Німеччина - наступна на черзі після Італії, Греції

Однак багато експертів вважають, що далеко не так добре йдуть справи в "локомотиві" економіки ЄС - Німеччини.

Як пише в своїй статті на Project Syndicate італійський економіст і колумніст газети Corriere della Sera Федеріко Фубіні, Німеччина близька до того, щоб теж опинитися на "лікарняному ліжку".

Як пише в своїй статті на Project Syndicate італійський економіст і колумніст газети Corriere della Sera Федеріко Фубіні, Німеччина близька до того, щоб теж опинитися на лікарняному ліжку

Італійський економіст і колумніст газети Corriere della Sera Федеріко Фубіні

"Бути може, Італія сьогодні і є" європейським хворим ", але це не єдина країна, яка б вимагала в ліках. Навпаки, навіть могутня Німеччина, здається, ось-ось захворіє з якоюсь хворобою.
Італія, звичайно, знаходиться в жахливому стані. За останні два десятиліття ВВП в середньому зростав щорічно лише на 0,46%, а державний борг неухильно збільшувався і сьогодні становить понад 130% від ВВП. Безробіття залишається незмінно високою, інвестиції стрімко падають, а банківський сектор переживає ґрунтовні труднощі.
Настільки ж тривожно і те, що з моменту падіння Берлінської стіни в 1989 р число жінок дітородного віку скоротилася майже на два мільйони, а частка працюючих громадян з вищою освітою залишається на рівні, чи порівнянному з іншими розвиненими країнами.
З урахуванням сказаного не дивно, що Італія і понівечена кризою Греція мають найнижчі в єврозоні показники темпів зростання ВВП на душу населення за останні три роки. Дивно й те, що на третьому місці в цьому списку - Німеччина. Німеччина - фінансово міцна країна, з великим запасом надлишкових заощаджень. Крім того, вона дуже конкурентоспроможна з точки зору собівартості робочої сили, має найвищі в історії показники зайнятості, а також отримує вигоди від постійного припливу кваліфікованої робочої сили з інших частин Європи.
Але факт залишається фактом: щорічний приріст ВВП на душу населення, що становить в Німеччині в середньому 0,51% з 2014 р, ставить її далеко позаду інших основних країн єврозони, а саме Австрії, Бельгії, Фінляндії та Нідерландів. Навіть Франція, де цей показник лише трохи більше, ніж в Італії, трохи перевершує Німеччину.
Як це можливо, що країни з настільки різною економікою, як Німеччина та Італія, мають такі близькі показники приросту ВВП на душу населення? В якійсь мірі пояснення може здатися очевидним. Німеччина набагато ближче до потенційного росту, ніж Італія та навіть Сполучені Штати, яким довелося докласти більше зусиль, ніж Німеччині, щоб уникнути Великої рецесії. Але недавній підйом в інших розвинених країнах в усякому випадку повинен стимулювати потенційне зростання експортно орієнтованої економіки Німеччини.
Крім того, на зростання душового показника ВВП може вплинути міграція. Німеччина за останні п'ять років прийняла, за вирахуванням тих, хто виїхав, 2,7 мільйона нових жителів, близько мільйона з яких є біженцями. Останні забезпечують очевидний кейнсіанський стимул, але не особливо збільшують потенційний обсяг виробництва. Проте міграційні потоки в Німеччину не цілком аномальні. Країна не раз переживала настільки ж сильний приплив населення протягом останніх трьох десятиліть, але це не впливало настільки негативно на зростання ВВП на душу населення.
Навпаки, у багатьох випадках іммігранти в Німеччину, особливо молоді й кваліфіковані, внесли вклад в збільшення потенційного обсягу виробництва.
Реальну причину слабкого зростання ВВП на душу населення в Німеччині слід шукати в іншому місці. За даними Банку міжнародних розрахунків, обсяг вимог німецьких банків в інших країни єврозони - в тому числі Австрії, Франції, Ірландії, Італії, Нідерландах, Португалії та Іспанії - знизився в сукупності більш ніж на 200 мільярдів доларів з моменту піку боргової кризи в середині 2012 р . Вимоги по Італії впали до рівня, що існував до введення євро, а по Іспанії - наближаються до нього. Німеччина навіть виводить свої інвестиції з основних країн єврозони.
Поступовий відхід німецьких банків від інтеграції різко контрастує з поведінкою банків зі штаб-квартирою у Франції, Італії, Іспанії та Нідерландах, які, все до одного, повернулися до європейської фінансової інтеграції, стабілізуючи, а часто і збільшуючи, свою присутність в інших країнах. Ці різноспрямовані тенденції, а не загальний відтік капіталу, частково пояснюють зростаючий дисбаланс в платіжній системі єврозони Target 2.
Бути може, Італія сьогодні і є європейським хворим , але це не єдина країна, яка б вимагала в ліках

