Норвегія підтримує збереження транзитної ролі України

Весь демократичний світ разом з Україною не має права закривати очі на існуючі виклики і глобальні проблеми, особливо ті, які виникають в енергетичній сфері, зокрема щодо проекту Nord Stream 2.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Стортингу (Парламенту) Норвегії Тоне Вілхелмсен Трьоен, повідомляє Урядовий портал .

"Для нас дуже важливо, щоб демократичний світ був стійким у захисті демократії і нормах міжнародного права. І в цьому контексті важливе питання - проект Nord Stream 2. Ми говоримо всьому світу - не вірте гарантіям Росії. Ви не назве жодної гарантії Росії, яку б вона виконувала сьогодні. Будапештський меморандум, останні рішення Стокгольмського арбітражу щодо газових контрактів ... Це не виконується. і ми стурбовані тим, що проект (будівництва газопроводу) просувається. і закликаємо всі країни відкрити очі і подивитися на приближающую я загрозу. Нашим наступникам ми повинні передавати країни сильніше, а не слабкіше. Ми не маємо права закривати очі на такі глобальні проблеми ", - сказав Гройсман.

Весь демократичний світ разом з Україною не має права закривати очі на існуючі виклики і глобальні проблеми, особливо ті, які виникають в енергетичній сфері, зокрема щодо проекту Nord Stream 2

На його переконання, альтернативою є спільне управління ГТС. "І ми говоримо про альтернативу - спільне управління українською ГТС. Вона надійна. Так ми всі будемо незалежні", - зазначив Прем'єр.

Він подякував Норвегії за постійну підтримку українського суверенітету і безпеки, однак контекст безпеки поширюється не тільки на оборонні ініціативи, а й на економічну і, що особливо важливо, енергетичну площину.

Глава уряду підкреслив, що аналіз ситуації і спільні дії можуть запобігти загрозі російського монополізму.

"Ми чуємо всі ваші зауваження, - сказала глава парламенту Норвегії. - І ми підтримуємо думку про те, що транзитна роль України повинна зберігатися".

Читайте також: Гройсман пояснив Німеччини, що буде означати Nord Stream 2 для Європи

Гройсман подякував за таку позицію і зазначив, що Україна зараз переживає процес перетворень, реалізує відразу кілька дуже важливих реформ - від освіти та медицини до децентралізації і боротьби з корупцією. "Ми керуємо цими процесами одночасно", - підкреслив він.

У свою чергу глава норвезького Парламенту запевнила, що Норвегія готова бути корисною для України як в енергетичних питаннях, так і в питаннях реформ, які зараз відбуваються в Україні і є дуже важливими з огляду на економічний розвиток країни.

Це перший візит Тоне Вілхелмсен Трьоен до Києва і вже третій візит високопоставлених чиновників Норвегії в Україні за останні три тижні.

Новости