Нотатки фенолога @ Колонки на "Томському Огляді"

Дні зимового листопада. В. Рудська, замітки фенолога

Пройшов перший тиждень листопада, другого зимового місяця Пройшов перший тиждень листопада, другого зимового місяця. Середня місячна температура листопада в Томську - 10,1 градуса. А на півночі природно холодніше, в Олександрівському, наприклад, холодніше майже на 4 градуси, ніж в Томську, а в напас на п'ять градусів. Це холодно, адже мова йде про середню температуру за місяць.

А добові температури зазвичай на початку місяця невеликі, 1-го листопада, наприклад, було всього мінус три градуси. А нинішній листопад за прогнозом очікується навіть на 1-2 градуси тепліше.

Зараз взагалі листопада теплими стали, рідко коли температура навіть вночі наближається до 20 градусів, а в листопаді 2010 року дев'ять днів в першій половині місяця були навіть з температурою вище 0 градусів, тепло було як влітку. Навіть сонечка повзали на південній стіні будинку. У 2005 році в листопаді 22 дня з 30 були тепліше десяти градусів.

А ось як було до цього, в минулому? Якими були листопаді тоді, 50 років тому, в 60-х роках?

Перший день осінньо-зимового місяця. В. Рудська, замітки фенолога

Сьогодні перший день осінньо-зимового місяця листопада Сьогодні перший день осінньо-зимового місяця листопада.

У цивільному календарі 1 листопада завжди осінній день. Якщо вважати, що фенологическая зима починається від часу залягання снігового покриву в зиму, то за багаторічними спостереженнями це трапляється на півдні Томської області 29 жовтня. Але за останні роки сніг укладався в зиму пізніше цієї дати, в листопаді, тобто зима стала приходити пізніше колишньої дати. Тим самим підтверджується гіпотеза глобального потепління клімату за рахунок подовження теплого періоду року. Літо стало довші, а зима коротше. Так дивись у нас і зими зовсім не стане.

Але така проста арифметика сюди зовсім не годиться. Відбувається дуже складний процес зміни клімату, і скільки-небудь помітні кліматичні коливання вимірюються в тисячах років. Нам важко в це повірити, але це було. І каштани були на півдні області, а на півночі і льодовик був товстим шаром. Тільки не потрібно змішувати поняття погоди і клімату. Явища погоди швидкоплинні - тільки що було сонячно і вмить - буря, і дощ втопив все і вся. З кліматом такого не буває. Змінюється клімат, але повільно. Кажуть же: люди похилого віку не пам'ятають такого, так давно це було. Але пам'ятати треба, треба спостерігати, запам'ятовувати, знати що відбувається зараз, поруч, на нашій землі.

Чекаємо зиму. В. Рудська, замітки фенолога

Добігає кінця жовтень, перший для Томська і Томської області зимовий місяць Добігає кінця жовтень, перший для Томська і Томської області зимовий місяць.

За багаторічними спостереженнями в місті Томську зима починається 29 жовтня. У цей день випав сніг йде в зиму. А ця красуня, як і всі красуні, дуже примхлива, не знаєш, що вона створить назавтра. Ось і нині вона (зима) вірна собі. Прийшла 19-го жовтня в перший раз сніговим покривом на асфальті, а на квіткових клумбах і зелених газонах сніг не тримався і танув. І тільки з полудня сніг Забела всю поверхню і зробив першу зиму, але прожила вона лише до півночі, сніг розтанув і зими не стало. Але вже о 23.30 полетіли нові, свіжі білі мухи і до ранок 20 жовтня вивалив сніг на чверть і це була вже справжня зима.

А нині ... подивися у вікно:
Під блакитними небесами
Чудовими килимами,
Виблискуючи на сонці, сніг лежить

Олександр Пушкін

Час перед початком зими йде. В. Рудська, замітки фенолога

Йде перед початком зими, третя і остання сходинка Осені Йде перед початком зими, третя і остання сходинка Осені. І закінчиться перед початком зими через тиждень, і тоді з 29 жовтня розпочнеться в місті Томську зима. І градусник покаже за вікном 2 градуси зі знаком мінус.

