Незвичайна фотокамера Lytro ILLUM - огляд

Незвичайна фотокамера Lytro ILLUM - огляд

Пару років тому в хайтековие виданнях почали з'являтися статті про дуже незвичайному цифровому фотоапараті під назвою   Lytro   , В якому сенсор камери записує не тільки інформацію про колір і інтенсивності світла, але також і векторну інформацію про направлення світла в кожній точці зображення Пару років тому в хайтековие виданнях почали з'являтися статті про дуже незвичайному цифровому фотоапараті під назвою Lytro , В якому сенсор камери записує не тільки інформацію про колір і інтенсивності світла, але також і векторну інформацію про направлення світла в кожній точці зображення.

Що це означає чисто практично? Чисто практично це означає те, що в отриманому зображенні можна змінювати фокусування.

Перші камери Lytro і на фотоапарат не були схожі, а нагадували якийсь "чудодійний спектроскоп доктора Калігарі": вони представляли собою дивного вигляду паралелепіпед з об'єктивом.

Через деякий час розробники випустили нову камеру, яка була вже схожа на "людську", хоча все одно виглядала дещо химерно.

Мені, звичайно, було дуже цікаво її потестувати, і така можливість нарешті з'явилася - спасибі компанії "Марвел-Дистрибуція" , Яка люб'язно надала пристрій на тест.

Отже, цифрова фотокамера Lytro ILLUM .

Технічні характеристики:
Світлове поле - 40 Мегарей, CMOS-сенсор
Матриця - 4 Мпікс
Кроп-фактор - 3,19
Процесор - Qualcomm Snapdragon 800
Об'єктив - 9,5-77,8 мм (30-250 мм 35-мм еквівалента), f 2.0, незмінний
Діапазон ISO - 80-3200
Дисплей - 4 ", сенсорний, 480 x 800 пікселів
Карта пам'яті - SD
Акумулятор - знімний Li-Ion
Мережі - Wi-Fi (802.11a / b / g / n / ac)
Порти - USB 3.0
Розміри - 86 х 145 х 166 мм
Вага - 940 грамів
Ціна - приблизно $ 1599

Ну, порівнювати характеристики з якимись іншими камерами тут майже безглуздо, тому що це не типовий фотоапарат в звичному розумінні цього слова. Тому виробник і не вказує дозвіл матриці, він пише "Light Field Resolution: 40 Megaray". Втім, про саму технологію - трохи нижче.

Комплект поставки

Поставляється в чорній коробці, що представляє собою загадковий чорний куб.

Всередині: камера, адаптер харчування, європейський кабель до адаптера, британський кабель до адаптера, кабель USB-USB3.0, неоплачений ремінець, кришка об'єктива, бленда, 4-ступінчастий ND-фільтр, тканину для очищення об'єктива, брошурка.

Зовнішній вигляд і особливості

Ну, звичайно, в порівнянні з першою версією зовнішній вигляд камери зазнав значних змін на краще. Тепер це не коробка з лінзою, а цілком сучасно виглядає камера, яка навіть привертає увагу своїм дизайном.

Тепер це не коробка з лінзою, а цілком сучасно виглядає камера, яка навіть привертає увагу своїм дизайном

Певна незвичайність полягає в тому, що корпус камери разом з дисплеєм знаходиться під невеликим кутом по відношенню до об'єктиву. Тобто ви не зможете зробити кадр, тримаючи камеру на рівні очей, - це, взагалі кажучи, досить незручно.

Тобто ви не зможете зробити кадр, тримаючи камеру на рівні очей, - це, взагалі кажучи, досить незручно

Особливо якщо врахувати той факт, що дисплей поворотний і може відхилятися на кут до 90 градусів. Таким чином, ми маємо тут справу з таким собі дизайнерським шиком, в жертву якого принесено банальне зручність зйомки. І тут немає видошукача. Втім, незрозуміло, як би вони його вбудували в такий кривий корпус.

Втім, незрозуміло, як би вони його вбудували в такий кривий корпус

Втім, у зворотний бік (дисплеєм вниз) екран також повертається, що все-таки дозволяє робити знімки від рівня очей і навіть піднімаючи камеру над собою, але тим не менше це рішення мене здивувало.

Вид ззаду.

Під кришкою - порт USB 3.0 і слот для карти пам'яті.

Ну і ось ця камера поруч з Canon EOS 6D. Як бачите, габарити відрізняються дуже сильно.

Якість матеріалів дуже хороше, збірка якісна. Однак в руці камера лежить поганенько: явно тут дизайнерські вишукування переважали над міркуваннями ергономіки. Виступ не так великий, щоб камера зручно лежала в руці, і, коли її тримаєш однією рукою, камеру помітно перекошує в іншу сторону, утримувати її непросто.

