Німеччині терміново потрібні іноземні працівники, в тому числі українці

Економічний підйом привів до рекордної зайнятості і загострив брак кваліфікованих кадрів Економічний підйом привів до рекордної зайнятості і загострив брак кваліфікованих кадрів. Без трудових мігрантів, в тому числі з України, проблему не вирішити.

Про це пише сьогодні Deutsche Welle.

У Німеччині за підсумками 2017 року зафіксовано рекордно низьке безробіття і рекордно висока зайнятість, і експерти впевнені, що в 2018 році бум на німецькому ринку праці продовжиться. Це означає, що дефіцит кваліфікованих кадрів, особливо в деяких галузях і регіонах, буде і далі загострюватися, і фірмам доведеться ще активніше залучати іноземних фахівців, у тому числі з країн, що не входять до Євросоюзу.

Рекордні показники завдяки прискоренню зростання ВВП

Як повідомило 3 січня Федеральне агентство з праці (BA) в Нюрнберзі, в грудні в ФРН налічувалося 2,385 мільйона безробітних, що на 183 тисячі менше, ніж у грудні 2016 року, і становить 5,3 відсотка працездатного населення. Одночасно BA оприлюднило середній показник за весь 2017 рік. Він впав до 2,533 мільйона (5,7 відсотка) і виявився найнижчим з часу об'єднання Німеччини в 1990 році.

Днем раніше, 2 січня, Федеральне статистичне відомство (Destatis) у Вісбадені опублікувало середній показник зайнятості за весь 2017 рік, і він теж виявився рекордним: в минулому році на території ФРН трудовою діяльністю займалися 44,3 мільйона чоловік. Це на 1,5 відсотка або 638 ​​тисяч осіб більше, ніж у середньому в 2016 році. Настільки потужного стрибка зайнятості в Німеччині не спостерігалося десять років.

В тему - Супер! Німеччина побила рекорд з виробництва відновлюваної енергії

Все це - результат багаторічного підйому німецької економіки, помітно прискорилося у другій половині 2017 року незважаючи на труднощі з формуванням нового уряду ФРН . На 2018 рік провідні економічні інститути прогнозують подальше прискорення темпів зростання ВВП Німеччини і, відповідно, збільшення зайнятості. Згідно з прогнозами, вона в найближчі рік-півтора перевищить 45 мільйонів чоловік.

Ринок праці близький до повної зайнятості

У той же час на подальше істотне зниження рівня безробіття в Німеччині експерти вже не розраховують. Справа в тому, що в розвинених ринкових економіках показник приблизно в 5 відсотків вважається ознакою фактично повної зайнятості. Адже в суспільстві завжди є певна кількість людей, працевлаштувати яких з різних причин, перш за все через відсутність у них будь-якої кваліфікації, вкрай важко або практично неможливо.

Вже зараз на німецькому ринку праці при 2,385 мільйона безробітних є 761 тисяча ваканскій (дані за грудень 2017). І ці вакансії стають гальмом для розвитку економіки. Відповідно до опублікованого в самому кінці минулого року дослідження Федерального об'єднання середнього бізнесу (BVMW), 40 відсотків опитаних предпритий заявили, що їм через брак кваліфікованого персоналу вже доводилося відмовлятися від замовлень. А 89 відсотків підтвердили, що зазнають труднощів при пошуку потрібних співробітників.

Ці труднощі в найближчі місяці ще більше зростуть. На прес-конференції 3 січня голова Федерального агентства з праці Детлеф Шелі (Detlef Scheele) повідомив, що німецькими фірмами в цьому році приблизно будуть створені 600 тисяч нових робочих місць.

Частина всіх цих вакансій, можливо, вдасться закрити за допомогою зареєстрованих безробітних, якщо вони успішно пройдуть відповідне навчання або перенавчання. Певну частину нових робочих місць займе молодь - випускники різних навчальних закладів. До того ж в останні роки зростання зайнятості в Німеччині досить сприяють довго не працювали жінки, які, виростивши дітей, повертаються тепер на ринок праці.

загрузка ...

«Без залучення працівників з третіх країн ми не обійдемося»

Однак внутрішніх трудових ресурсів для того, щоб повною мірою забезпечити зростаючу економіку країни необхідними їй кадрами, сьогоднішньої Німеччини явно не вистачить. Експерти одностайні: німецькому ринку праці потрібно постійне підживлення кваліфікованими іноземними трудовими мігрантами.

Найпростіший шлях, по якому підприємства в ФРН і йшли багато років, полягає в залученні працівників з країн Євросоюзу, адже їм як громадянам ЄС не потрібні ніякі спеціальні дозволи: вони мають ті ж права, що і німці. Але останнім часом вчені все частіше попереджають, що потенціал країн ЄС значною мірою вичерпано. Більш того, у міру того, як держави єврозони долають наслідки боргової кризи і набирають економічні обороти, зростає ймовірність відтоку приїхали в Німеччину фахівців назад до себе на батьківщину.

Тому глава Федерального агентства з праці Детлеф Шелі в кінці минулого року заявив: «Скажу з усією певністю: без залучення працівників з третіх країн ми в найближчі роки не обійдемося». Під третіми країнами подразумаваются держави, що не входять в ЄС. Скажімо, Індія. Або, наприклад, Росія ( фашистська держава , Визнане 27.01.15 Верховною Радою країною-агресором), Україна, Білорусь.

В тему - Українці зайняли 4-е місце за кількістю отриманих «блакитних карт» в Німеччині

Працівники з цих країн з вищою або середньою спеціальною освітою вже зараз мають можливість отримати в Німеччині роботу разом з посвідкою на проживання. З прийняттям закону про імміграцію процес залучення в країну трудових мігрантів (не плутати з прийомом біженців з гуманітарних міркувань!) Повинен стати більш впорядкованим, а умови і критерії прийому іноземних працівників - більш прозорими і зрозумілими.

За прийняття такого закону ратують і бізнес, і вчені, і агентство з праці, і цілий ряд партій , Проте поки не зрозуміло, коли і в якому вигляді він буде прийнятий, оскільки в Німеччині все ще немає затвердженого парламентом уряду, яке могло б розробити законопроект і винести його на голосування.

А тим часом дефіцит кваліфікованих кадрів наростає. В опублікованих 3 січня повідомленні для преси Федеральне агентство з праці вказує, що в 2017 році найбільша кількість вакансій було в таких галузях, як транспорт і логістика, збут, металообробка, машино- і автомобілебудування, енергетика, електротехніка, будівництво та охорону здоров'я (включаючи догляд за хворими і літніми людьми).

А Інститут німецької економіки (IW) в Кельні 22 грудня опублікував результати дослідження, згідно з яким найбільш гостро брак кваліфікованих кадрів відчувають зовсім не в столиці Німеччини, Берліні, а на південному заході країни, в промислово розвиненою землі Баден-Вюртемберг, а також в Тюрінгії і Рейнланд-Пфальц, особливо - в сільських районах.

***

Ех, як то кажуть, нам би їхні проблеми ...

Новости