Але в який вже раз скажемо: «Не поспішайте, адже рік на рік не доводиться». У 2001 році зима прийшла, наприклад, тільки 20 листопада. А нині зима навіть сигналів про свій прихід почнуть акредитувати ще, а буває перший сніговий покрив лягає ще в середині вересня.

Але сьогодні живність як чує все одно, що зима не поспішає, сонечка по стіні повзають, а в лісі дрозди-горобинники по листяному опаду бігають, чи не замовити чи зібралися?

А 15 жовтня, в понеділок якісь птахи, не те вівсянки, чи стрімголов пролітали мимо моїх вікон, в день зовсім світлий. Ні дати ні взяти зовсім як Бабине літо на дворі: яскраве сонечко і небо синє-синє. Верхівки деяких беріз несуть ще залишки золотого листя, це вже останні. Та куди вже довше-то на календарі Харитини - перші полотна.

Мирний жовтень. В. Рудська, замітки фенолога

Погода нинішнього жовтня не схожа на минулорічну Погода нинішнього жовтня не схожа на минулорічну.

Взяти хоча б ось цей день, 11 жовтня. З ранку тоді найсильніший туман піднявся, світу білого не видно було, а ввечері дощ налив калюжі, хоч чоботи одягай. Снігова крупа до дощу додалася і похолодало, так і думали, що сніг ляже. І він ліг, але тільки 18 жовтня, поєднавши і перші сніжинки, з заморознем в повітрі і першим сніговим покривом. До вечора сніг розтанув весь без залишку. А вночі сильний вітер приніс спочатку дощ, а вранці 19 жовтня снігопад утворив сніговий покрив, другий в цьому році. І ця негоду тривала до кінця жовтня і 28 жовтня зима почалася з морозами, людством на річках і озерах і снігопадами. Це в минулому році.

Нинішня жовтнева погода стоїть відносно більш мирна, більш спокійна, без проливних, набридливих, осінніх дощів, холодних, сильних вітрів. Потім погода, звичайно, покаже себе, коли настануть передзимових дні та й сама зима нагряне, і хочеш - не хочеш, а кожух одягнеш. Жовтень адже на дворі.

Небувало теплий вересень. В. Рудська, погодні замітки

Кінець вересня приходить, місяця найяскравішого в календарі природи Кінець вересня приходить, місяця найяскравішого в календарі природи. Такі яскраві фарби вересня і його Золотої осені - винагорода нам за минулий тепло.

А тепла нині влітку нам привалило з надлишком, такого літа жаркого і сухого, як кажуть і старі не пам'ятають, та й минає вересня теплом нас не образив. Адже в ці дні зазвичай середня добова температура переходить через 5 градусів у бік зниження. Середня дата появи першої негативної температури повітря, перше сніжинок в повітрі ( «білих мух») і першого снігового покриву відзначається 28 вересня, в Томську.

Але рік 2012 виявився незвичайним: осінь нині почалася не 10 вересня, як завжди, а на три доби пізніше, 13 вересня. Та вересні стояв небувало теплим, температура навіть в найхолодніші ранкові годинник не знижувалася нижче 6 градусів в Томську. І ніякого снігу і сніжного покриву ми не бачили поки. І очікуваний нами чудовий метаморфоз з появою Золотої осені, який приходить зазвичай 20 вересня, нині не здійснився, дав збій, завис. І це явище того ж поля ягода, що ми спостерігаємо в останні роки, в тому числі і це «зависання», яке відносять до кліматичних явищ, що об'єднуються загальною назвою Глобальне потепління.

Золота осінь. В. Рудська, погодні замітки

У цей день, 20 вересня, починається зазвичай в Томську другий період осені під назвою Золота осінь, н о в нашій погоді рік на рік не доводиться У цей день, 20 вересня, починається зазвичай в Томську другий період осені під назвою Золота осінь, н о в нашій погоді рік на рік не доводиться.

Середня дата початку Золотої осені 20 вересня, але саме в цей день природа вмовила Золоту осінь початися тільки двічі за останні 12 років. Судячи з часу і Золотої осені бути вже на нашій землі і перед початком зими наближати пора. Але літо не йде, і дощі йдуть теплі, в лісі опеньки тривають.