елементи управління

Дисплей тут сенсорний, деякі елементи управління покладені на нього, так що фізичних елементів управління - самий мінімум.

На верхньому торці - кнопка зйомки і кнопка оцінки глибини різкості. На виступі рукоятки також розташований скроллер.

На схилі верхнього торця - кнопка харчування.

На задній панелі - другий скроллер і чотири кнопки, які можна переналаштувати через меню. За замовчуванням там автоматичне фокусування, блокування експозиції, настройка на нескінченність і виклик функцій налаштувань. Скроллер в більшості режимів працює на корекцію експозиції.

Скроллер в більшості режимів працює на корекцію експозиції

На об'єктиві - два рухомих кільця (причому не механічних, а з електроприводом). Одне з них - зум, інше - наведення на різкість. (Так-так, на різкість тут потрібно наводити, але про це пізніше.)

Принцип роботи пленоптіческой камери

Тут, звичайно, потрібно сказати кілька слів про принцип роботи цієї камери, тому що цей принцип помітно відрізняється від принципу, що використовується в звичайних камерах.

Тут використовується технологія Light Field, яка записує інформацію про направлення і інтенсивності освітлення кадру.

Сенсор фотоапарата використовує масив мікролінз, розташованих навпроти CMOS-сенсора, щоб визначити дані про інтенсивність світлових потоків, їх напрямку і кольорі.

Ну і далі все залежить від обробки фірмовою програмою Lytro, яка перетворює отримані дані в якийсь об'єкт, з яким проводиться робота: його можна перетворити в звичайну фотографію з вибраним пунктом фокусування, а можна створити ролик (слайд-шоу), в якому ця фокусування буде змінюватися.

Робота пристрою

Ну, технології технологіями, а давайте краще подивимося, як це реалізовано чисто практично.

Режимів зйомки тут дуже небагато, деякі потрібні параметри можна вивести лише через екранне меню.

Режимів зйомки тут дуже небагато, деякі потрібні параметри можна вивести лише через екранне меню

Важливо розуміти, що це не є "професійна камера", як її чомусь представляють в деяких рекламних оглядах. Більш того, це навіть і не "зручний інструмент для новачка", як пишуть в інших рекламних оглядах.

Розібратися з управлінням цієї камери в принципі можна досить швидко (особливо якщо у вас є хороший досвід в цьому плані), але потрібно це в основному для того, щоб виставити якісь більш-менш прийнятні параметри для зйомки.

Як не дивно, на різкість тут наводити все-таки бажано - на найближчий об'єкт переднього плану, тому що інакше ви ризикуєте отримати кадр, в якому потрібний об'єкт навіть при зміні точок фокусування залишається поза фокусом.

Крім того, зрозуміло, що чим більше глибина різкості, тим гірше працює ефект подальшої зміни фокусування - тому що там міняти вже толком нічого.

Тому практично єдиний варіант використання цієї камери - знімати кадри, в яких щось знаходиться на передньому плані і присутній ще хоча б більш-менш цікавий задній план. (А якщо ще виявиться і середній план, то ви відкриєте для себе всі можливості даної камери.)

Наприклад, на цьому моєму кадрі (з точки зору наявності декількох цікавих планів) дана камера могла б показати щось більш-менш прикольне, хоча, звичайно, якість зображення у неї було б на порядок гірше - про це трохи нижче.

У мене не з першого разу вийшло зробити комплект знімків, на яких хоч щось можна було показати, але потім, коли я вивчив деякі особливості камери, після цього вже вдалося домогтися прийнятного результату, на якому все-таки видно, що це таке і навіщо взагалі може бути потрібно (або не потрібно зовсім).

(Правда, на жаль, я при поверненні з Москви якимось абсолютно незрозумілим мені чином позбувся більшості кадрів, але там насправді все можна пояснити буквально на одному кадрі - вже зрозумілий принцип роботи. Крім того, у мене збереглася анімація частини кадрів на сайті Lytro.)

Знімає камера в своєму власному форматі LFR. Кожен кадр займає десь 50-60 Мб.

Для обробки зроблених кадрів використовується спеціальна програми Lytro Desktop, яка викачується з сайту розробника.

У програму завантажуються зняті зображення. Кожне з них після завантаження потрібно обробити для подальших маніпуляцій із зображенням: обробка на потужному комп'ютері одного кадру займає 20-30 секунд.

Є досить просунутий редактор, в якому можна проводити звичайні налаштування градацій, насиченості і так далі.

Також там є і всякі інші параметри, які стосуються специфіки даної камери.

Що тут потрібно зрозуміти в першу чергу? Будь зріз (конкретну настройку на різкість) будь-якого кадру можна зберегти у вигляді JPG. І це буде - увага! - JPG розміром 2450х1634х24b. Тобто ось такий (по кліку відкривається оригінал).

