Низькі зарплати лікарів смертельно небезпечні для пацієнтів

Державні лікарні шукають фахівців за мізерні гроші

Керівництво МОЗ уважно стежить за оплатою праці медиків в регіонах Керівництво МОЗ уважно стежить за оплатою праці медиків в регіонах. Фото з сайту www.rosminzdrav.ru

Регіони повідомляють про невирішену проблему дефіциту лікарів. Іноді смерті пацієнтів пов'язують з кадровим голодом охорони здоров'я. Ситуація ускладнюється низькими зарплатами. Портал «Робота в Росії» дозволяє судити про колосальний розрив в оплаті праці одних і тих же фахівців: наприклад, в Камчатському краї офтальмолог, судячи по базі вакансій, може працевлаштуватися в державній установі майже за 100 тис. Руб. в місяць, а в Смоленської області в деяких випадках офтальмологів пропонується працювати менш ніж за 8 тис. руб. у місяць.

У Підмосков'ї не вистачає педіатрів, дільничних лікарів, лікарів-фахівців і медсестер, повідомила головний педіатр МОЗ Підмосков'я Нісо Одінаева. Зокрема, забезпеченість Підмосков'я педіатрами на сьогоднішній день складає близько 70%, уточнює вона. Дефіцит лікарів - не локальна проблема, подібна ситуація спостерігається «у всій країні», сказала в інтерв'ю РІАМО Одінаева.

Інші регіони теж повідомляють про кадровий голод. У департаменті охорони здоров'я Новгородської області підрахували, що зараз в регіоні «в галузі працює близько 13 тис. Чоловік, з яких 2048 - лікарі», при цьому «зберігається дефіцит лікарів - 162 лікаря, або 7,9%».

Брак лікарів призводить до серйозних проблем. Як уже писала «НГ», департамент охорони здоров'я Курганської області раніше заявив про викликає побоювання частці померлих в працездатному віці на дому. У департаменті до однієї з причин «домашніх» смертей віднесли «кадровий дефіцит лікарів» (див. номер від 30.08.17 ).

Кадровий голод пов'язаний з неудовлетоврітельним рівнем оплати праці, про який можна судити за різними оголошеннях про вакансії.

Наприклад, в одній з міських лікарень Ростовської області ще недавно можна було зустріти вакансії, коли терапевтам, лікарям швидкої допомоги, таким фахівцям, як ендокринолог, кардіолог, алерголог, дитячий хірург і т.д., пропонувався оклад менше 7-8 тис. Руб . у місяць. Скрашували ці вакансії лише обіцянки надбавок.

Офіційна база вакансій «Робота в Росії» теж містить пропозиції з вкрай низькими зарплатами, причому далеко не завжди мова йде про працевлаштування на неповний робочий день. Іноді роботодавці пропонують лікарям-фахівцям працювати за мізерну зарплату повний робочий день і при цьому висувають різні вимоги від комунікабельності до підвищеної відповідальності. Хоча справедливості заради відзначимо: нерідко крім окладу роботодавці гарантують лікарям соціальний пакет і в разі переїзду надають гуртожиток, а місцева влада обіцяє регіональні програми соціальної іпотеки.

Але, незважаючи на такі бонуси, кидається в очі невідповідність між покладеної відповідальністю, навантаженнями і рівнем зарплат. Так, в Смоленській області деякі державні лікувальні установи пропонують офтальмологів працевлаштуватися менш ніж за 8 тис. Руб. в місяць на повний робочий день. В Удмуртії є пропозиції для отоларингологів працювати повний робочий день за 9 тис. Руб. у місяць. У деяких випадках стоматологи можуть претендувати приблизно на 9 тис. Руб. в місяць - наприклад, такі вакансії трапляються в Омській області і Краснодарському краї. Список можна продовжувати. Уточнимо, мінімальний розмір оплати праці (МРОТ) становить в Росії 7,8 тис. Руб. в місяць, прожитковий мінімум працездатного населення - в середньому близько 11 тис. руб., хоча по регіонах цей показник варіюється.