Дивлюся і на мухомори: хтось по-варварськи розтоптав їх, зламав, понівечив, знищив, мабуть, не знав їх зберігається роль в лісі, в лісовій екологічній системі. А гриби-то красиві і яскраві, але чому доля така зла у них? Вони отруйні настільки, що по отруйності з мухомором може зрівнятися тільки бліда поганка, і в той же час не будь в лісі мухомора же не бути і самому лісі. Зникнуть мухомори - зникнуть і ліси.

На дворі осінь. В. Рудська, погодні замітки

На дворі осінь На дворі осінь? Так. Саме сьогодні в околицях міста з'явилися перші берези пофарбовані в осінні фарби, і там вони сказали, що осінь почалася.

За багаторічними спостереженнями вважалося, що осінь настає в Томську 10 вересня. Але в останні роки осінь зі своїм приходом стала затримуватися, приходити пізніше свого середнього терміну. У 2010 році осінь прийшла в Томськ на тиждень пізніше свого середнього терміну, 18-го вересня, а через рік ще пізніше - 19 вересня.

Більш пізніше настання осені стає у нас закономірністю. За останнє десятиліття середня дата настання осені пересунулася на три доби, осінь настає тепер 13 вересня, подовживши таким чином літо, а якщо взяти до уваги, що і наша весна за цей же період стала приходити в Томськ на дві доби раніше, то при цьому що ж виходить з нашим кліматом? Ми не можемо назвати причину потепління нашого клімату - весна на дві доби раніше, а осінь на три доби пізніше - але проста арифметика своєю мовою говорить нам, що теплу пору року подовжився на 5 діб. Нехай вчені зв'яжуть цей факт з Глобальним потеплінням, будемо скромними, своїми спостереженнями ми просто відзначили цей факт: весна приходить раніше і осінь пізніше, а нам стало тепліше.

Осінній місяць вересень. В. Рудська, погодні замітки

Вересень - місяць швидше осінній, ніж літній Вересень - місяць швидше осінній, ніж літній. Його середня температура 9,2 градуса.

Перші дні вересня по багаторічним фенологическим спостереженнями завжди літні, і осінь починається завжди 10 вересня. І нині ми бачимо подібне ж: 3 вересня градусник показав чи не 30 градусів. Що це - не повторення чи цьогорічного літнього липня? Ні звичайно, зараз Спад літа, і ми помічаємо ознаки цього року, що минає періоду літа: йде неактивний листопад у берези осики, липи, пожовкли орляки, з'явилися осінні гриби - опеньки.

Та й метеорологи 3 вересня відзначають перехід середньої добової температури через 12 градусів, а осінь вважають метеорологи починається, коли середня добова температура стане рівною 10 градусам. Так що ні сьогодні-завтра на поріг Томська ступить осінь.

Спад літа. В. Рудська, погодні замітки

Зараз настав час, коли в навколишній природі особливо яскраво помітний сезонний перехід від Спекотного літа - другого періоду цього благословенного часу року Літа, до третього його періоду, який ми називаємо спад літа Зараз настав час, коли в навколишній природі особливо яскраво помітний сезонний перехід від Спекотного літа - другого періоду цього благословенного часу року Літа, до третього його періоду, який ми називаємо спад літа.

Нині Спекотне літо виправдало свою назву, воно дійсно виявилося надзвичайно спекотним і також надзвичайно сухим. Стали сохнути, жовтіти і опадати листя на березі і липі. Ні дати, ні взяти - осінній листопад почався. І подумайте-ка, це в середині липня здавалося, що фенологія «пішла назад» і тепер зміниться, і подальша зміна сезонних періодів відбудеться в інші терміни. Але що ж сталося далі - катастрофи не сталося, і на подив Спад літа третій почався саме в свій середній багаторічний строком 14 серпня!



А ось як було до цього, в минулому?
Якими були листопаді тоді, 50 років тому, в 60-х роках?
Але сьогодні живність як чує все одно, що зима не поспішає, сонечка по стіні повзають, а в лісі дрозди-горобинники по листяному опаду бігають, чи не замовити чи зібралися?
А гриби-то красиві і яскраві, але чому доля така зла у них?
Що це - не повторення чи цьогорічного літнього липня?

Новости