Тобто ось такий (по кліку відкривається оригінал)

Що, загалом-то, спочатку цілком зрозуміло, тому що матриця CMOS там - 4 Мпікс (1 / 1.2 ").

Для порівняння, матриця мого смартфона має розмір в 16 Мпікс і видає кадри з дозволом 5312х2988. Та от хоча б для прикладу.

Таким чином, зрозуміло, що використовувати кадри цієї камери навіть для отримання звичайних JPG для інтернету не має ніякого сенсу, будь-який смартфон знімає НАБАГАТО краще, якщо мати на увазі таке застосування.

Що там залишається? А залишається там єдине, для чого ця камера створена (в споживчому сенсі, звичайно). Вона зі створеного LFR може зробити відеоролик (а точніше - слайд-шоу), в якому буде змінюватися кадрування зображення (для створення ефекту "прольоту камери") і буде змінюватися фокус. Наприклад, для верхнього кадру виходить ось такий ролик.

У цьому ролику, як ви бачите, спочатку дається різкість на передньому плані, потім вона переповзає на середній і в кінці ролика різким робиться задній план. Так що тут помітний хоч якийсь ефект.

Ефект буде набагато більше, якщо на задньому плані розташується, наприклад, ліс, на середньому - трактор і на самому передньому плані - клоун Уоллі в безглуздому ковпачку. Так розмиття буде побільше, у мене ж тут задній план знаходиться зовсім недалеко.

Найперший кадр ролика робиться ось з таким кадруванням і фокусуванням на передньому плані.

Ну і в кінці з'являється вже повний кадр (з фокусуванням на задньому плані).

Ще рідний софт Lytro з цих знімків вміє робити 3D-фото і 3D-ролики (слайд-шоу) для перегляду на телевізорах, що підтримують дану технологію. Я сам з цим навіть і не возився, подивився приклади - не вразило ні разу. Мене і в кіно-то ця технологія рідко коли радує, а вже для звичайних фото і слайд-шоу ...

Створений на Lytro ролик можна викладати на наступні сервіси:

Створений на Lytro ролик можна викладати на наступні сервіси:

Причому вас запитають, чи хочете ви викласти конкретний "зріз" (тобто JPEG) або весь ролик.

Причому вас запитають, чи хочете ви викласти конкретний зріз (тобто JPEG) або весь ролик

Але зручніше за все, звичайно, викладати свої ролики саме на сайт Lytro: там вони будуть виглядати краще за все, тому що будуть програватися в рідному форматі просунутим плеєром.

І там є ціла галерея роликів , Якими, теоретично, можна насолодитися.

Ось, наприклад, характерний приклад: різкість з маленькою глибиною гуляє по декільком планам, в кінці більш-менш різким стає весь кадр.

У статичному режимі в цьому плеєрі, до речі, можна мишкою клацати по різних зонах картинки і наводити фокус на це місце.

А тепер, поклавши руку на серце, скажіть мені: скільки роликів ви подивилися (причому високоякісних, з точки зору візуального ефекту роликів, адже вони їх ретельно відбирали) і наскільки швидко вам це заняття набридло? Особисто мені це все набридло після пари-трійки роликів: ну да, фокусування змінюється на різних планах, ну і що?

Проблема в тому, що я абсолютно не зміг придумати, як і для чого використовувати дану камеру з чисто практичної точки зору, і це ми поки взагалі відставити убік питання її вартості, порівнянної з вартістю серйозної дзеркалки.

Ну, навіть якщо б ця штука коштувала, скажімо, $ 200. Для чого її купувати? Зробити з десяток роликів, викласти їх на сайт Lytro і показати родичам? А далі що? Далі це заняття, ясна річ, набридне максимум за пару днів, ви візьмете в руки нормальну камеру і почнете робити знімки гарної якості. Або візьмете в руки смартфон і почнете робити знімки гарної якості, особливо якщо смартфон - якийсь пристойний флагман. (У них майже у всіх зараз дуже цікаві камери.)

Або візьмете Nokia Lumia, у якій навіть є такий режим зйомки: зі змінною фокусуванням. Ну да, там зовсім інший принцип формування зображення: Nokia просто робить кілька кадрів з різною глибиною різкості і потім склеює їх в один ролик.

Але тут-то на виході виходить майже те ж саме! Ну да, інноваційна технологія, цікава обробка, яку можна так-сяк налаштовувати. Однак після всього цього ви просто отримуєте ролик досить низької якості, в якому змінюються точки фокусування. Усе! І за це вам пропонується заплатити $ 1600..

Дякую не потрібно!

Ну і в світлі всього цього тим цікавіше читати хвацькі замітки в самих різних виданнях, де з приводу даної камери заливаються солов'єм, при цьому видаючи рідкісний маячня. Дозволю собі процитувати особливо цікаві шматки.