Звичайно, розміщуються на порталі і більш привабливі пропозиції, за якими можна судити про колосальний розрив у зарплатах. Припустимо, в Камчатському краї в одній з районних лікарень є вакансія для офтальмологів приблизно за 100 тис. Руб. у місяць. Це майже в 13 разів більше, ніж пропонують офтальмологів деякі лікарні згаданої раніше Смоленської області.

Рівень зарплат на Камчатці в принципі вище, ніж в більшості регіонів: середня по суб'єкту зарплата в Камчатському краї склала в першому півріччі, за даними Росстату, близько 57 тис. Руб., А в Смоленської області - близько 23 тис. Руб. у місяць. Однак, як бачимо, різниця між середніми зарплатами досягає 2,5 рази, а не 13.

Вакансії, які пропонують медикам працювати за зарплату на рівні МРОТ або трохи вище, ставлять під сумнів успішну реалізацію травневих указів президента. Особливо якщо врахувати, що, як повідомляли представники профспілки працівників охорони здоров'я, в звітах враховуються соціальні виплати, не пов'язані з трудовими функціями лікарів, наприклад, компенсації по оплаті комунальних послуг. За рахунок цих доплат поліпшується середній показник зарплат.

Як пояснили «НГ» в прес-службі Мінпраці, «відповідно до Трудового кодексу, суб'єкти РФ самостійно регулюють системи оплати праці працівників регіональних установ». «При цьому виплати за окладами складають тільки частину заробітної плати медичних працівників, - звертають увагу в відомстві. - Російська тристороння комісія з регулювання соціально-трудових відносин ... рекомендує суб'єктам РФ наступну структуру заробітної плати медичних працівників: 55-60% заробітної плати - виплати за окладами, 30% - стимулюючі виплати переважно за досягнення конкретних результатів діяльності за показниками і критеріями ефективності, підвищення кваліфікації, 10-15% - виплати компенсаційного характеру в залежності від умов праці ». З чого випливає, що якщо лікар має оклад 8 тис. Руб., То в цілому його зарплата з урахуванням інших виплат може досягати 13 тис. Руб. у місяць. При середній по країні зарплати близько 39 тис. Руб. станом на липень.

Як повідомив «НГ» радник директора Науково-дослідного фінансового інституту Микола Авксентьєв, «якщо дивитися« середню температуру по лікарні », то справи з зарплатами йдуть не так погано: дохід лікарів зростає, співвідношення зарплати лікарів і по економіці в цілому збільшується». «Але середнє нічого не дозволяє сказати про диференціацію доходу. Офіційна статистика з цього приводу практично відсутня, проте відомо, що зарплата лікарів «зірок» може перевищувати і 300-400 тис. Руб. в місяць, при цьому на одного такого лікаря припадають десятки дільничних терапевтів з істотно більш скромною зарплатою », - додає Авксентьєв.

У той же час експерт вважає, що «маніпуляції поняттями і цифрами не відбувається». «Не ясно, чому різні надбавки і премії не повинні враховуватися при розрахунку середньої заробітної плати, - вважає Авксентьєв. - В указі ніде не говориться, що саме оклад за ставкою лікаря повинен складати двократний розмір середньої зарплати по економіці регіону ».

За словами завкафедрою держуправління Російського економічного університету ім. Плеханова Руслана Абрамова, «дефіцит лікарів спостерігається в цілому по країні, і коштує ця проблема дуже гостро». Це видно по наборам в медичні вузи, по тому, як регіони намагаються мотивувати медичних працівників, уточнює він.

Абрамов зауважує, що для більш красивою звітності по виконанню травневих указів відбуваються маніпуляції зі ставками, переведенням працівників з однієї категорії в іншу. «Крім того, для штучного завищення середньої зарплати скорочуються співробітники, іноді не найгірші», - говорить експерт.

Як пояснили вчора «НГ» в прес-службі МОЗ, «один з найбільш ефективних способів залучення в галузь нових кадрів і збереження вже працюючих - це стабільні та гідні фінансові умови». «Разом з тим пов'язувати дані природного руху населення з умовами праці медичних працівників некоректно, оскільки статистика складається з безлічі факторів. До того ж, за даними федерального статистичного дослідження, в РФ в останні роки спостерігається зниження смертності на дому. Так, в 2016 році зниження склало 2,8% », - додали у відомстві Вероніки Скворцової.

Новости