFile

Як зауважує економіст Алек Кристал в своїй роботі "Голландська хвороба або монетаристської терапія?

Новости