NEWSru.com :: Росія зайняла 27-е місце в рейтингу кращих країн світу, опинившись другою за впливовістю

Росія зайняла 27-е місце в рейтингу кращих країн світу, опинившись другою за впливовістю

Росія зайняла 27-е місце в рейтингу кращих країн світу, складеному журналом US News & World Report. При цьому РФ виявилася другою за рівнем впливу на світовій арені, поліпшивши цей показник в порівнянні з минулим роком. Автори рейтингу пов'язують посилення впливовості Росії за участю в сирійському конфлікті і можливим втручанням у вибори в США.

Всього в рейтинг, опублікований 7 березня на сайті US News & World Report , Потрапили 80 країн. Їх оцінювали за дев'ятьма критеріями: розвиток туристичної галузі, соціальної сфери, культури, інновацій, історичну спадщину, темпи зростання економіки, відкритість для бізнесу, сила і вплив на світовій арені, загальний рівень життя населення.

Кращою країною в 2017 році вперше в історії рейтингу стала Швейцарія. Це сталося завдяки позитивному сприйняттю в світі її прогресивного соціального устрою, захисту прав людини і сприятливого середовища для бізнесу, пояснили укладачі списку. Швейцарія посіла третє місце в рейтингу з розвитку соціальної сфери після Норвегії та Швеції і цю ж позицію за критерієм відкритості для бізнесу після Панами і Люксембургу.

Разом з тим країна не входить в 15 кращих за частиною розвитку туризму (20-е місце), спадщини (26-е місце) і темпам зростання економіки (30-е місце).

На другому місці - Канада, на третьому - Великобританія, на четвертому - Німеччина, на п'ятому - Японія. Швеція посіла в рейтингу кращих країн шосту позицію, США - на сьомому місці, Австралія - ​​на восьмому, Франція - на дев'ятому, Норвегія - на 10-му.

На останньому місці в рейтингу опинилася Сербія, вперше включена в список досліджуваних країн. "Сучасна Сербія відображає двозначність і протиріччя нинішньої Європи - культурно багата, порівняно розвинена в економічному відношенні, але все ще рухома регіональним суперництвом і етнічною напруженістю", - йдеться в описі країни на сайті US News & World Report.

Автори рейтингу нагадують, що країна пережила кровопролитні війни 1990-х років і розпад Югославії. Також в описі зазначено, що в Сербії спостерігається старіння населення через міграцію і смертності, яка перевищила народжуваність з початку дев'яностих.

Рейтинг також продемонстрував, що серед країн Азії лідирує Японія. У той час як більшість держав регіону в цьому році втратили свої позиції, Японія отримала два додаткових очка, діставшись до п'ятого місця в загальному списку. Автори рейтингу відзначили, що це третя за величиною економіка в світі, найбільший виробник автомобілів, електронного устаткування і стали. Сфера послуг становить тут найбільший відсоток від економіки з точки зору ВВП і зайнятості.

Цікава деталь в рейтингу: чотири з топових 15 країн очолюють жінки. Це Швейцарія, Німеччина, Норвегія і Данія. Також дослідження показує, що країни Латинської Америки, керовані жінками, займають більш високі позиції за всіма показниками.

Крім того, з'ясувалося, що щастя населення на 72% пов'язане з рівністю чоловіків і жінок в правах. І лише на 34% - з добробутом і зростанням ВВП.

У загальному рейтингу Росія - на 27-му місці. За впливом в світі - на другому

Росія зайняла 27-е місце в рейтингу з 80 кращих країн. Її сусідами по списку виявилися Таїланд (26-е місце) і Бразилія (28-е місце). У минулому році РФ була на 24-й позиції з 60.

Автори рейтингу відзначають, що більшу частину своєї історії Росія перебувала під авторитарним управлінням. "Західні уряди і організації критикують російську владу за авторитарність і винність в порушенні прав людини. Анексія Росією Криму в 2014 році і її роль в конфлікті на Україні посилили напруженість між Москвою і Заходом. Побоювання Заходу також пов'язані із занепокоєнням з приводу передбачуваного втручання російського уряду в західну політику, включаючи президентські вибори в США 2016 року ", - йдеться в описі Росії на сайті журналу.

Укладачі зазначили, що Росія - це одна з найбільших в світі економік, що володіє потужними ресурсами. При цьому зниження цін на сировинні товари і введення санкцій Заходу після приєднання Криму "вкинули країну в рецесію починаючи з 2014 року", підкреслили автори рейтингу.

Разом з тим в описі Росії підкреслюється, що ця країна має одну з найбільших в світі економік, забезпечену потужними природними ресурсами. Провідні галузі промисловості включають в себе видобуток нафти і природного газу, при цьому сільське господарство, лісове господарство, рибальство і виробництво виступають в якості інших економічних чинників. Росія також є одним з найбільших в світі експортерів військової зброї, поступаючись лише Сполученим Штатам.

Більшість людей є етнічними росіянами. Це країна з глибокою історією, яка внесла великий внесок в науку і мистецтво. "Росіяни першими запустили штучний супутник в космос і виконали вихід у відкритий космос. Письменники, такі як Олександр Пушкін, Федір Достоєвський і Лев Толстой, - це синоніми класичної літератури, в той час як Олександр Солженіцин і Борис Пастернак є незалежність від центральної влади" , - йдеться на сайті журналу.

При цьому втручання Росії в справи інших держав фактично забезпечило їй друге місце в рейтингу найвпливовіших країн. "Росія зайняла друге місце в момент посилення участі в світових подіях, таких як конфлікт в Сирії і, за деякими даними, вибори в США. В минулому році країна займала шосте місце серед найвпливовіших", - повідомили укладачі рейтингу.

На першому місці за впливом на міжнародній арені виявилися США, на третьому - Китай, на четвертому - Великобританія, на п'ятому - Німеччина. Решта країн в рейтингу залишилися від них далеко позаду. При цьому Росії в порівнянні з минулим роком вдалося набрати близько п'яти додаткових очок, скоротивши свою дистанцію з США, - тепер дві найбільші держави поділяють близько 10 пунктів рейтингу.

При цьому найближчі сусіди Росії виявилися ближче до кінця рейтингу кращих країн: Білорусь зайняла 70-е місце, Казахстан - 71-е, Україна - 73-е.

Новости