NEWSru.com :: NYT: помітно скоротився потік даних від джерел американської розвідки в Росії

У 2016 році "ключові кремлівські інформатори" розповіли про наміри Росії втрутитися в президентські вибори в США
Зараз вони замовкли, "залишивши ЦРУ в невіданні" про плани Росії щодо виборів в американський Конгрес, які відбудуться в листопаді, розповіли джерела видання, близькі до американської розвідки

Інформатори ЦРУ та інших розвідувальних служб США "зачаїлися" і не виходять на зв'язок з американськими розвідувальними службами, пише газета The New York Times . Видання вважає, що це пов'язано з посиленням контррозвідки з боку Москви і висилкою американських дипломатів з Росії.

У 2016 році "ключові кремлівські інформатори" розповіли про наміри Росії втрутитися в президентські вибори в США. Зараз вони замовкли, "залишивши ЦРУ в невіданні" про плани Росії щодо виборів в американський Конгрес, які відбудуться в листопаді, розповіли джерела видання, близькі до американської розвідки. Як зазначає газета, тепер спецслужби США не можуть точно визначити, що саме планує Москва: вплинути на проміжні вибори, "посіяти хаос" або підірвати довіру до демократичних інститутів.

Прес-секретар ЦРУ відмовився від коментарів. Обізнані американські чиновники заявили, що якість зібраної в Росії інформації зазнає "деградацію".

Однак це не означає, що інформатори американської розвідки скомпрометовані або вбиті. Їм просто довелося піти в підпілля "через агресивну контррозвідки Москви".

Крім того, проблеми виникли через те, що Москва вислала американських дипломатів. "Росіяни вигнали цілу купу наших людей. Ймовірно, в Москві зараз мало наших співробітників, і вони знаходяться під немислимим наглядом", - припустив колишній співробітник ЦРУ Джон Сайфер.

Джерела газети відзначили, що США все ж продовжують отримувати повідомлення про Росію, але останнім часом російські інформатори розвідки частіше зустрічаються зі своїми кураторами з ЦРУ за межами Росії.

Розслідування "втручання Росії" в американські вибори, а також передбачуваних зв'язків Дональда Трампа з Москвою, які спростовують в Білому домі і в Кремлі, ведеться спецпрокурори Робертом Мюллером, а також в обох палатах конгресу США.

З чуток, таємним інформатором ФБР в розслідуванні "зв'язків з РФ" щодо членів передвиборчого штабу Трампа був екс-агент ЦРУ Стефан Халпер. Висновок був зроблений на основі аналізу випущених раніше публікацій в американських ЗМІ про це таємному інформатора, ім'я якого, на вимогу ФБР, не називалася.

Цього року влада США заявили, що побоюються нових спроб втручання в довибори до Конгресу восени 2018 року. У зв'язку з цим група американських сенаторів внесла поправки про нові санкції проти Росії, які планують ввести, якщо розвідка США виявить спроби Москви вплинути на вибори.

Новости