NEWSru.com :: МЗС Білорусії: РФ встановила прикордонну зону без попередження

У білоруському МЗС розцінили рішення директора Федеральної служби безпеки РФ встановити прикордонну зону на кордоні з Білоруссю таким, що суперечить базовими принципами відкритості кордонів в Союзній державі
Посол РФ в Мінську Олександр Суріков назвав встановлення прикордонної зони превентивним заходом проти можливих перетинів кордону громадянами третіх країн

У білоруському МЗС розцінили рішення директора Федеральної служби безпеки РФ встановити прикордонну зону на кордоні з Білоруссю таким, що суперечить базовими принципами відкритості кордонів в Союзній державі і підкреслили, що рішення було несподіваним і прийнятим без попереднього повідомлення білоруської сторони. Про це заявила журналістам начальник відділу прес-служби МЗС Білорусі Марія Ваньшина, передає БЕЛТА .

Вона закликала не драматизувати ситуацію і зазначила, що в МЗС все ще аналізують документ, але попередньо виділила два аспекти, назвавши їх важливими.

"По-перше, всупереч всім існуючим домовленостям, що регулює охорону державних кордонів двох країн та порядок їх перетину, російська сторона прийняла рішення про встановлення прикордонної зони на кордоні з Білоруссю без попереднього повідомлення", - підкреслила представник білоруського МЗС.

Вона зазначила, що це не перший подібний випадок, і нагадала, що подібна ситуація сталася на початку 2016 року, коли Росія фактично почала вводити обмеження на в'їзд громадян третіх країн через кордон Білорусі і Росії.

"З урахуванням рівня прямої взаємодії наших прикордонних служб і їх взаємного представництва подібна нескоординованість дій, природно, викликає справедливі питання".

"По-друге, - зазначила Марія Ваньшина, - у багатьох складається враження, що ці дії ведуть до відновлення повноцінного контролю на білорусько-російському кордоні, скасованого понад двадцять років тому. А це йде врозріз з цілою низкою існуючих домовленостей, які передбачають базовий принцип відкритості кордонів між Республікою Білорусь і Російською Федерацією ".

Прикордонного комітету Білорусії не бачить необхідності змінювати систему безпеки на кордоні

Більш стримано висловився про нововведення ФСБ офіційний представник Державного прикордонного комітету Антон Бичковський. він заявив "Інтерфаксу" , Що рішення про встановлення прикордонзони - внутрішня справа Росії, і білоруська сторона не змінюватиме систему забезпечення прикордонної безпеки.

Бичковський зазначив, що раніше для створення додаткових умов для реалізації органами прикордонної служби завдань і функцій, покладених на них законодавством, президент Білорусі видав указ N433 від 4 вересня 2014 року "Про внесення змін до Указу президента Республіки Білорусь від 9 березня 2009 року N125", який дозволив організувати "більш тісний контакт органів прикордонної служби України та прикордонних органів Російської Федерації щодо спільного протидії транзитної нелегальної міграції, наркотрафіку та незаконного перемещ енію через державний кордон товарно-матеріальних цінностей ".

"На даний момент, на думку Держприкордонкомітету, цього достатньо для ефективного забезпечення прикордонної безпеки", - пояснив Бичковський.

При цьому він зазначив, що поняття "прикордонна територія" і "прикордонна зона" не тотожні з точки зору як білоруського, так і російського законодавства. За роз'ясненнями про порядок в'їзду (входу) і перебування в прикордонній зоні він порекомендував звертатися до Прикордонній службі ФСБ Росії.

"На нашу думку, вже склалася система забезпечення прикордонної безпеки у співпраці з прикордонною службою Росії на спільно охороняється ділянці кордону цілком відповідає сучасним тенденціям і вимогам. Ми зі свого боку поки не бачимо необхідності щось змінювати", - сказав представник прикордонного комітету Білорусії.

