NEWSru.com :: В уряді РФ оприлюднили плани з розвитку Арктики, які опозиція назвала "захопленням"

В уряді РФ оприлюднили плани з розвитку Арктики
Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доручив зацікавленим відомствам підготувати і представити в уряд комплексний план реалізації інвестпроектів в Арктиці

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доручив зацікавленим відомствам підготувати і представити в уряд комплексний план реалізації інвестпроектів в Арктиці, що враховує створення транспортної інфраструктури, в тому числі забезпечення флотом і організацію криголамного супроводу. Про це йдеться в переліку доручень, опублікованому на сайті уряду.

Так, міністерству транспорту РФ спільно з Міненерго, Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінпромторгу, держкорпорацією "Росатом", ВАТ "РЖД" і главами суб'єктів арктичних регіонів необхідно підготувати план заходів по виконанню федеральних проектів "Північний морський шлях" і "Морські порти Росії" в частині розвитку Північного морського шляху.

Крім того, Медведєв доручив опрацювати питання про можливість створення території випереджаючого соціально-економічного розвитку в межах Таймирського Долгано-Ненецького району Красноярського краю, а також питання про пільги для організацій, які виробляють обладнання для заводів зі скраплення природного газу (СПГ), і про застосування прискореної амортизації обладнання, на якому виробляються технологічні установки для таких заводів. Пропозиції повинні бути представлені в уряд до 15 лютого 2019 року.

Крім того, Мінекономрозвитку, Мінтрансу, Міненерго, Міноборони, держкорпорації "Росатом", зацікавленим федеральним органам виконавчої влади та організаціям доручено до 15 лютого опрацювати питання надання в оренду земельних ділянок, що перебувають у федеральній власності, для реалізації проектів, що забезпечують вантажопотік Північного морського шляху. Також всі перераховані міністерства повинні актуалізувати комплексний проект розвитку Північного морського шляху з урахуванням плану модернізації та розширення магістральної інфраструктури до 2024 року.

Мінпромторгу доручено станом на 1 лютого подати в Мінтранс і уряд прогнозні дані по вантажопотоків в східній частині СМП (від протоки Вилькицкого до Берингової протоки) на період до 2040 року, підготовлені на основі планів операторів арктичних проектів. К1 березня 2019 року Мінпромторг, а також АТ "ОСК", ТОВ "ССК" Зірка "," Росатом "і ПАТ" НОВАТЕК "зобов'язані вибрати верфі для будівництва чотирьох криголамів, які планується ввести в експлуатацію до 2024 року.

Мінтрансу доручено опрацювати питання про роботах поблизу майбутніх вугільних терміналів "Чайка" і "Бухта Північ". Крім цього, Мінтранс до 11 січня має опрацювати питання про першочергової реконструкції арктичних аеропортів і на 1 березня підготувати пропозиції про збільшення цільової підготовки льотного складу вертольотів.

Раніше повідомлялося, що в ході наради про розвиток Арктики, минулого 11 грудня в селищі Сабетта глава "НОВАТЕК" Леонід Міхельсон попросив прем'єр-міністра РФ забезпечити інвестування арктичних проектів компанії в бюджеті РФ 2019-2021 років. як повідомляє "Інтерфакс" , Міхельсон висловився за прискорення інвестицій в будівництво криголамного флоту, а також в реконструкцію підхідного каналу в акваторії Обської губи Карського моря, де держкошти оцінюються в 8,3 млрд рублів, оскільки "НОВАТЕК" необхідно розширення до 2022 року. "Принципово важливе питання - 2022, а не 2023 рік, тому що в 2022 році нам потрібно транспортувати з Мурманська в Сабетта першу платформу з лінією скраплення (в рамках проекту" Арктик СПГ 2 ")", - сказав він.

Міністр транспорту Євген Дітріх уточнив, що в бюджеті поки не закладені кошти на будівництво терміналу "Ранковий" і терміналів в Мурманської області і Камчатському краї, які ініціював "НОВАТЕК" в рамках будівництва СПГ-заводів на Ямалі і Гидане. Потужність терміналу "Ранковий" складе 21,6 мільйона тонн на рік, загальний обсяг інвестицій - 152,7 мільярда рублів, з них приблизно 112 млрд рублів - витрати на об'єкти федеральної власності.

Потужність Мурманського терміналу становитиме 20,9 мільйона тонн на рік з введенням в експлуатацію в 2023 році. Планований обсяг інвестицій - 70,1 млн рублів, у тому числі 900 млн рублів - в об'єкти федеральної власності. Проект терміналу на Камчатці потужністю 21,7 мільйона тонн в рік передбачається запустити в 2023 році, загальний обсяг фінансування - 100,2 мільярда рублів, у тому числі 30,5 млрд - об'єкти держвласності.

Тим часом портал "Каспаров.Ru" звертає увагу на те, що прем'єр-міністр РФ також доручив Мінприроди і Міненерго Росії пропрацювати питання про уточнення меж охоронної зони кластера "Бухта Медуза" державного природного заповідника "Великий Арктичний", "щоб при будівництві не виникали питання з захисниками природи". Нагородою освоювачів півночі стане нагрудний знак "Почесний полярник": плани уряду на порталі називають "захопленням Арктики", відзначаючи, що Міністерство оборони створює спеціальні арктичні військові частини і будує для них бази.

Відзначимо, що Арктика є одним із пріоритетних стратегічних напрямків для Росії. Навесні 2017 року на острові Земля Олександри в 300 км від східної частини Шпіцбергена з'явилася нова російська військова база "Арктичний трилисник" .

До 2020 року Росія планує розгорнути в Арктиці межвидовую угруповання сил і військ, здатну реагувати на існуючі та виникаючі загрози, а також забезпечувати захист національних інтересів в арктичній зоні в сфері військової, економічної і транспортної безпеки.

Тим часом західна преса писала, що Росія планує змінити серійні випробування крилатих ракет дальньої дії в Арктиці, а військові експерти висловлювали припущення, що це може бути випробуванням "ядерного удару по США".

Новости