Рівень боргового навантаження різних країн,% ВВП

Чому німецькі банки, єдині з усіх, відступають від інтеграції? Однією з можливих причин є те, що фінансові державні органи Німеччини, які скептично ставляться до майбутнього євро, доручили банкам знизити свою присутність в іншій частині єврозони. Інша можлива причина в тому, що німецькі банки лихоманить, але процес цей повільний, і європейські регулятори поки його не помітили. Зрештою, їх витратна база - одна з найвищих в розвиненому світі, а їх рентабельність - одна з найнижчих, незважаючи на мізерно малий відсоток "поганих" позик.
Проте таке мінливість спантеличує. Близько половини німецької банківської системи знаходиться в державній власності і, таким чином, має неявну гарантію уряду. Фактично німецькі банки отримали 239 мільярдів євро (253 мільярдів доларів) на державну допомогу в період з 2009 по 2015 рр.
У будь-якому випадку догляд німецьких банків з Європи не може бути корисний з точки зору впевненості, інвестицій або для динамічного сектора послуг. І, дійсно, інвестиції в Німеччині в минулому році були більш ніж на 5 процентних пунктів нижче рівня 1999 року в долях ВВП, незважаючи на те що валові національні заощадження піднялися до найвищого рівня з моменту початку публікації даних Міжнародного валютного фонду в 1980 р
Німецькі чиновники, як правило, пояснюють це величезне падіння старінням суспільства. Але демографічні проблеми, які завтра стануть обмеженнями для потенційного обсягу виробництва, повинні спонукати до реформ в системі посібників і освіти, а не придушення сьогоднішнього попиту. І реальна проблема полягає не в цьому: жодна країна ЄС, за винятком Франції, не здійснила настільки мало реформ за останнє десятиліття, як Німеччина.
Це відсутність реформ починає проявлятися. Обережність банків і низький рівень інвестицій, мабуть, починаючи з 2012 р зіграли свою роль в тому, що зростання сукупної продуктивності Німеччини виявився найповільнішим за останні три десятиліття. Покладаючись головним чином на експорт, тобто попит в інших країнах, німецький уряд, можливо, відвернули від деяких своїх обов'язків всередині країни. Але в інтересах всієї Європи, і Італії зокрема, щоб найбільша економіка континенту стала ще сильніше.
Звичайно, уповільнення зростання продуктивності характерно не лише для Німеччини. Але якщо Німеччина не займеться глибинними причинами цього спаду всередині країни, вона ризикує зазнати величезних втрат, в тому випадку якщо її валюта зазнає різкої переоцінки у вигляді скорочення експорту і удару по і без того ослабленому банківського сектору в результаті дефляції і негативних довгострокових процентних ставок.
Хвороба Італії протікає в куди більш гострій формі, ніж у Німеччині, але і та й інша потенційно представляють серйозну небезпеку. І обидві вимагають негайного лікування ".

Як це можливо, що країни з настільки різною економікою, як Німеччина та Італія, мають такі близькі показники приросту ВВП на душу населення?

Новости