Об'єктив камери Illum менше, легше, має величезний діапазон фокусних і великою світлосилою. Та робота, яку завжди доводилося виконувати склі, тепер вирішується програмно. Аналогів даному об'єктиву для традиційних камер просто не існує. (www.i2hard.ru)

Тут об'єктив 30-250 мм еквівалента, светоcіла 2.0. Характеристики хороші, так. Однак у того ж Sony RX10 об'єктив 24-200 мм еквівалента з трохи менше світлосилою (2.8) і у неї дюймова матриця з 20,2 Мпікс. Не кажучи вже про зручність зйомки і управління. І не кажучи вже про те, що вона стоїть в два рази дешевше.

Цільовою аудиторією камери Illum можуть стати як "творчі першопрохідці", натхненні новими можливостями і бажаючі спробувати новий спосіб зйомки, так і люди, вже досвідчені в фотографії, але однозначно простота роботи і можливості нової камери повинні залучити цікавих новачків.

Так, цікаві новачки вже помчали стрункими рядами, я так і бачу цю дивну картину.

Так, можливо Lytro Illum поки що володіє не таким приголомшливим сенсором (сенсор камери на 40 Мегарей еквівалентний звичайному 5-мегапіксельному сенсора), зате знімає на швидкості 1/4000 сек. Для фотоапарата, зібраного на основі свіжих багатообіцяючих розробок - це більш ніж впевнена заявка на успіх! (blog.aport.ru)

"Зате знімає на швидкості 1/4000 сек" - це просто п'ять балів, я плачу від щастя! Це дійсно - більш ніж упевнена заявка на успіх!

А ось цей пасаж нижче я навіть коментувати не буду - так, просто щоб розважити шановану публіку, яка, на відміну від автора пасажу, напевно, все-таки являє, що таке кінозйомка в 3D (а якщо хтось не знає - я їм розповім ).

Портативна 3D-зйомка, хлопці, - це круто! А рефокусіровка картинки після того, як вона була знята, - круто подвійно!
Що стосується першого, то в тому ж Голлівуді тільки на оренду / купівлю парних пристроїв для зйомки 3D-картинки в бюджет середньостатистичного Фильмец має бути закладено близько 14 мільйонів доларів, сюди ж вважаємо роботу незліченної кількості помічників оператора, технічних співробітників і членів креативної групи, що витрачають немислиму кількість часу на вибір правильних фокусних об'єктів, які на великому екрані в 3D виглядали б як можна епічності. А тепер візьміть все перераховане вище і відправте в кошик: якщо в найближчому майбутньому розробники зможуть навчити камери Lytro знімати відео, а не тільки рефокусіруемие знімки, вся кіноіндустрія зробить здоровенний крок вперед.
Все те, що раніше робило величезна кількість людей за величезні гроші при величезних витратах часу і інших ресурсів, може бути покладено на плечі однієї тільки розробки!
Але це в глобальному масштабі. А для нас з вами це не просто портативна камера для професійної 3D-зйомки, цей пристрій, доступне за ціною кожній розсудливій фотографу. Не сказати, що півтори тисячі доларів прям у кожного в заначці лежать, але ж є заради чого кредит брати! (blog.aport.ru)

висновки

Ну, загалом, з висновками тут все досить однозначно - на мій погляд, зрозуміло.

З точки зору інноваційного підходу до отримання зображень - такі розробки можна тільки вітати. Цілком можливо, що коли-небудь, коли технологія серйозно розвинеться, її дійсно можна буде використовувати в фотографії, кінозйомки або ще де-небудь. Але на даному етапі розвитку цю камеру навіть дорогою іграшкою можна назвати: і ось це все тільки для того, щоб отримати ролик низької якості, де гуляє точка фокусування? Тільки для цього, Карл? !! За $ 1600 ×

Так що я поки не бачу жодного варіанту, при якому будь-кому-то могла б бути цікава покупка даної камери. Там і матриця ніяка, і отримане якість зображення значно поступається навіть хорошому смартфону.

Тому будемо чекати, що з цього врешті-решт вийде і чи вийде взагалі. На даному етапі це ще дуже сира технологія, і навіщо з неї роблять серійні пристрої і кому вони взагалі будуть потрібні - я не розумію. Вибачте, якщо кого образив.

Що це означає чисто практично?
Що тут потрібно зрозуміти в першу чергу?
Що там залишається?
Особисто мені це все набридло після пари-трійки роликів: ну да, фокусування змінюється на різних планах, ну і що?
200. Для чого її купувати?
Зробити з десяток роликів, викласти їх на сайт Lytro і показати родичам?
А далі що?
Але на даному етапі розвитку цю камеру навіть дорогою іграшкою можна назвати: і ось це все тільки для того, щоб отримати ролик низької якості, де гуляє точка фокусування?
Тільки для цього, Карл?

Новости