Посол РФ в Мінську: зона нічого не змінить для білорусів, їм можна буде збирати гриби в смоленських лісах, але з паспортом

Посол РФ в Мінську Олександр Суріков назвав встановлення прикордонної зони превентивним заходом проти можливих перетинів кордону громадянами третіх країн і пов'язав це рішення з указом "Про встановлення безвізового порядку в'їзду і виїзду іноземних громадян", який в січні підписав президент Білорусії Олександр Лукашенко. Указ вводив безвізовий в'їзд в країну на термін не більше п'яти діб при проході через митницю в національному аеропорту Мінська для громадян 80 держав, у тому числі США і країн Євросоюзу.

"Ми поважаємо суверенітет Білорусі, але нас трошки насторожує цей указ про безвізовий в'їзд в національний аеропорт громадян 80 країн. Ми не говоримо, що це погано чи добре. До Росії, між іншим, без віз в'їжджають громадяни більше ста країн. Але не відразу ж" , - наводить слова Сурікова агентство "Sputnik Білорусь" .

Він нагадав, що громадяни третіх країн, які повинні перетинати російсько-білоруський кордон тільки через міжнародні автомобільні пункти пропуску, в даний час мають можливість потрапити в Росію, минаючи ці пункти пропуску.

"Якщо через автомобільні пункти пропуску громадян третіх країн не пускають, але через авіаційні вони можуть потрапити. Наприклад, у нас з Грузією візовий режим, а у Білорусі - безвізовий, ми поки на цю справу дивимося в пращури, але вже в аеропортах починаємо за громадянами третіх країн теж доглядати. Треба ж візу мати ", - зауважив посол.

Посол підкреслив, що для громадян Росії і Білорусі встановлення прикордонної зони нічого не змінюють. Збирати гриби білорусам в смоленських лісах можна буде як і раніше, пообіцяв посол, але порадив все ж мати при собі паспорт.

Він заявив, що прикордонний контроль в поїздах найближчим часом не з'явиться. "У поїздах контролю поки не буде, але можливо в Москві і потрібно буде" помацати "громадян третіх країн. Тому що світ-то дуже неспокійний. ІГІЛ (заборонена в РФ терористична організація. - Прим. NEWSru.com) нікуди не подівся", - сказав Олександр Суриков.

На тлі цього рішення з'явилися чутки про вихід Білорусі з ЄврАзЕС, ОДКБ і Союзної держави

У середу на офіційному порталі правової інформації РФ були опубліковані три наказу ФСБ Росії, з яких випливає, що на кордоні Псковської, Смоленської і Брянської областей РФ з Білоруссю створюються прикордонні зони. Як зазначається в документах, таке рішення прийнято з метою "створення необхідних умов охорони державного кордону Російської Федерації".

У ніч на 2 лютого агентство Regnum , Посилаючись на неназване джерело, повідомило, що Білорусія готується до виходу зі складу Євразійського економічного союзу (ЄврАзЕС), Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) і, можливо, Союзної держави. Джерело агентства заявив, що "в Москві з розумінням ставляться до бажання влади республіки бути незалежною державою, як" братська Україна ".

Інформацію про підготовлюваний вихід Білорусії з усіх трьох структур спростував "Комерсант" з посиланням на кілька поінформованих російських і білоруських джерел в інтеграційних структурах двох країн. Велика ясність повинна виникнути в п'ятницю вранці, коли президент Білорусії Олександр Лукашенко проведе прес-конференцію. Захід пройде в розширеному форматі під загальною назвою "Великий розмову з президентом".

агентство БЕЛТА повідомило, що у зустрічі візьмуть участь не тільки журналісти білоруських та іноземних ЗМІ, а й різні експерти - політологи, економісти, громадські діячі.

Конференція, за даними "Комерсанта", почала готуватися в поспіху, і в новому для Білорусії форматі: зазвичай такі заходи проходять у вигляді прес-конференції, на якій присутні тільки журналісти, або у вигляді звернення Лукашенка до народу або парламенту, де не маються на увазі питання із залу.

Новости