NEWSru.com :: Майкл Блумберг, який залишає пост мера Нью-Йорка, за 12 років вклав в місто 650 млн доларів зі своєї кишені

Майкл Блумберг, який залишає пост мера Нью-Йорка, за 12 років вклав в місто 650 млн доларів зі своєї кишені
Блумберг відмовився від зарплати в розмірі 2,7 мільйона доларів, на яку мав право як мер, і з 2001 року отримував за свою працю один долар на рік
Білл де Блазіо, кандидат від Демократичної партії, здобув впевнену перемогу на виборах мера Нью-Йорка 5 листопада, ставши першим демократом на посаді мера найбільшого американського мегаполісу з 1993 року

Опівночі вівторка Майкл Блумберг перетвориться з мера Нью-Йорка в просто мільярдера і колишнього службовця, поступившись свій пост демократу Біллу де Блазі . Журналісти, які підбивають підсумки 12-річної роботи Блумберга в якості градоначальника, підрахували - за всі ці роки він вклав в місто сотні мільйонів доларів з власної кишені.

Майкл Блумберг любить тропічних риб, тому після його обрання в мерії були встановлені два гігантських акваріума. Також мер любить поїсти, тому всі його співробітники щодня отримували легкий сніданок (кава, рогалики, йогурт) і скромний обід (салат з тунця, сендвіч, фрукти). Блумберг любить подорожувати без турбот, і, коли його помічники їздять у відрядження разом з ним, це відбувається на приватному літаку.

Аналіз, проведений The New York Times , Показав, що за 12 років Блумберг витратив не менше 650 мільйонів доларів на різноманітні пільги і бонуси, політичні кампанії і інформаційно-пропагандистську роботу, благодійність і соціальні проекти, не кажучи вже про витрати на пересування та проживання в поїздках, пов'язаних з його роботою.

Як нагадує видання, Блумберг відмовився від зарплати в розмірі 2,7 мільйона доларів, на яку мав право як мер, і з 2001 року отримував за свою працю один долар на рік.

Колишній громадський захисник Марк Грін назвав Блумберга "сучасним Медічі", пише газета, нагадуючи про його пожертвування на проекти в галузі мистецтва, на медицину, культуру і суспільне життя. Щедрість градоначальника приводила в сказ його суперників і економила гроші його виборців. Епоха Блумберга була свого роду експериментом, вона була схожа на захоплюючий роман, іноді викликає, іноді тривожний, але навряд чи вона коли-небудь повториться, пише видання.

Фінансова потужність Блумберга зробила його найсильнішим мером сучасного Нью-Йорка починаючи з кінця 1800-х років, прокоментував міркування The New York Times Кріс Макнікл, історик і автор досліджень про діяльність мерів міста. За його словами, Блумберг був в значній мірі вільний від вимог спонсорів, зацікавлених груп або політичних партій, які могли б обмежити його владу.

При цьому думки рядових жителів Нью-Йорка розділилися. У серпні близько 30% учасників соцопитування сказали, що багатство Блумберга зробило його хорошим мером, при цьому 27% заявили, що все якраз навпаки, а 35% не вважають, що особистий статок мера впливає на його роботу.

Сам Майкл Блумберг, як відомо, ненавидить обговорення свого багатства. І в цей раз його представники відмовилися коментувати підрахунки журналістів.

Бізнесмен і мільярдер Майкл Блумберг очолив Нью-Йорк 12 років тому, коли руїни Всесвітнього торгового центру ще розчищали після теракту 11 вересня, туристи боялися наблизитися до міста, а жителі побоювалися в ньому залишатися, нагадує The New York Times . У своїй промові під час нарочито скромної церемонії інавгурації Блумберг обіцяв відбудувати і відродити Нью-Йорк, зробивши його "столицею вільного світу".

Залишаючи свій посаду 31 грудня 2013 року, він може сказати, що ця обіцянка багато в чому виконано. У поточному році вулиці міста заповнили 54 мільйони туристів - більше, ніж будь-коли. Рівень злочинності знизився, транспортна система працює ефективно, навколишнє середовище стало чистіше, а де Блазі в спадок залишається бюджет з позитивним сальдо 2,5 мільярда доларів.

Втім, листопадові вибори мера показали, що можливості і успіхи були розподілені нерівномірно, уточнює видання. У Нью-Йорку стало більше бездомних, для багатьох зарплати занадто малі, а орендна плата занадто висока. Однією з найбільших помилок Блумберга на посту мера названа жорстка політика щодо афроамериканських і латиноамериканських громад, а також розширення повноважень поліції.

Нагадаємо, Майкл Блумберг залишався на посаді мера Нью-Йорка три терміни поспіль. Білл де Блазіо, кандидат від Демократичної партії, здобув впевнену перемогу на виборах мера Нью-Йорка 5 листопада, ставши першим демократом на посаді мера найбільшого американського мегаполісу з 1993 року. Церемонія інавгурації пройде 1 січня 2014 року.

Як своїх пріоритетів на майбутній термін де Блазі називає зниження рівня соціальної нерівності, підвищення якості шкільної освіти та будівництво доступного житла. Він користується великою підтримкою серед афроамериканців і іспаномовного населення. Не в останню чергу це пояснюється тим, що він одружений на темношкірої поетесі Шірлейн МакКрей.

Новости