NEWSru.com :: Мін'юст визнав "іноземним агентом" "Екологічну вахту по Північному Кавказу"

Міністерство юстиції РФ внесло до реєстру некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента, міжрегіональну природоохоронну та правозахисну громадську організацію "Екологічна вахта по Північному Кавказу"

Міністерство юстиції РФ внесло до реєстру некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента, міжрегіональну природоохоронну та правозахисну громадську організацію "Екологічна вахта по Північному Кавказу". Раніше активісти "ЕкоВахти" разом з екологами з Greenpeace піддалися нападу в Краснодарському краї, куди вони приїхали для боротьби з лісовими пожежами.

"Факт відповідності організації ознаками некомерційної організації, яка виконує функції іноземного агента, встановлений в ході проведення управлінням Мін'юсту Росії по Республіці Адигея позапланової документарної перевірки", - оголосили у вівторок в прес-службі відомства.

9 вересня стало відомо, що в Краснодарському краї слідчі порушили три кримінальні справи в зв'язку з нападом на наметовий табір екологічної організації Greenpeace за ознаками злочинів, передбачених статтями 158 ( "Крадіжка"), 119 ( "Погроза вбивством або заподіянням тяжкої шкоди здоров'ю") і 115 ( "Умисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю") КК РФ.

У ніч на 9 вересня невідомі напали на активістів російського відділення екологічної організації Greenpeace і добровольців, які приїхали боротися з лісовими пожежами. Нападників було близько восьми осіб, на обличчях у всіх були маски. До цього активісти організації скаржилися, що їм заважають боротися з пожежами.

Поліція вранці 9 вересня організувала цілодобову охорону табору, повідомив координатор "Ековахти" Андрій Рудомаха. Активісти ще не вирішили, чи будуть вони продовжувати протипожежну експедицію, повідомив член "Екологічної вахти по Північному Кавказу" Максим Ребеченко. "Зараз добровольці вирішують, залишитися або виїхати. Вони приїхали з добрими намірами і не очікували, що на Кубані їх так зустрінуть", - заявив тоді він.

Екологи приїхали в Краснодарський край 5 вересня для гасіння очеретяних і степових пожеж в дельтах річок і на узбережжі Азовського моря, а також для навчання пожежних добровольців з природоохоронної організації "Екологічна вахта по Північному Кавказу". Однак проблеми переслідували їх з самого початку.

7 вересня керівник бази "Малий Бейсуг", на якій розташувалася експедиція, раптово попросив пожежних покинути її. Ніяк не пояснюючи свої дії, він повернув гроші, виплачені йому за проживання добровольців на базі, і сказав, що вони повинні негайно покинути її посеред ночі. Активісти були змушені згорнути табір.

Однак на новому місці активістам теж почали погрожувати. За словами керівника протипожежного проекту Greenpeace в Росії Григорія Куксін, до них приїхали козаки з Кубанського козачого війська і намагалися звинуватити екологів в тому, що вони самі підпалюють степ. За словами екологів, місцева влада, в тому числі віце-губернатор Краснодарського краю Юрій Гриценко, знали про приїзд пожежних і не мали нічого проти їх роботи на території регіону, не було конфліктів і проблем з МНС. Єдиний орган, з яким так і не вдалося налагодити відносини, - місцеве управління ФСБ, яке не відповіло організації на запит.

Новости